Pojďme spolu hovořit!

Velice si cením nabídky serveru iDnes.cz a možnosti vám sdělit svůj názor na otázky, které zajímají obě naše země.  Určitě je toho mnoho, o čem si můžeme povídat, zvláště pak nyní, kdy Česká republika a Spojené státy spolu stále těsněji pracují v rámci NATO a jiných mezinárodních organizacích na důležitých globálních otázkách.    

Důležitým znakem rozvíjející se česko-americké spolupráce je dvoustranný strategický dialog, který příští týden zahájíme ve Washingtonu. Delegace v čele s náměstkem ministra zahraničí Tomášem Pojarem a náměstkem americké ministryně zahraničí Williamem Burnsem tam povedou rozhovory o různých tématech.

Spojené státy zahájily podobné strategické rozhovory, které nabízejí příležitost diskutovat o bilaterálních vztazích nad rámec každodenních kontaktů, pouze se šesti dalšími zeměmi. Doufáme, že se mimo jiné budeme zabývat obranou, bezpečnostní a hospodářskou spoluprací s mezinárodními organizacemi, vztahy USA s Evropskou unií během českého předsednictví EU, regionálními otázkami, jež zajímají obě strany, novými metodami ochrany životního prostředí, obnovitelnými a alternativními zdroji energií a podporou demokracie a lidských práv.

S příchodem listopadu si cestu do mého blogu určitě najde i jiné téma – americké prezidentské volby. Pro Američany jsou tyto volby strhující událostí a dá se očekávat horký podzim. Demokratická strana právě ukončila svůj sjezd v Denveru v Coloradu, na kterém nominovala senátory Baracka Obamu a Joea Bidena jako kandidáty na prezidenta a vice prezidenta. Teď je řada na republikánech. Čekáme, koho John McCain pozve jako spolukandidáta na post vice prezidenta během příprav na sjezd v St. Paul v Minnesotě.

Pak už bude následovat sprint k cíli – volbám 4. listopadu.  Já, jako ostatně všichni Američané, se těším na to, jak s blížícím se datem budou kandidáti sdělovat své vize o budoucnosti Spojených států. A samozřejmě se těším na toto fórum, kde si budu moci s vámi vyměňovat myšlenky a názory na věci vzdálené i blízké.

Brzy na shledanou.

English version

Poznámka: Tento příspěvek jsem napsal v době, kdy ještě nebylo rozhodnuto, koho si John McCain vybere za kandidáta na svého viceprezidenta.  

 

Autor: Richard Graber | úterý 2.9.2008 11:45 | karma článku: 31,78 | přečteno: 6362x
  • Další články autora

Richard Graber

America Believes in Czech Potential

21.11.2008 v 15:13 | Karma: 11,33

Richard Graber

Amerika věří v český potenciál

21.11.2008 v 15:09 | Karma: 17,44

Richard Graber

To the U.S. Without A Visa

27.10.2008 v 15:56 | Karma: 10,70