80 milionů pro týrané děti, najde je stát?

Domácí násilí zažívá v Česku každé desáté dítě, tedy dvě až tři ve školní třídě. Závažnou formou domácího násilí podle statistiky MPSV trpí 2500 dětí ročně. Jen od ledna do srpna v loňském roce bylo utýráno 6 dětí....

      Další tisíce jsou pak bezmocnými svědky násilí páchaného nejčastěji otcem či druhem na matce. Přitom na včasnou specializovanou pomoc dosáhne jen nepatrný zlomek dětí. Dokonce ani pro všechny nejzávažnější případy neexistuje adekvátní forma pomoci. Než se dětem z postižených rodin dostane odborné pomoci, trvá to rok až šest let. Tou dobou už je traumatická, odborně nezpracovaná zkušenost může negativně ovlivnit do konce života. Navíc synové se pak sami mohou stát agresory, dcery pozdějšími oběťmi násilí v manželském či partnerském soužití, neboť přejímají vzorce chování od rodičů. Situaci se snaží změnit projekt Dětství bez násilí, na němž spolupracují Nadace Terezy Maxové dětem, developerská společnost CTP a Centrum Locika, které se jako jediné centrum pro děti ohrožené domácím násilím specializuje na práci s celou rodinou.

      Přitom na vyřešení problémů 2500 evidovaných dětí ohrožených domácím násilím by stačilo 80 milionů korun. Tato státem podporovaná služba již s úspěchem funguje rok na Slovensku, na Západě je už řadu let samozřejmostí.

     Při mé poslední interpelaci na ministryni Maláčovou jsem poukázala na nutnost vyčlenit v rozpočtu potřebných 80 milionů na pomoc těmto dětem. Ministryně sdělila, že MPSV dává na program Rodina 120 milionů a tudíž je tato podpora dostatečná. Bohužel ministryně nerozlišuje mezi financemi na pomoc rodinným centrům, které řeší celou širokou rodinnou oblast a mezi specializovanou pomocí dětem, obětem domácího násilí. Tady musím zdůraznit, že pomoc týraným a traumatizovaným dětem je záležitostí odborníků, psychologů a terapeutů, které je potřeba zaplatit. Tato odborná pomoc, pokud je dětem poskytnuta včas, předejde dalším negativním dopadům na budoucí život týraných dětí. Věřím, že spokojené a zdravé děti jsou prioritou nás všech a pomoc týraným dětem má být dosažitelná pro každé dítě, procházející domácím násilím. Každé dítě si zaslouží spokojené a šťastné dětství a je velkým selháním státu, pokud je tato pomoc limitována částkou 80 milionů. Život lidský je penězi nevyčíslitelný a životy dětí je potřeba chránit, pečovat o ně a pomáhat jim.

Autor: Pavla Golasowská | středa 29.1.2020 12:31 | karma článku: 9,99 | přečteno: 469x