Je libo Guláš ze šneků, šnečí játra, či kaviár?
Cesta to byla snadná, Ánšto a poněvadž tam jezdí student agency každou chvilku a pro studenty není jízdné ani moc drahé. Takže supr. Jelikož mám dokonalý rozvrh a tudíž v pátek volno, mohla jsem se na trh vydat už ve čtvrtek v noci. Naplánovala jsem to tak, abych tam v osm ráno přijela. To znamenalo ve tři ráno vyrážet z Florence…
2:25 přicházím na zastávku a usedám na lavičku. Za osm minut jede autobus směr I.P.Pavlova. 2:35 Autobus nikde. Aha. Jdu se podívat na vývěsku. Ach ne, patně jsem si to opsala. Autobus jel ve 2:25. Další jede za půl hodiny... Nevadí, to se ještě stále dá stihnout. Čekám.
2:55 nasedám do autobusu, přesedám a dorážím na florenc ve 3:28. Za dvě minuty se autobus rozjíždí a stevardka nabízí sluchátka. Ty první nefungovaly, u druhých fungovalo jen jedno sluchátko. Pak už se mi nechtělo otravovat. Tak jsem raděj usla. Ve Vídni jsem se šla ubytovat, ale byla jsem tak totíálně rozlámaná a vyřízená, že můj plán jít se projít Vídní naprosto ztroskotal. Usnula jsem na pohovce a spala tři hodiny. Nevadí. Trošku čilejší jsem se vydala na radnici.
11:30 kupuji mapu
11:35 operátor mi oznamuje, že mi právě zapl internet v zahraničí na 24 hodin (kterej ale vůbec nechci!). Bezva. Takže mapu sem si kupovat nemusela, když jsem mohla jít podle té draze zaplacené v mobilu.
12:00 procházím ulicemi Vídně
12:45 stojím před radnicí. Vidím cirkus a pár stánků s koňskými klobásami. Né, že to není ono? Že ne? Prosím. Uff. Nebylo.
12:50 obcházím radnici kolem dokola (a není zrovna malinká) a bočním vchodem vcházím dovnitř.
Uvnitř se nachází zahrada, nádvoří, spousta lidí a také vývěsky Terra madre 2011! Jupí. Našla jsem to. Je to ono! Radostně si to vyšlapuji k prvnímu stánku s chleby.
13:30 procházím všechna stanoviště, mapuji a sonduji.
13:45 vcházím do vnitřních prostor a zjišťuji, že každá země sousedící s Rakouskem zde má své zástupce. Tedy Švýcary, Italy, Němce, Slováky, Slovince, Maďary a na konci i Čecháčky. No to je paráda. Točí se tu strakonické pivo Dudák! A vedle se prodávají kremrole! Ó mňam.
13:50 dávám si Strakonického Dudáka
14:00 dostávám se do místnosti, kde se koná testování smyslů. Všelijaké ohmatávání hořčičných a pšeničných semínek, identifikace vůní a chutí, dále také test paměti, odhadu váhy a nebo test v ochutnávání roztoků s příchutěmi. Byla jsem nadšena, že byť německy neumím ani slovo, všude jsem se luxusně domluvila anglicky. To bylo velmi příjemné. (krom toho, toto pondělí jsem měla svojí historicky první hodinu němčiny pro začátečníky uff :)
15:00 zpovídám prvního prodejce, povídáme si o vinicích, pěstování hrušek a výrobě marmelád
15:15 se mám dostavit na přednášku a ochutnávku o špeku, sádle a šunce, na kterou jsem se zapsala přes internet (stránky měli jen v němčině, takže dost na slepo) a když vcházím do dveří, zjišťuji že nebude ani trošku v angličtině.
15:20 nechávám si vrátit 20 euro za zaplacenou přednášku a s křížkem po funuse jdu zase dolů, ke stánkům. Přednášky a ochutnávky se holt nezúčastním.
16:00 dávám si schnecke goulash a povídám si s majitelem šnečí firmy o tom, jak se šneci zpracovávají . Ochutnávám šnečí kaviár a játra. Zapíjím vínem a valím se zase o stánek dále.
17:00 nechávám se poučit o výrobě másla
17:30 fotím modro oranžovou paní, která se prostě rozhodla, že chce fotku
18:00 vyrážím do centra Vídně na procházku.
18:30 kupuji kulicha, je mi ukrutná zima
22:30 jdu spát, jsem monstrózně ospalá
Druhý den
Vstávám v 9:37 a vyrážím opět na radnici. V pátek se sondovalo, dneska se jde nakupovat. Nakupuji špek, sádlo, máslo, marmelády a podobné a ještě si povídáme s paní od sýrů. Valím na oběd kamsi do centra a v
15:35 vyrážím směr Praha opět žlutým autobusem.
Výlet to byl vskutku vydařený. Sice jsem utratila tři čtvrtiny všech peněz, které by my měly vystačit ještě na tři týdny, ale to se nějak zvládne…
Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí, otestovala si svoje chuťové buňky a ještě jsem se podívala do Vídně. Ideální víkend.
Zbytek informací spíše prostřednictvím fotek, už mě nebaví psát (dokopávala jsem se k tomu týden, to sepsat!).
Prodej masných výrobků. Rodinná firma. Celkem 3 lidi.
Šnečí guláš, kaviár a játra. Neskutečnej pán. Vyprávěl mi, jak šneky jednou za půl roku posbíraj, daj na týden do krabice, aby se tam vykadili a neměli ty hovínka v sobě, jak je pak uspěj, hoděj do vařící vody a nakonec vyndavaj z ulit. Úžasnej pokec a ochutnávka šnečích specialit. Chuť guláše byla epesní, ale ten pocit, že máte v puse šneka..no. Šnečí játra byla také dost zajímavá, protože vypadala ohromně roztomile. Chutnala jako jakákoliv jiná játra, ale trošku jemnější a v jedné lahvičce jich bylo asi sto…Nejlepší rakouské restaurace je používají jako dekorace a doplňky k jídlům se stříbrem :D úlet. Celkem za rok firma Wiener Schnecke vyprodukuje na 500 m2 100 000 šneků. Wuf. Funguje už 4 roky a nabídky se jen množí. V porovnání s ČR se prý v Rakousku šnečí tradice prý už tolik nedrží, takže to asi zpočátku nebyl takový med, sehnat odběratele, ale postupem času (díky Schnecke festivalům) se o ně zájem zvýšil. Dneska už je z toho živobytí a luxusní záliba. Pan majitel vystudoval informační technologie…takže asi tak.
Švýcaři. Úžasná dvojka se skvělým ementálem. 50 dodavatelů mléka a mladý dynamický tým :D To je jejich recept. Oba vystudovaní kuchaři, ale vlastníci firmy oba profesionálové, takže konečně se také někdo zabývá oborem, který vystudoval.
Matka s dcerou, úžasná usměvavá dvojice, také vystudovaná a zkušená paní, která to dělá už deset let. Vlastní 34 koz a vyrábí sýry z jejich mléka. Její kamarádka, co má dvacet ovcí, jí poskytuje mléko také a holky prej chtěj bussines ještě trošku rozšířit a nakoupit víc koz. Obchody totiž docela jdou… „People want to know where does their food come from and who produced it.“, vykládala mi Roswitha Tcheliesnig jako vysvětlení toho, proč se jejich výrobky najednou tak skvěle prodávají.
Na tuhle čtyřiceti kilovou hroudu másla je potřeba 800 litrů mléka. Ze zbytku se sice dá udělat sýr, ale strašně moc se vylije pryč. To je spotřeba co? Máslo bylo ale výborné, bylo cítit po kravách a bylo hodně tučné. Na chleba se solí, ideální!
Jedna parta dělá na vinici víno, druhá na ní pro zvýšení biodiverzity pěstuje ostružiny, hrušky, česnek a meruňky. Pracují společně, ale jedni kvasí a druzí zavařují. Zajímavý projekt. Oživení vinic, jiné druhy, změna půdy..kdo ví co ještě. Zkrátka marmeládky a jiné lahůdky z vinice.
A to je dámy a pánové vše, já jdu dodělat tu oháňkovou polévku...
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?
Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...
Turek jel rychlostí přes 200 km/h a fotil se u toho. Policie věc prošetřuje
Europoslanec Filip Turek (Motoristé sobě) se na svém účtu na Instagramu pochlubil fotkou, ze které...
Po rychlé jízdě zemřel řidič v hořícím autě. Turek spekuluje o krvi na rukou médií
Hasiči v Brně v pondělí našli v hořícím voze mrtvého muže. Podle prvotních informací jel vůz po...
Jednání o míru jsou v kritické fázi, řekl Trump. Rubio rovnou naznačil konec
Sledujeme online Americký prezident Donald Trump v pátek naznačil, že USA zastaví mírové rozhovory, pokud Rusko nebo...
Papež František zemřel. Bojoval s nemocemi, bylo mu 88 let
Papež František v pondělí ráno zemřel. „Drazí bratři a sestry, s hlubokým smutkem musím oznámit...
Žena zemřela při surfování na umělé vlně v Mnichově. Úřady vyšetřují okolnosti
Německé úřady vyšetřují smrt surfařky na umělé vlně na říčce v Mnichově, příští týden tam má být...
Šéfka krajské hygieny ujela od nehody, tvrdí sražený motorkář. Selhání, míní Válek
Ředitelka krajské hygieny ve Zlíně Eva Sedláčková má závažné problémy. Čelí nařčení, že v březnu...
Agresor při hádce vážně pobodal jiného muže, zraněného převážel vrtulník
Policisté dnes pátrali v souvislosti s úterním napadením člověka v Aši po 38letém muži z Chebska....
I po Rusku chce Trump ústupky. Putin se bude muset vzdát své hlavní touhy
Ukrajina musí mít právo svobodně se rozvíjet, i nadále vlastnit armádu a Rusové jí musí vrátit...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3372x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz