Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vždy jsem litoval, že v mém městě má bazén pod 10 m skokanským můstkem hloubku pouze 5 metru. Bavilo mě potápět se na dno a měl jsem vždy zásobu na to dostat se níž, ale nebylo kam. Bez přístrojů se člověk může dostat do hloubky cca 20 metru a vydržet pod vodou asi 5 minut. Jinak tento blok je parádníR^

1 0
možnosti
Foto

No, 5 metrů, no..... Zkuste to jak budete u moře zajet někam k útesům, kde jdou skály kousek od pláže kolmo pod vodu, třeba těch 15 či 20 metrů (Chorvatsko spousta míst, třeba Jih Kréty skoro všude). Tam člověk nemá měřítko, s ploutvema máte 5 či 10 metrů vlastně hned, navíc jsou ve hře proudy.... Lepší než bazén. Ale je lepší mít s sebou někoho pro jistotu, jak se člověk potápí desítky minut, tak bych nic nedal za to, že při tom narůstajícím kyslíkovém deficitu by člověk po vynoření z té zóny 5 až 10 metrů mohl snadno krátce před dosažením hladiny ztratit vědomí (samozřejmě ne při prvním vynoření , ale třeba při dvacátém třicátém atd.). Nikdy se mi to nestalo, ale v literatuře před tím varují... prý jde o pokles parciálního tlaku kyslíku a receptory v prodloužené míše na to zareagují vypnutím. A jak člověk zůstane viset na hladině obličejem do vody, tak jak narůstá obsah CO2 v krvi, tak to člověka po cca minutě nadechne - jenže vdechne vodu a je s tím ámen. Píše se to teda, no. Tak pozor na to.

0 0
možnosti
Foto

Super, konečně pohodový blog. Karma.

2 0
možnosti
Foto

A30l65e23š 70G62i47l13l

11. 3. 2021 9:26

Díky. Je to čím dál složitější "cestovat" v této době, byť jenom po okolí nebo vytahovat zajímavosti z dřívějších cest. Jsem celkem překvapený, že se tady neobjevují hejty typu "ten kretén si cestuje a všechny nás chce zabít", ale zřejmě blogy o cestování nepřitahují tuto sortu lidí.

0 0
možnosti