Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České koláče (37-40)

Víte jak se dělají pravé, nefalšované, české koláče? Pokud ne, zde je na ně  recept jedné ze zakladatelek české kuchyně Marie Janků-Sandtnerové.

Na koláče se těším už dlouho. Nakoupila jsem tedy mletý mák, tvaroh a spoustu vajec a mouky a pustila jsem se do toho. Když jsem v půl jedné ráno dokončila kolem čtyřiceti koláčů se třemi nádivkami, bylo to vítězství nad vítězstvími.

Kdyby jste se snažili někdy makové koláče upéct Američanům, tak pozor. V Americe se mák neprodává a ani prodávat nesmí, a to proto, že podle jejich zákonů, je to považováno za opiát. (Ano, věřte nebo ne) I přes to, že opium se vyrábí z makovic mladých, nezralých, mák je ve Spojených státech nelegální.

Vám to tady teďko takhle můžu prozradit, ale já jsem se díky tomu trápila asi týden, když jsem se v Americe jala péct makovec. Několik obchodů jsem oběhala a když jsem zjistila že mák prostě a snadno neprodávají, chtěla jsem volat do Prahy ať mi ho pošlou. Na to mi ale spolužačka řekla, že bych mohla jít do vězení. Tak sem se na makovec vykašlala. Dva roky na tvrdo za makovec..no nevim :D

Já jsem ale narazila na jiné nelegálnosti. A to rovnou u nás v ČR.

oříšek č. 1: Co je to hořká mandle??? Hmm.. když si nevím rady s ořechy, hurá do světa oříšků! Tentokrát už jsme věděla, který svět oříšků provozuje ta milá prodavačka takže jsem šla rovnou za ní.

"Dobrý den, prosila bych hořkou mandli." Ona na to: "Slečnóó, co pak to vaříte? Hořká mandle? To máte do nějakého moučníku, či co? Že?" Já: "No potřebuji to do nádivky na koláče (maková nádivka)" Ona: "Ale to se slečinko neprodává, to se dříve pašovalo z Polska a teď už se to dá sehnat jen ilegálně..."

No bezva! Tak to máme po brzlíku další věc nemožnou k sehnání... Ale proč jsou ty hořké mandle tak nedostupné? Zde je co jsem se o nich dozvěděla z webu dia-potravin:

"Rozlišujeme dva druhy mandlí: hořké a sladké. Bohužel jsou od sebe oba druhy velmi těžce rozpoznatelné. Hořké mandle mají vyšší obsah amygdalinu, který má na svědomí hořkou chuť.

Hořké i sladké mandle mají podobné složení. Hořké obsahují 5 % amygdalinu, sladké pouze 0,1%. Proto je větší množství hořkých mandlí škodlivé. Produktem rozloženého amygdalinu je totiž kyanovodík. Pro dospělého člověka může být nebezpečná již dávka 10 hořkých mandli."

Takže škodlivost..hm..to by dávalo smysl...Ale jednu mandličku? Jednu jedinou? Prosííím! U paní oříško-prodavačky jsem si teda alespoň nakoupila skořici, badyán a další potřebné věci na vaření...

Jak se dělají koláče:

České koláče (37):

Do prosáté, málo osolené mouky přidáme cukr, tlučenou prosátou vanilku a ustrouhanou citronovou kůru. pak tam nalijeme z droždí (kvasnic) připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchaly rozpuštěn máslo a žloutky a vypracujeme z toho měkké, lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynouti.

Vykynuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na 1 cm silně, nakrájíme čtverečky, do každého doprostřed upravíme nádivky, rohy poněkud vytáhneme, dáme dohromady nad nádivkou tak, aby nádivka ze čtyř stran byla viděti, načež koláče složíme na rozehřátý, máslem pomazaný plech a dáme vykynouti. Pak je potřeme umíchaným žloutkem a v horké troubě je upečeme do červena. Upečené, ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.

Rozpočet pro 5 osob: 50dkg mouky, sůl, 1/2 cm tlučené vanilky, citr. kůra, 2 dkg droždí, 1/4l mléka, 10 dkg másla, 7 dkg cukru, 2 žloutky, 2 dkg másla na plech a na potření koláčů a 1 žloutek na povrch, 1 dkg vanilkového cukru.

Nádivky:

Tvarohová nádivka (38):

Do umíchaného másla s cukrem zamícháme žloutek, citr. kůru, tlučenou vanilku, strouhaný nebo prolisovaný tvaroh, (hořkou strouhanou mandli)-haha, lžíci mléka, nebo je-li dávka řídká, lžíci bílé strouhané housky a naposled z bílků sníh a hrozinky.

Rozpočet: 5 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, 30 dkg tvarohu, vanilka, citr. kůra, (1 hořká mandle), 2 lžíce mléka nebo housky, 3 dkg hrozinek, z 2 bílků sníh

Maková nádivka (39):

Utlučený neb umletý mák uvaříme s cukrem v mléce do měkka. měkký mák utřeme v míse, přidáme máslo, strouhaný perník a tlučenou skořici, citr. kůru, (hořkou mandli)  a kousek rybízové zavařeniny nebo medu a čokolády. Dobře umíchanou a studenou nádivkou plníme nebo potíráme těsto.

Rozpočet: 12 dkg máku, 3/8 l mléka, 4 dkg cukru, 1/2 dkg másla, 3 dkg žlutého perníku, tluč. skořice, citr. kůra, (hořká mandle), 3 dkg rybízové zavařeniny nebo medu, 2 dkg čokolády

Povidlová nádivka (40):

Dobrá, hustá povidla zředíme vlažnou vodou, přidáme cukr, rum, skořici, kůru citronovou, nebo pomorančovou a dobře je umícháme.

Rozpočet: 12 dkg povidel, 6 dkg cukru, skořice, citr. kůra, 1/2 lžíce rumu

Moje poznámky: Vanilka je pekelně drahá, proto jsem si koupila vanilkový extrakt, který funguje taky skvěle a navíc není tak drahý. Pár kapek a je to!

Perník na strouhání se také nedá sehnat úplně všude (teda alespoň v dvoupatrovém carefouru ne). Takže se dají najít alternativy. Moje alternativa byly perníčky značky tesco s polevou (iced gingerbread). Strouhaj se docela blbě, ale chuťově jsou v pohodě :)

Jak zabalit koláče, aby se nerozpadly? Všechny čtyři rohy přimáčknout k sobě. Raději silně, nežli slabě, raději málo nádivky nežli hodně. (tady je každá rada velmi drahá:)

Když tam dáte nádivky moc a vyteče vám, začne se to při pečení připalovat a máte z toho katastrofální smrdící koláčky bez nádivky. Tady opravdu platí: "méně je více"

Tady je můj výsledek:

 

v půl jedné hotovo i s dortem (příště :))

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | čtvrtek 10.6.2010 16:39 | karma článku: 23,12 | přečteno: 5466x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)

Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.

10.2.2014 v 13:32 | Karma: 23,17 | Přečteno: 11954x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou II.

Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...

14.10.2013 v 14:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou I.

Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.

2.10.2013 v 12:20 | Karma: 19,22 | Přečteno: 2867x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Jarní dort; dědův infarkt (287)

Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.

3.6.2013 v 14:45 | Karma: 20,46 | Přečteno: 3668x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)

U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.

27.5.2013 v 13:35 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1690x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky