Pravda o vodě

Krize s vodou - čeká nás scénář plynu a elektřiny? Drahé energie dnes řeší kde kdo, ale problémy s vodou jsou již mnoho let upozaděny. Kdo nejvíce získává na prodeji vody občanům v ČR? A proč?

Na prodeji vody občanům vydělávají v současné době nejvíce zahraniční firmy. Jak je to možné?

Začalo to privatizací původně státních podniků, které přešly do rukou měst a obcí. Korupce, neznalost a naivita na komunální úrovni, kdy se mnoho zastupitelů ( a vodohospodářů) nechalo korporacemi přesvědčit (bud z naivity či za odměnu - někteří se stali členy dozorčí rady v těchto korporacích či získali jiné vysoké posty), že bude výhodný vstup zahraničního investora, který tento resort zainvestuje a zajistí dotace. 

Celý problém je však v tom, jak je tento provozní model koncipován. 

Voda nikomu nepatří - je spravována státními podniky Povodí.

Vodárenské trubky, infrastruktura a přehrady jsou z 90% v rukou státu nebo městských vodáren. Korporacím se prodalo JEN právo prodávat vodu a generovat zisky.

Ten, kdo má v ruce peněžní toky (korporace) nastavuje ziskovou marži a kasíruje a provozovatel (stát) financuje veškeré náklady na infrastrukturu. 

V regionech, kde byly takové smlouvy s korporacemi podepsány nemohou politici a zastupitelé ovlivňovat výši ceny vody pro odběratele.

Tak například u nás na Liberecku zaplatí občan za 1000 litrů vody 112,45

Prodej vody zde ovládá VEOLIE přes představenstvo SčS a zisky z vody v tomto regionu dolují cizinci.

Naopak například v Přerově zaplatí občan za 1000 litrů vody 84,50

Vodovody a kanalizace Přerov je vodárna v rukou měst a obcí. Proto priority prodeje jsou zájmy občanů a ne dolování zisků z vody a jejich posílání do zahraničí.

Kolik zaplatí občan za vodu v tom kterém kraji (a zda jsou politici toho kterého kraje motivováni zájmy občanů či zda se angažují v okrádání občanů a vyvádění zisků z prodeje vody do zahraničí) nalezne informací chtivý člověk na stánkách Nadačního fondu PRAVDA O VODĚ

Na uvedeném odkazu je možné nalézt celorepublikovou mapku s cenami za vodu (pokud rolujete až dolů je možné kliknout na zvolené město a zjistit informaci, komu občan za vodu platí).

ZDE  je možné také podpořit petici proti okrádání občanů a vyvádění zisků z prodeje vody do zahraničí. Je třeba, aby se smlouvy, tak nevýhodné pro občany ČR již v budoucnu neprodlužovaly. To bude mít za následek snížení ceny pro spotřebitele a možnost vybrané peníze za vodu investovat do naší infrastruktury.

Tímto bych ráda poděkovala panu Radku Novotnému  zakladateli Nadace PRAVDA O VODĚ, který za nás všechny bojuje se zkorumpovanými politiky již přes dvacet let.

Doporučuji shlédnout zde či zde

Děkuji za váš čas

Jitka Gotterová

Autor: Jitka Gotterová | úterý 2.8.2022 23:24 | karma článku: 27,41 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40