Až Pochova skvělá metafora mi otevřela oči

Je opravdu ČSSD moudrým pastýřem tupého stáda? Aneb rozbor díla - čtení mezi řádky

 

Název díla:

Modrobýčci (ODS) spásávají svobodu i bohatství demokracie

 

Autor: Robert Poch

 

Zařazení:

Metafora (z řeckého μεταφέρειν – metaférein, přenos) je jazyková a rétorická literární konstrukce spočívající v přenášení významu na základě vnější (strukturální) podobnosti. Je druhem tropu, tedy přenášení významu původního pojmenování na jiný předmět. Je součástí běžné funkce a užívání jazyka, ale zvláštní význam má zejména teď před volbami.

Hlavní postavy:

Moudrý pastýř, který zde představuje domnělého zachránce stáda (společnosti)

 

Modrobýček (samotný výraz je překladatelským oříškem a doslova to znamená

„Oranžová je barva budoucnosti a červené třešně máme taky rádi,“ nebo tak nějak

v tom smyslu) – tupé zvíře(emapticky retardované), neschopné přežít bez pomoci

moudrého pastýře(ČSSD).

 

Ukázka z díla:

Modrobýčci se pasou a je jim dobře. Bodejť by nebylo, když se o ně stará moudrý pastýř. Zkušený a protřelý hlídač modrobýčích stád. Právě dnes pozoruje modrobýčky jak přežvykují a spokojeně sem tam zabučí.

Modrými pysky hltavě trhají křehkou jetelinku. Chutná jim náramně. Díky zvláštně přizpůsobené trávicí soustavě, hlavně souboru předžaludků, který jim umožňuje trávit těžko stravitelnou rostlinnou potravu.

Autor se zde snaží nenápadným způsobem upozornit na to, že se na pastvině určené modrobýčkovi (emaptickému retardovi) nachází něco, co je velmi těžko stravitelné.

 

Ale co to? Dali se do bezhlavého běhu. Modrými kopýtky rozdupávají krásně zatravněné louky a paseky. Lezou i tam kde nemají co dělat. Tak moudrý Pastýř pískne na psy. Ti stádo zaženou nazpět. A znovu se rozhostí pokojný klid, utišené ticho se lehounké vznáší nad prosluněnou zemí. Modrobýčci se pasou, ale stále mají chuť se neklidně rozběhnout.

Vypadá to, že modrobýček není tak retardovaný, aby si to neuvědomil, i snaží se utéci. Ve snaze vymanit se z nadvlády moudrého pastýře ničí a ocitá se v prostoru, který není určen pro něj. Moudrý pastýř však ví, že skot bude poslušný jen do té doby, udrží-li ho pod zámkem, v jemu určeném prostoru, a to za každou cenu, i přivolá psy (patrně rudovlky). Ti mu pomohou dostat neposlušný skot opět pod zámek. Modrobýček však cítí tu nesvobodu.

 

Moudrý Pastýř proto vytáhne kouzelnou píšťalku a zahraje. Modrobýčci, přestali být zlí a prudcí, pod jemným dotykem tónů krásné písničky jsou klidnější a pokojnější až se nakonec umírněně shlukují ve stádu. Je krásný slunný den.

Kouzelná píšťalka vyluzuje tak krásnou melodii, že máte pocit, jako byste tam byli ….

Jako byste neslyšeli ty lži, jen tu krásnou melodii. Sluníčko svítí, svět vám připadá krásný nádherný…

Býčci přestali být zlí a prudcí, jsouce omámeni tou krásnou melodií zapomněli, že jsou stále zavřeni v ohradě.

 

A koho to nevidíme přicházet! Modrokominíčky (KDU-ČSL) a modrokošiláčky (TOP09). Sklání pokorně hlavičky před moudrým Pastýřem, a jestli si mohou nadojit modrobýčího mléka! Ten jim to dovolí, ale za protislužbu, že to modrobýčí stádo pohlídají, zejména v noci před rudovlky (KSČM) a modrými trpaslíčky (DSSS). Nadšeně souhlasí. Přijedou s cisternami a do večera dojí. Pak odjedou, ale brzy se vrátí hlídat stádo.Moudrý Pastýř spokojeně usíná. Aby druhý den ráno mohl odpočatý a novou písničkou v kouzelné píšťalce hnát stádo modrobýčků na novou pastvu…Musí ale být pozorný pastýř. Modrobýčci občas neposlouchají. Rádi lezou tam, kde nemají, co pohledávat. Ale Pastýř a jeho psi jsou zkušení, a už za ty dlouhé roky hlídání stáda vědí co a jak.

A tady už nám píšťalka začíná vyluzovat poněkud falešné tóny. Všichni, prý, sklání pokorně hlavičky před moudrým pastýřem, který jim za odměnu dovolí, aby si nadojili modrobýčího mléka – dokonce si přivezou cisterny (no bodejť, když už někoho dojím, tak pořádně, jinak to nemá cenu).

 

 

Taky bys, ty ostatní skote, chtěl žít v té ohradě a poslouchat tu krásnou melodii kouzelné píšťalky?

No máš recht, kdo by nechtěl!

Já taky chci, ale pro jistotu si počkám, až se moudrému pastýři podaří podojit ty býčky.

I malé dítě ví, že býka nepodojíš a nepodojíš, byť by ses na hlavu stavěl, milý moudrý pastýři, tak nám tady přestaň vyprávět tu pohádku.

Jitka Gotterová

Autor: Jitka Gotterová | úterý 18.5.2010 9:25 | karma článku: 32,91 | přečteno: 2849x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40