Parga-pokračování

Spustíme se nyní z výšin Benátské pevnosti a zkusíme prozkoumat, jak to v Parze vypadá  s koupáním... Dále navštívíme Nekromanteion dosud  jedinou nalezenou věštírnu mrtvých. Zde protéká řeka  Acheron, která s řekou Kokýtos, přicházející ze severu, tvoří pravý úhel, o kterém se ve starověku věřilo, že je vchodem do podsvětí. Věštírnu mrtvých zmiňuje již Homér a podle Herodota  je zde dějiště mýtu o Orfeovi a Eurydice.

Pláž Valtos je ideální pro rodiny s malými dětmi. Jemný píseček a pozvolný vstup do vody. Dopravovat se sem ovšem denně z města přes kopec je poměrně náročné, proto si myslím že je praktičtější, využít ubytovacích kapacit přímo na pláži.

Pohled z pláže Valtos na Benátskou pevnost a město z druhé strany

Nepříjemné je rovněž, že počasí v září nezaručuje 100% slunečních dnů! Nicméně voda je teplá a koupat se dá!

 

Další pláží  Pargy je pak městská pláž Krioneri s hrubým pískem. Snad z důvodu, že přímo nad ní vede městská promenáda, bývá dost málo zalidněna.

A  jen kousek od ní za malým poloostrůvkem, který lze snadno obejít, je pak ukrytá maličká romantická plážička Piso Krioneri.

 

Díky její romantické poloze bývá ovšem na této pláži i na okraji sezony, doslova hlava na hlavě a tak celá ta romantika bere poněkud za své. Rovněž vsup do vody je zde poměrně kamenitý a voda bývá jak jinak, než chladná vždyť Krioneri-znamená Řecky studená voda.

Nicméně pro malé otužilé Robinsony , kterým nevadí běhání po kamení, je tu ideální prostředí pro jejich hry.

Z Pargy se dá  ovšem podnikat i spousta výletů. Byli jsme sice tak trochu omezeni v pohybu jednak kinetozou našeho vnuka, jednak tím, že půjčení auta na jeden den, bylo zhruba 2X dražší, než na Krétě. A i jinak ceny jsou zde na pevnině, v poměru ke Krétě o dost vyšší

Nechtěli jsme tedy moc trápit dítě ani peněženku a omezili jsme se pouze na návštěvu Nekromanteionu.

Nedělní ráno po deštivé noci, zde ovšem stálo za to!

Ochotný vrátný nám odemknul půl hdiny před otevírací dobou a tak jsme měli celou věštírnu zcela soukromě sami pro sebe.

Cesta od Nekromanteionu

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Světlana Glaserová | středa 2.6.2010 17:44 | karma článku: 13,37 | přečteno: 1390x