Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čokoládové kostky, zázvorky a mysli (na) placky (224 -226)

Za poslední měsíc se událo mnoho (jako už obvykle). Avšak některé momenty vybízejí k zamyšlení, jiné k filozofování a jiné zase třeba k povzdychnutí a postěžování si. A tak taky občas přijde chvíle, kdy vám tohle všechno chci napsat na blog. Zatím ale vždycky, když jsem se o nějaké to filozofování a sepisování mouder (pozor hlubokýýých mouder) pokusila, tak to dopadlo asi nějak takhle:

To jsem vám nedávno viděla jedno chytrého pána povídat o lidech. A tak jsem si vzpomněla, že moje babička to taky tak dělá a že celkem svět je kulatý a rovnováha světa se nachází a zároveň rozpadá v koblihách. Kobliha se má ráda, když si vezmete, že je na světě takových úžasných lidí! Hloubka věci je v tom, že lidi se mají namazat marmeládou a skákat do bazénu po hlavě! Nikoliv do medu! Nechápu, proč pořád na tomhle světě někdo musí říkat, že vzdělání je důležité, já vám povím, to kreativita je důležitá. Dneska ráno mi tučňák v pokoji snesl vejce! Recept na štěstí neexistuje! Lidi proberte se! Proč? Proč mi snesl tučňák v pokoji vejce… A tak se zamysleme, není lepší raději plést kakao a spát na střeše? Blablíbla humpf banán. Že? Já vám rozumím.

Zkrátka a dobře, toho moudra na světě je mnoho a některá by možná i stálo za to tady reprodukovat, ale víte co? Ne. Blog zatím vždycky byl o jídle, tak to tak pojďme nechat. (( Leda že bych se chtěla stát následovníkem Joyce, to jedině. Ale obávám se, že mému proudu vědomí by taky nikdo nerozuměl :D ))

Můj FACEBOOK

Čokoládové kostky II. (224)

Ingredience na těsto: 10 dkg másla, 5 žloutků, 15 dkg cukru, vanilka, lžíce rumu, 4 dkg kakaa, sníh z 5-6 bílků, 14 dkg mouky

Do dobře utřeného změklého másla přidáme cukr, žloutky a třeme do zhoustnutí. Pak přidáme rum a vanilku a znovu dobře utřeme. Naposled přidáme tuhý sníh z bílků současně s kakaem a polohrubou moukou. Plech vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto na něj rozetřeme asi 1½ cm vysoko. Poté těsto pečeme asi 40 minut na nižší teplotu (160-180°C). Těsto necháme vychladnout a podle toho, jak se nám těsto podařilo upéci tlusté, ho buď rozpůlíme, nebo rozřízneme horizontálně. Následně naplníme studeným krémem, spojíme a polijeme čokoládovou polevou. Když poleva oschne, je možné ještě zbytkem krému kostky ozdobit.

Nádivka: do 10 dkg umíchaného čajového másla zamícháme 5 dkg moučkového cukru a 10 dkg změklé čokolády

Poleva: buď čokoládová poleva dle vašeho receptu, nebo kupovaná a nebo takto:

1/4l vody, 20 dkg kusového cukru svaříme na silnou nitku. V míse si umícháme 12 dkg rozehřáté čokolády s 1 lžící vody a máslem (1/2 dkg), přilijeme po částech horký cukr, a když poleva na okraji misky tuhne, poléváme kostky

Moje poznámky:

V originálním rozpočtu je také možno použít umělé máslo „Sana“ – tak to můžete taky zkusit :D

Polevu jsem jako vždy nijak moc nehrotila, takže jsem rozpustila zbytky čokolád co jsem měla ve skříňce, trochu másla a mléka do toho a šup. V originálním receptu není (u nádivky) specifikován cukr, já jsem sice použila normální, ale byla to hloupost – použijte moučku. Jinak vám bude křupat cukr mezi zuby. Jinak ale musím říct, že chuťově bylo těsto dobré – hodně kakaové, což mě chutná, takže palec nahoru ;)

 

Ovesné placičky: (225)

Ingredience: 8 dkg másla, 8 dkg cukru, 1 vejce, sůl, kypřící prášek, 1 cm2 citronové kůry, 8 dkg ovesných vloček, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg hrozinek

Do umíchaného másla dáme cukr, vejce trošku soli, strouhanou citronovou kůru a kypřící prášek. Poté přidáváme po lžicích ovesné vločky, hrozinky a mouku. Z dobře promíchaného těsta oddělujeme kousky tak, že nám vznikají bochánky o velikosti asi pingpongového míčku. Ty pokládáme na pečící papír s poměrně velkými rozestupy a lehce je přitlačíme. Placičky můžeme buď rovnou péci asi při 180°C, nebo je můžeme jen lehce nechat zapéct v horké troubě a pak v mírnější dopéci.

Moje poznámky:

Strašně jednoduché a moc dobré. Prostě smícháte máslo, cukr a trošku kypřícího prášku s vločkami a moukou a je to na světě. Žádné drama s přisypáváním po lžících. Šup to tam všechno najednou. Ani se moc nepatlejte s tvarováním placiček, akorát se vám rozlezou po celém plechu a spečou (to byla moje 1.várka). Normálně udělejte kuličky a naházejte je na plech, upečte do lehkého zlatova, (ne zase moc, ať nejsou suché) a je to! Mě osobně moc moc chutnaly (2.várka), k snídani je to vynikající mňamka :)

 

Zázvorky II. (226)

Ingredience: 25 dkg cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 25 g sušeného zázvoru, 30 dkg krupičkové mouky, kypřící prášek

Prosátý cukr, žloutky, vejce a sušený zázvor utřeme, až vše zhoustne. Poté přidáme asi půlku kypřícího prášku a polohrubou mouku. Umíchané těsto na vále vyválíme, vykrájíme zázvorky (tvar už je na vás :) a složíme je na pečící papír. Necháme je 3 hodiny sušit a až pak je teprve ve velmi mírné troubě upečeme (160°C).

Moje poznámky:

Zprvu jsem nevěděla, jak zázvorky mají vypadat, ale google opět nezklamal, a tak se zdá, že kulaté jsou ok. Upřímně, co se teploty a délky pečení týče, jsem to vše dělala dosti náhodně. Určitě je nedělejte do tmava, byly by pak příliš suché. Spíš bych je asi klidně vyválela na tlustší těsto a pekla poměrně krátce (třeba 20 minut). Tady možná poradí někdo kdo s nimi má více zkušeností než já. Každopádně moc nám chutnali, obzvláště teplé!

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 13.2.2012 12:45 | karma článku: 17,23 | přečteno: 2921x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma: 19,57 | Přečteno: 2278x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma: 15,94 | Přečteno: 2129x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma: 21,71 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)

Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.

7.4.2014 v 12:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže

Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)

3.3.2014 v 12:25 | Karma: 18,06 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky