Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TB

Hezký shrnutí – zavzpomínal jsem :-) + něco zkusím doplnit.

Doprava: V USA se jezdí na kafe (překapávaný - tedy ne auta, ale řidiči). Kafe na "benzině" je standardně skvělý, nejčastější konzumační jednotkou je půllitrovka. Vyplatí se na začátku pořídit si s kafem i refil-nádobu místo papírového kelímku – ušetříte na každém dalším kafi, a ještě budete mít první kafe zdarma.

Doprava. Ad Kamiony (trucky) na cestách - nevím jak to tam dělají s přepravou zboží, ale na cestách v porovnání s Evropou náklaďáků minimum.

Bydlení, baráky: s trochou nadsázky USA jsou postavený ze dřeva. I ty baráky, co se tváří, že jsou z cihel nebo z kamene, jsou při ohledání z blízka ze dřeva.

Ad Bod 62 bych mírně poopravil: Nedivte se, pokud vám táhne na šedesát, a v obchodě po vás budou chtít doklad totožnosti dokazující, že je vám 21.

0 0
možnosti
JH

U nás sice nemáme žluté školní autobusy, ale máme autobusy označené "Označením autobusu přepravujícího děti". Ten, když stojí v zastávce, taky nesmíte objíždět. Musíte zastavit vozidlo za ním a čekat, až ze zastávky vyjede.

A zajímavost: některé americké školní autobusy (ten na obrázku by měl být jeden z nich) mají na levém boku sklápěcí značky STOP, které se vyklopí při otevření dveří a sklopí při zavření.

0 0
možnosti
PZ

No vidite, ja jsem v USA 40 let a zase si myslim jak se pomalu Cesko priblizuje Americe. ( Mc Donalds, Uber, Hamburgry) :-(

0 0
možnosti
PS

Dal jsem karmu za seznámení nás, kteří se do USA nedostali a ani se tam nechystají. Každý z jiných důvodů. K úvodu článku - svatá ty prostoto, podle filmu není možné si představovat realitu. Vždyť film je iluze a ty filmy z USA zvláště. Zvláště když se k nim v roce 1967 vyjádřil Jan Werich, po návštěvě svého přítele Voskovce. Řekl (J.Werich): Až ten brak z Hollywoodu dorazí do Evropy, bude konec s kulturou v oblasti filmu". Mno a čeho jsme svědky v posledních 50. letech? Z obrazovky kape krev, násilí a totéž tam mají v přímém přenosu i na ulicích a ve školách. Takový svět si jistě nikdo slušně vychovaný se zdravým rozumem nepředstavuje a máme štěstím, že USA je tak daleko. I když jejich vojska a diplomaté jsou tak blízko, stále se montují do Evropy. A jak se tzv."spojenci" tváří, že pomáhají...

0 2
možnosti
FO

Některé věci se dají vcelku běžně potkat i na severu Evropy. Namátkou třeba semafory za křižovatkou nebo auta bez oranžových blinkrů.

Oktanové číslo nepočítají jinak. Oni prostě jezdí na benzín s nižším oktanovým číslem. Musí na to být samozřejmě připraveny motory.

0 0
možnosti
Foto

S tim benzinem nemate tak uplne pravdu

1 0
možnosti
Foto

Kulate kliky jsou fajn, ale maji zasadni nevyhodu - vzdy potrebujete alespon jednu ruku volnou ;-D ... Ale jsou zde k videni i kliky "normalni", byt jsou v naproste mensine, to jo

1 0
možnosti
MH

V Evropě ty monstrozní autobusy, co vás odvezou přímo od dveří letadla, mají např v Paříži na Charles de Gaul.

1 0
možnosti
Foto

A76l23e74š 13G13i43l77l

7. 8. 2019 8:14

Tam už jsem nebyl ani nepamatuju, a asi jsem tam ani nikdy neměl tu smůlu přestupovat.

2 0
možnosti
JP

Pro mě kdysi bylo nepochopitelné, proč obchodníci vyžadují credit card a debit card neakceptují, zejména při půjčení auta to může někoho nemile překvapit, bez kreditky, která slouží jako "záloha" autem neodjedete, i když občas výjimka potvrzuje pravidlo. A rozhodně nepomůže žádný trik typu, že byste na terminálu zvolili credit, i když platíte debit kartou.

A ještě mě napadá jedna odlišnost, kdykoliv někde musíte vyplňovat nějaký formulář s vašimi údaji (třeba při tom ubytování v hotelu, v půjčovně a pod.), vždy se musí vyplnit telefon v USA, odeálně land line. Hlavně se člověk nesmí nad něčím takovým pozastavovat a musí prostě něco vyplnit ;).

Mimochodem, telefonní čísla jsou často uváděna pomocí písmen, dobře se to pamatuje.

0 0
možnosti
Foto

Tak kreditku chteji jednoduse proto, ze maji naprostou jistotu platby, kterou jim debitni karta neda .... a land line dnes uz neni nastesti v kurzu :-)

0 0
možnosti
LJ

L22u37d96ě94k 71J68a77š78a

6. 8. 2019 21:41

Krásný článek. Ty chodbobusy přece nazývají "shuttle", takže máte hezký překlad. Jen bych dodal - pozor na ty karty. Není to tak, že by začínali s bezdotykovými, ale naopak s nimi končí. Když se tam s nimi před lety začalo ,objevili se koumáci, kteří měli v kapse zařízení na signálu z platebnéí karty (podobně v Evropě používají zloději zařízení na kradení aut s dálkovým ovládáním, kdy si nahrají signál s dálkového klíče). Stáli nedaleko kas a načítali si signály a pak konta vybírali. Protože v US musí banky krádeže lidem vracet, přestaly banky tyto druhy karet vydávat a vrátili se zpět ke slide či zasouvacím.

1 3
možnosti
MH

Toto není pravda. jednak peníza za prokazatelně vyjradenou kartu bez použití PINu musí vracet banky i v Evropě a jednak o bezkontaktní technologií před lety v USA ani neslyšeli. teprve nedávno se objevily na kartách chipy. V bankovnictví jsou v USA pár let za Evropou. To také mimo jiné nakoplo kdysi rozvoj služeb typu PayPal, protože převézt v USA penízte mezi lidmi byl obrovský problém.

8 1
možnosti
JU

Hezky zpracované, nostalgicky jsem si zavzpomínal...Až teda na to burákové máslo, to není štěstí ale za trest! ;-D

4 0
možnosti