Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

Jako samoživitelka se dvěma malými dětmi jsem si v minulosti již také sáhla na dno - a to nebyla obecně situace tak zlá, jako letos (drahé energie a inflace). Každopádně si myslím, že takové složité situace mají i svůj přínos. 

Chápu, že každý rodič chce pro své děti to nejlepší a o Vánocích bohatého Ježíška. Na druhou stranu si myslím, že není na škodu, když jsou děti vychovávané ve skromnosti, a že Vánoce nejsou jenom o dárcích, ale o tom užít si krásný čas v kruhu rodinném. 

...a tak jsem jednoho roku zavedla pravidlo, že si budeme dávat jenom dárky vlastnoručně vyrobené

Zprvu jsem dávala jen dárky upletené nebo ušité, postupně jsem začala přidávat i šperky z korálků či cínované, z moduritu nebo filcu a dnes už máme společně se synem i velmi dobře vybavenou dílnu, kde oba vyrábíme ze dřeva a syn si vlastnoručně kalí ocel pro výrobu nožů a pracuje se železem. Udělal si na to kurs a vyrábí krásné nože, svícny apd.

Je sice pravda, že jeho první nůž se po několika letech poněkud zprohýbal (ty další už vychytal), ale i nepovedené dárky potěší a především pobaví. Například, když je něco malé, velké nebo v blbé barvě, nastává čas výměn - to bývá také docela legrace.

 Ti málo zruční, kteří mají pocit, že vyrobit něco rukama je opravdu nad jejich možnosti, mohou koupit knihu. Je to takové nepsané pravidlo.

Vím s naprostou jistotou, od koho letos zase, stejně jako několik předchozích let, dostanu knihu, přesto se na ni velmi těším. Nevím, je-li to náhoda či dlouhé šmejdění v mé rozsáhlé knihovně, ale ještě se nestalo, že bych dostala knihu, kterou jsem již četla.

Cukroví a dortíků máme každý rok jen minimálně - tak, aby bylo ke kávě na den dva, kdy se všichni sejdeme, jinak se tím nikdo necpe, páč si všichni hlídají linii a jsme líní chodit po Vánocích do posilovny.

Čili u nás doma se kdovíjak hodnotné dárky nedávají již mnoho let a nikdo si neztěžuje, a tak nás v tomto ohledu ani tento chudý rok nezaskočil.

Přeji všem krásné, třebaže chudé, Vánoce

Jitka Gotterová

 

 

Autor: Jitka Gotterová | pátek 16.12.2022 18:11 | karma článku: 26,75 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40

Jitka Gotterová

Proč?

23.8.2022 v 9:29 | Karma: 38,13