Diagnóza: "langoš" (plus jehněčí - 247)
Jelikož ale ta malá, poprvé zamilovaná holka mizí kdesi v dálce, je teď na mě, abych stejně neobyčejné zážitky vytvářela pro ty mrňousky, co máme v oddíle teď. Je teď na mě, abych těmhle dětičkám připravila co možná nejzajímavější tři týdny z celých prázdnin a zároveň abych je při tom nezmrzačila, nebo jakkoliv duševně nepoškodila.
Ono takové táboření, to není jen 19 dní skotačení na zelené louce s dětmi a pár vrstevníky. To je půl roku příprav, vyrábění rekvizit, vymýšlení zápletek a her, stříhání kartiček, zařizování dřeva na stavbu, pitné vody, stavebních materiálů, jídelníčku, peněz, dopravy – a tak dále a tak dále. No prostě všeho! A když tohle všechno je hotové, tak přichází oněch (v tu chvíli už vytoužených) 19 dní, při kterých máte na starost ty roztomilé hladové krky, které se s radostí co chvíli někde říznou, nebo popálí, takže stejně neděláte nic jiného, než stříháte náplasti a pumpujete studenou vodu (jo, a nebo kroutíte klíšťaty).
Ani letos se to neobešlo bez nočního výjezdu do 30km vzdálené nemocnice. Jen si to představte. Dítě se svíjí v křečích břicha, nemůže dýchat (hysterický záchvat ze strachu) a vy jste tam sám (jakože zdravotník), s pěti vysokoškoláky, jedním zrezavělým formanem a víte, že po včerejší průtrži mračen, asi jen těžko sjedete tu zablácenou, podmáčenou cestu.
Ha! A to přesně se nám stalo. To, že náš mladý muž, nemůže dýchat, jsme tedy přiřkli hysterickému záchvatu. Ovšem píchání v břiše už tak banální nebylo. Po deseti minutách polohování a vyptávání se na typ bolesti nebylo zbytí. Zadní sedačku jsme vystlali spacáky, naložili skučící dítko a vyrazili směrem pryč z tábořiště. Jak už jsem říkala, ona rozblácená cesta, opravdu nebyla sjízdná a tak jsme museli vyrazit dolů z kopce směrem opačným – po louce.
Sjezd po louce byl naprosto hladký, až jsme narazili na elektrický plot. Tou cestou jsem jela už několikrát, takže jsem spolujezdce poinstruovala, aby vylezl ven, plot otevřel a jeli jsme po cestě dál. Normálně mívá místí farmář všechna svá stáda v jiném ohradníku na druhé straně louky, ale dnes? Blížíme se skoro už ke konci louky, když tu vidím, jak tam ty stračeny stojí a blískají na nás očičkama. Večer je asi pan majitel přemístil a tak jsme se ocitli přímo mezi nimi. Ups. Koukaly na nás, bučely a vůbec se jim to nelíbilo.
Chlapci se naštěstí díky všemu tomu drncaní udělalo trošku lépe, takže už se s ním dalo alespoň povídat. Velmi svižně jsme tedy vyjeli zpět z ohradníku a vzali to menší oklikou. Vyjeli jsme na asfaltku a hurá, za 40 minut jsme byli v Táborské nemocnici (40 minut strachu – „prosím, ať to není slepák“). Na ambulanci byli velmi svižní a milí. Avšak potom, co paní doktorka našeho malého chlapečka prohmatala, vyzpovídala a prohlásila: „Je to langoš!“ jsme se docela zasmáli. Nejspíš ho potrápil žlučník následkem tří česnekových langošů. UF!
Díky Bohu, všechno dobře dopadlo. Kdyby vás někoho zajímalo, jak vypadal náš tábor minulý rok, odkaz ZDE.
Jak jsem slíbila, zde je další z předprázdninových receptů, konkrétně na pečené jehněčí.
Pečené jehně (247):
Ingredience: jeden jehněčí zadek, sůl, 20 dkg másla, (1 dkg mouky)
Jehněčí nebo kůzlečí zadek opereme, osušíme a osolíme. Na pekáči si rozpustíme máslo, na dno vložíme 2 špejle (aby na pekáč nepřilehl). Peče se nejdříve ve vlastní šťávě, načež se obrátí, trochu podlije vařící vodou a upeče do červena. Zadeček jest upečen za 1 a ½ hodiny. Horký nakrájíme a podáváme se šťávou. Připravujeme-li více šťávy, zaprášíme ji moukou, zředíme, povaříme a procedíme. Při pečení poléváme maso často šťávou, aby nevyschlo.
Moje poznámky:
Problém číslo jedna byl, že jsme na to vynikající jehněčí měli strašnou chuť a přišlo nám (všem), že takhle, jenom na másle by ho byla škoda. Nešlo to. Přidala jsem tam několik rozmačkaných stroužků česneku. Šťávu jsem na konec moukou nezasypávala, ani necedila. Maso bylo naprosto úžasné! Měkké, šťavnaté a velmi chutné! Doporučuji. S vychlazeným cidrem, špenátem a bramborovými gnocchi - geniální.
Anna; Grosmanová
Zabijačka a České koláče II. (293)
Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!
Anna; Grosmanová
Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)
Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!
Anna; Grosmanová
Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)
Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.
Anna; Grosmanová
Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)
Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.
Anna; Grosmanová
Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže
Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
Z Kolumbie pašoval do Čech tašku plnou kokainu, na letišti ho zadrželi celníci
Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...
Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí
Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...
Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár
Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...
V centru Hradce hořelo podkroví domu, obyvatelé bytů se vrátit nemohou
V historickém jádru Hradce Králové vyhořelo podkroví nad dvoupodlažním domem. Když hasiči dorazili,...
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz