Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

Takze autor blogu nevidel nic.

0 0
možnosti
Foto

A18l31e30š 58G60i28l22l

7. 11. 2016 14:32

To je relativní. Kde jste byl o víkendu vy?

0 0
možnosti
PK

Ono ani není se moc čemu divit, že dnes už je radiace relativně nízká. Největší objem radioaktivních izotopů "vyvržených" z reaktoru měly tvořit, stejně jako v případě Fukushimy, radioaktivní izotopy jódu a cesia (samozřejmě situace je jiná tam, kde jsou zbytky uranového paliva, izotopové složení je jiné). Radioaktivní izotop jódu má relativně krátký poločas rozpadu (tuším asi 8 dní), izotop cesia tuším asi 30 let. Od katastrofy právě těch 30 let uplynulo, radioaktivita klesá exponenciálně s časem. Problémem jsou takové věci jako plutonium (vzniká v reaktorech a ty varné v Černobylu k tomu byly v podstatě určeny), které mají poločas rozpadu tisíce či statisíce let.

0 0
možnosti
DK

Ja jsem nekolikrat cetl, ze ta davka se scita a ze je jedno, zda dostanete 5x200 mSv nebo 1x1Sv...Jenze v realu to tak s nejvetsi pravdepodobnosti neplati, protoze lidi zijici na mistech s vysokou mirou radiace prostredi nemaji zvysenou miru rakovinu ani dalsi komplikace, navic znam osudy ruskych vojaku, kteri opakovane zazili unik radiace a ti co dostali opakovane mensi davku (napriklad Nikolaj Zatejev), tak na tom byli lip nez ti, co dostali vetsi davku jednou.

0 0
možnosti
PK

Ano,máte pravdu. Samozřejmě záleží i na predispozici organizmu, genetické výbavě atd. V Japonsku dokonce před několika lety zemřel chlap v asi 90 létech, který zažil atomové bombardování Hiroshimy i Nagasaki a byl v oblasti, kde působilo mimo jiné pronikavé záření při explozi (nejen spad). Podle obecných teorií ohledně obdržené dávky byl asi 6 x mrtvý. A přesto se dožil těch zhruba 90 let celkem ve zdraví.

0 0
možnosti
DT

Ta věda za měřením radiace zase až tak komplikovaná není. R^V podstatě všechno přepočítáváte - a to na jednotky, kterým se říká efektivní dávka. Ona totiž radiace - to jsou různé částice s různým působením. Stejně tak je rozdíl, jestli na vás určitá radiace působí zvějšku, nebo jste se kontaminoval a působí to zevnitř. Veselé je, že právě ten druh, který je zvenku naprosto bezpečný, je zvnitřku to nejhorší, co existuje.

(pokud chcete, opravte si tu dávku na efektivní dávku, abyste to měl korektní)

Jinak - zajímavý blog, těším se na pokračování. R^

0 0
možnosti
Foto

Stovky a tisíce lidí položili své životy při konzervaci elektrárny ?

Skutečně ? Zdroj ?

0 0
možnosti
Foto

A73l16e95š 75G61i60l48l

7. 11. 2016 9:20

Oficiální číslo "31" je nesmysl. Některé odhady a studie jdou do stovek tisíc, takže si myslím, že jsem byl ještě konzervativní.

0 0
možnosti