Eutanázie je nezvládnutá péče o umírajícího

Kdo jednou navštíví hospic, nikdy z něj neodejde stejný. Tato slova prohlásila zakladatelka hospicového hnutí v ČR Marie Svatošová na semináři pod názvem Kvalitní paliativní péče jako prevence eutanázie.

Poslanecká sněmovna přivítala 2.12. 2015 více než sto účastníků semináře k paliativní péči a eutanázii. Zazněly příspěvky jako "milosrdná lež", kterou v nemocnicích, LDN a jiných zařízeních "krmíme" umírajícího a neumíme mu dovolit důstojně umřít. Také zaznělo, že v nemocnicích nabízíme drahé utrpení, nutíme nemocného v terminálním stádiu k nesmyslným povinnostem jako je ranní budíček bez ohledu na jeho potřeby, nutíme jej do jídla, což mnohokrát není nutné, v zahraničí je již znám termín terminální půst.

Smrt jsme vytlačili na okraj našeho života a ta přesto k životu patří. Žijeme rychle a bohužel velmi často umíráme za plentou v LDN, v nemocnici apod. naprosto osamoceni a opuštěni. Často více než fyzickými bolestmi trpíme bolestmi, kterými je zasažena naše psychika, naše nitro. Cítíme se osamoceni a opuštěni. A tak je velmi snadné sáhnout po alternativě zdánlivě jednoduché, pokud bude uzákoněna, tak také dostupné a tou je eutanázie. Musím zde proto také zmínit přítomnost p. Hamerského na tomto semináři, který zde neopomněl všem účastníkům sdělit, že se na půdě poslanecké sněmovny v nejbližší době bude projednávat návrh na uzákonění eutanázie. Dle jeho názoru má legalizace eutanázie většinovou podporu a to jak veřejnosti, tak i zdravotníků. Mám za to, že to, co si myslí většina ještě nemusí být pravdou a nemusí to být dobré. A pokud přijmeme názor, který od odborníků na semináři také zazněl, a sice  že eutanazie je pouze nezvládnutá péče o umírajícího, pak je na příslušných resortech, aby poskytli dostatek finančních prostředků k zajištění této péče pro každého umírajícího.

A pokud si někdo myslí, že eutanázie je řešení, pojďte, navštívíme spolu hospic. Jak říká MUDr. Svatošová, po jeho návštěvě je proměna každého jistá.

Autor: Pavla Golasowská | čtvrtek 3.12.2015 14:50 | karma článku: 24,80 | přečteno: 1370x