Chřestu a slepičkám třikrát (na)zdar! (238, 239)
Jestli chcete pár rad k obojímu, čtěte dál.
Jak se taťka rozhodl
Náš pes minulý týden zakousl sousedce dvě slípky. No to bylo pozdvižení, peří lítalo, slepice kvokaly a prach se vířil. Ale to byste nečekali, co se z tohohle neštěstí nakonec vyklubalo. Páteční odpoledne, přijeli do vesnice prodejci slípek (skoro jako na zavolání) a tak se táta musel nešťastné paní sousedce revanšovat. Věnoval jí za to tři krásné slepičky a sám, když už tam tak postával, neodolal a pět jich nakoupil i k nám domů. Zahradu máme velikou a tak dlouhého přemlouvání mnoho nebylo. S trochou šikovných rukou a něco dřeva (ehm, s trochou motorové pily a mozolů), stála ohrádka pro slepice za necelé dopoledne. Od té doby slepičky snášejí toliko, že jsme ani jednou nemuseli vajíčka nakupovat. Takže pohádka má konec dobrý a všichni jsou spokojení. Bráchové chodí vejce sbírat, pes slepice občas trošku prožene a ségra vejce baští jedno za druhým.
Chřestu zdar, polévce var
Chystáte-li se na nějakou pochoutku z chřestu, slyšte jak na něj. Jamie Oliver radí, že abyste se dřevnaté části zbavili, stačí chřest u spodu pomalu prohnout a on se pak už sám zlomí na místě, kde dřevnatění končí. Proto není mnoho vědy na tom a i já si myslím, že když to čapnete za správný konec, trošku to promáčknete a křupnete, mělo by to být v pořádku.
Receptů na polévku existuje více, to je jasná věc, ale jelikož uvařit celou Sandtnerku se snažím, zvolila jsem recept tento:
Chřestová polévka (238):
Ingredience: 30 dkg chřestu, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, sůl, muškátový květ, 1/8l smetany nebo mléka, 1 žloutek, petrželka
Z chřestu odstraníme dřevnaté části, lehce jej omyjeme a odřízneme z něj hlavičky. Ty dáme vařit zvlášť do slané vody. Tvrdší části si nakrájíme na menší kousky a uvaříme také ve slané vodě. Ty následně prolisujeme. Vývar z chřestu zahustíme světležlutou jíškou, vložíme do něj prolisovaný chřest a celé hlavičky, načež polévku dochutíme mletým muškátovým květem. Nakonec můžeme přidat ještě v mléce rozmíchaný žloutek a zelenou petrželku. Polévku podáváme s některým svítkem.
Moje poznámky:
Bílý, či zelený chřest, to nechám na vás. Rozdíl je jen v tom, že jeden se pěstuje zakrytý a jeden nezakrytý (mňam chlorofyl). Co se lisování týče, můžete také zvolit variantu „tyčový mixér“. Já jsem lisovala, ale myslím si, že kdo jednou propadl kouzlu tyčového mixéru (že milé maminky?), tak se této variantě nevyhne :)
Šunkový svítek (239):
Ingredience: 2 bílky, sůl, 2 žloutky, 3 dkg šunky, 4 dkg mouky
Do tuhého sněhu z bílků lehce zamácháme sůl, žloutky, usekanou šunku a mouku. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve a upečeme v troubě. Pečeme asi 10-15 minut, podle trouby, do růžova a nakrájíme na trojúhelníčky, které podáváme k polévce.
Moje poznámky:
Svítky se dříve dělávaly běžně, dnes už ho moc často nepotkáte. K chřestu se šunkový svítek hodil skvěle - doporučuji! Jestli nemáte pánev, kterou byste mohli dát do trouby, tak to vařešte buď nějakou formou na koláč, nebo pekáčem. Pak ale budete potřebovat více těsta :)
Zde přikládám odkaz na MŮJ FACEBOOK
A popis PROJEKTU SANDTNEROVÁ
Anna; Grosmanová
Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)
Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.
Anna; Grosmanová
Na měsíc Francouzkou II.
Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...
Anna; Grosmanová
Na měsíc Francouzkou I.
Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.
Anna; Grosmanová
Jarní dort; dědův infarkt (287)
Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.
Anna; Grosmanová
Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)
U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění
Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...
Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps
Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...
Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí
Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...
iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji
Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz