Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje BIObabičky aneb proč vyhrávám soutěže o nejlepší cukroví (271)

Moje bio-babičky jako název tohoto článku může být trošku zavádějící. Nepojednává o babičkách krmených biokukuřicí, zelenou travičkou, s výběhem o výměře alespoň 30m2 a bidýlkem na odpočívání, ale představuje to příběh, o mých biologických, neboli opravdových, ale i neopravdových babičkách.

Winter is coming...

Moje babičky totiž byly vždycky poněkud roztroušené po celé republice (ani jedna neměla roztroušenou sklerózu). Díky tomu, že se rodiče rozvedli a oba znovu hledali partnery, se v podstatě počet mých babiček zdvojnásobil pokaždé, když došlo k výměně partnera (a to nepočítám, že jeden bioděda měnil partnerky taky). Dá se říct, že za dobu co pamatuju, jsem měla všehovšudy 5 babiček. Dodnes mám 3, které pravidelně navštěvuji. 

Každá babička měla, nebo má, něco, co prostě umí totálně nejlíp ze všech. Jedna knedlíky, druhá svíčkovou, třetí linecké, čtvrtá rajskou a naše babička motolská, tak ta zas vládne omáčce polské. Babička „Motol“, ale bohužel jinou, než polskou omáčku, nikdy nedělala, takže možná proto jí mohla takto nesmazatelně dominovat.

Krom toho, také téměř všechny naše/moje babičky umí vynikající cukroví, takže když jsem se letos přihlásila do dvou soutěží o cukroví a obě jsem tak nějak vyhrála, nebylo to tak ani díky mně, ale spíše díky počtu mých babiček a jejich kulinářskému umění - tudíž ozkoušeným receptům.

Na druhou stranu, v obou soutěžích jsem svou troškou do mlýna přispěla. V jednom případě to bylo ostrou a hezkou fotografií, v druhém upečením onoho receptu při příležitosti setkání blogerek a autorského čtení v café Černá labuť.

Otylčina miminka

Na setkání blogerek jsem tedy upekla Otylčina miminka z repertoáru babičky Jany, která je biobabičkou mým třem nevlastním sourozencům. Tam jsem je mohla nechat ochutnat i takové hvězdy jako byla například Dita Pecháčková, což mi samozřejmě udělalo obří radost a vůbec, moje ego vystoupalo do nejapných výšin. Naštěstí se blíží konec semestru, takže já myslim, že ego brzo zase poletí dolů :)

Další vítězný recept najdete dnes v Ona Dnes. Kupte si Mladou Frontu ;)

Hvězdičky

Jelikož jsem nedávno dělala paštiku z lanýžů a malinko mi jí zbylo, tak jsem sfoukla další šílený recept z projektu Sandtnerová. Představa, že ho dělám úplně od píky; začínám paštikou, a pak přidávám sardele, hořčici atak dále a tak dále, mě tak vyděsila, že jsem jí v minutě udělala ještě z toho mála paštiky, co jsem měla. Musím ale uznat, že pomazánka je to vskutku prvotřídní.

Paštiková pomazánka (271):

Ingredience na pomazánku pro 10 osob: 15 dkg čajového másla - 25 dkg lanýžové paštiky - 3 dkg cibule - 3 francouzské olejovky - 4 sardelová očka - 1 citron – kávová lžička hladké hořčice - 2 dkg kaviáru - zel. petržel na ozdobu

Čajové máslo dobře umícháme, načež přidáme lanýžovou paštiku, ustrouhanou cibulku, sekaná sardelová očka a sardinky, citronovou šťávu a jemnou francouzskou hořčici. Tuto směs třeme tak dlouho, až vznikne jemná pomazánka. Pomazánkou natíráme krajíčky z dlouhé žemle, ozdobíme petrželkou aneb kaviárem a podáváme k čaji nebo vínu.

pomazánka

Moje poznámky: pořídila jsem si vynikající sardelovou pastu. Posloužila dobře, místo sardelí.

Nakonec ještě odkaz na MŮJ FACEBOOK

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 10.12.2012 12:56 | karma článku: 15,73 | přečteno: 2663x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma: 19,57 | Přečteno: 2278x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma: 15,94 | Přečteno: 2129x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma: 21,71 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)

Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.

7.4.2014 v 12:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže

Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)

3.3.2014 v 12:25 | Karma: 18,06 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky