Kam zmizel ukrajinský šašlik?
Ať mu budeme říkat šašlik, ??????, kebab nebo třeba ražniči, asi víme, o co se jedná. Marinované maso, obvykle na špejli nebo jehle, s chlebem, bramborem, cibulkou, jak kdo chce. Pokrm populární od Balkánu přes východní Evropu a prakticky ve všech zemích zesnulého sovětského impéria, obvykle z jehněčího, hovězího nebo vepřového masa, dle lokálního vkusu zákazníků a dostupnosti pobíhajícího dobytka.
No a právě na šašlik (a tedy nejen na ten) jsme vyrazili na Ukrajinu. Po nočním přejezdu autobusem do Michalovců, krátkém čekání na místním autobusovém nádraží (nikdy, ale fakt nikdy si tam v pět ráno nedávejte na probuzení Šariš), a přejezdu místní linkou přes hranice do Užhorodu, půjčujeme v místním hotelu Praha auto s cílem podívat se po českých stopách v Zakarpatské oblasti, dříve coby Podkarpatské Rusi součásti meziválečného Československa. Před tím, než jsme dorazili k Siněvírskému jezeru a do Koločavy, populárních cílů českých turistů, zastavili jsme se na oběd v moderní rozlehlé roubence, restauraci pro minimálně sto jedlíků.
Znuděná servírka, mající na starosti prozatím pouze jednoho hosta, který pil v rohu pivo a koukal na fotbal, nám nepříliš ochotně donesla jídelníčky. Psáno ozdobnou azbukou rádoby psacím písmem, bylo poněkud obtížné se zorientovat, ale dohodli jsme se, že si dáme všichni to samé, ať tady nesedíme dlouho. Dáme si šašlik, nějaké ty opečené brambory s místní variací tatarky, a něco na spláchnutí.
Přichází servírka, zkušeně, je tady prázdno, takže bez notýsku, přece si to všechno zapamatuje. "Co si dáte?", ptá se, a my směsicí češtiny, polštiny a zabajkalského dialektu odpovídáme, že šašlik, už nevím, jestli vepřový nebo hovězí, ale pro zbytek příběhu to není podstatné. "Fajn, co k tomu?" "Opečené brambory." "Fajn. Něco k pití?" Někdo colu, někdo pivo. Odchází.
Za deset minut nese pití. Za další čtvrthodinu nese každému misku brambor. Vynikající, perfektní, nejlepší. Luxusní brambory, k tomu nějaký ten sosík. Nedá nám to a uždibujeme. Pomalu, středně rychle, rychleji, dokud jsou teplé. Najednou koukáme a brambory jsou pryč, navíc máme pomalu dopito. Kývám na servírku, a ta přichází. S účtem. Koukáme zmateně jeden na druhého, zmateně na servírku, servírka zmateně na nás. "A co šašlik?", ptáme se.
"Šašlik?", odpovídá servírka poněkud překvapeně, ale jinak smrtelně vážně a s ledovým klidem. Platíme účet a odcházíme. Raději nechceme vědět, co bychom dostali, kdyby byla restaurace plná. Brambory byly výborné, a průpovídkami "Dostaneš k obědu šašlik" nebo "Nacpal jsem se jako šašliku ve Volovci" se škádlíme ještě po letech.
Při jiné cestě, v Kyjevě, v oblíbeném komplexu letních sportů na Benátském ostrově, kterému nikdo neřekne jinak než Hydropark, jsme po odpoledni na pláži chtěli před odjezdem na letiště stihnout brzkou večeři. Zřejmě příliš brzkou. Měli jsme hodinku, a tak jsme zasedli do restaurace "Šašličnyj dvor" - tušili jsme, že pokud tady dělají hlavně šašlik, tak to nebude na dlouho. Objednáváme pivo, šašlik, pečené brambory, a vysvětlujeme, že spěcháme, protože v tolik a tolik musíme odejít a jedeme na letiště. Popíjíme pivo, bavíme se, čas ubíhá, a když po půlhodině od objednání přichází servírka odněkud z města s taškou brambor, začínáme tušit zradu. Servírce opět vysvětlujeme, že za půl hodiny musíme odejít a jet na letiště, a pak dávám u stolu k dobru historku z Volovce.
Když už to vypadá, že zaplatíme pivo a s pocitem plného voloveckého žaludku se vypotácíme k metru, přichází maso. To dáme. Baštíme. Je to dobré, ale čas nás tlačí a tak rovnou říkáme, že brambory mají zabalit, dáme si je cestou. Tak se i stalo, platíme, a s alobalovou hroudou míříme k metru. Pár zastávek, přestup na autobus, a jsme na terminálu. Relativně včas, takže při čekání na odlet můžeme pokračovat v hostině. Brambory voní na celý terminál a jsou opravdu luxusní, a naštěstí stále teplé. Škoda jen, že nezbyl i nějaký ten šašlik.
Aleš Gill
Střípky z KLDR - Díl 27. - Čtrnáct dní otevřených dveří

V únoru tohoto roku (2025) proběhla médii celého světa zpráva: po pětileté pauze způsobené pandemií covidu se pro zahraniční, západní, turisty znovu otevírá Severní Korea. Jak to celé bylo doopravdy?
Aleš Gill
Návrat do Lvova

Je to téměř deset let, co jsem napsal jeden z mých nejčtenějších článků tady na blogu. Psal jsem o Lvově a do Lvova jsem se od té doby vydal ještě dvakrát. Pak přišel covid, válka, a mě se po Lvově tak trochu zastesklo.
Aleš Gill
24 hodin

Jeden letošní podzimní den mi utkvěl v hlavě. Byl totiž trošku delší, než na co jsem zvyklý. A vyjímečně za to nemohl časový posun způsobený leteckou přepravou.
Aleš Gill
Milión kilometrů

Nějak zvlášť jsem to neplánoval, ale stalo se. Překonal jsem laťku miliónu nalétaných kilometrů. Vzdálenost jako na Měsíc, zpátky, a skoro zase na Měsíc. 59 dní v letadle. Je čas zavzpomínat na některé zajímavé lety.
Aleš Gill
Neznámá místa 18: Letiště na pláži

Létání není jenom Frankfurt, Heathrow nebo letiště v Hurgádě. Kdo se o létání trochu zajímá, ví, že jako letiště slouží často louky, někdy dálnice. Ale aby se odlétalo z pláže... to snad mohli vymyslet jedině v Británii.
Další články autora |
Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář
Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...
Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou
V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...
V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu
Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo...
Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu
Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...
Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král
Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...
Na papírech byla azbuka, ale Štrougal přesvědčil svět, že se našly bedny nacistů
Začalo to zvláštní souhrou několika okolností a jedním nápadem přičinlivého důstojníka...
Čistil zbraň a zmáčkl spoušť? Vicegubernátora Leningradské oblasti našli mrtvého
Se střelným zraněním byl ve svém domě nalezen mrtev zástupce gubernátora Leningradské oblasti,...
Kritika Ortegova režimu zavraždili osmi ranami na ulici v Kostarice
Penzionovaný důstojník nikaragujské armády Roberto Samcam (66), který často kritizoval režim...
Havlíčkův Brod není pro chudé. Ceny městských pozemků zaskočily i makléře
Během léta začne prodej stavebních parcel v havlíčkobrodské lokalitě Na Nebi. Vůbec poprvé tak...
- Počet článků 252
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1445x
Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.
Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.
Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.
Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.
Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...
Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.
Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.