Korunový byznys za stovky milionů

Někdy má i Brusel trochu rozumu a snaží se ze stolu shodit další nesmyslný zákon, či nařízení. Bohužel se to nepodařilo. Za prosazení zákona se postavili ministři životního prostředí a pochopitelně ČR mezi nimi nechyběla.

Celé to postrádá logiku. Když to zapotřebí bylo, nic se nedělo a když to zapotřebí není, tak se to schválí. No prostě jako všechno co zřejmě dobíhá nějakou setrvačností a u čeho jsou šílenci z EKO.

Možná jste již viděli poměrně drastické záběry jak igelitové nákupní tašky zabíjí živočichy a ničí životní prostředí.

Výroba igelitky trvá 120 sekund, v průměru se používá 20 minut. Ale aby se rozpadla, tak je zapotřebí až 400 let.

Země Evropské unie musí tašky do roku 2018 zcela zpoplatnit, nebo přijmout jiné opatření, aby jejich roční spotřeba klesla z dnešních 200 na 90 na osobu.

Chtělo by se zatleskat a křičet

"Hurá to se Vám něco povedlo!"

Konečně zelení dělají to co mají a necpou se do politiky, imigračních témat a věcí kterými se chtějí zviditelnit, ale kterým nerozumí. Tato zprávička proběhla celkem nenápadně, jen asi jedna větička v rádiu.

Opravdu se divím, že jsem zatím neviděl žádný čtvrthodinový vstup v hlavních zprávách. Takový úspěch se přeci musí pořádně zpropagovat!!

Jenže ono je to všechno trochu jinak.

"Až bude směrnice pro ČR závazná, bude patrně nezbytné novelizovat určité právní předpisy, a to v návaznosti na způsob omezování spotřeby, který si Česká republika sama zvolí," sdělila Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

U nás TESCO zpoplatnilo tašky už v roce 2012 a mám pocit, že někdy na přelomu roku 2013 a 2014 to udělal i poslední Globus. Všechno by to bylo fajn, ale ono mezitím došlo k podstatné změně. Jak TESCO, tak Globus (nevím jak ostatní řetězce) používají již několik let takzvané rozložitelné ekologické igelitky. Na rozdíl od klasických igelitek tyto mají dobu rozložitelnosti 9-12 měsíců.

Takže celá akce přišla jak se říká z "křížkem po funuse".

Cenově je rozdíl (při jejich nákupu) 20% v neprospěch ekologických. 

Já vím, žijeme v tržní době a řetězce muselo neuvěřitelně žrát, že utrácejí několik milionů ročně za stovky milionů igelitových tašek. Teď už mají oficiálně posvěceno, že jim za ně zákazníci hezky zaplatí. A jak se říká, korunka ke korunce a najednou se to otočilo ve prospěch řetězců. 

Nákup pár halířů a naopak milionky doma. A ještě jsou ekologičtí.

Škoda, že ty ekotašky vydrží opravdu jen jeden, maximálně 2 nákupy a pak se začnou rozpadat. To nevadí přeci přírodu nezatíží. Ale zákazník je zaplatí. Je to posvěceno v tomto případě europoslanci...

Nebylo by přeci jen trošku jednoduší zakázat klasické igelitky a povolit jen ty ekologické? 

Jak je vidět, zřejmě ne. Vidím to na nějakou šikovnou lobby, co si zajistí odbyt svých výrobků, chudáci markety na tom tak trošku vydělají, ekologičtí aktivisté i ministři životního prostředí budou mít o čem mluvit a ...

Hádejte kdo to zaplatí a odskáče ... :)

přeji hezký den

 

zdroje: 

http://www.ceskenoviny.cz/eu/zpravy/europoslanci-schvalili-omezeni-produkce-lehkych-plastovych-tasek/1209982

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/293085-evropa-proti-igelitkam-unie-omezuje-skodlive-plasty/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Gardavský | úterý 28.4.2015 17:45 | karma článku: 26,82 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Ivo Gardavský

Luskoun a Hřib

11.2.2020 v 16:25 | Karma: 29,76

Ivo Gardavský

To se ví ...

16.9.2019 v 19:24 | Karma: 37,21

Ivo Gardavský

Jak se z nic dělá sólokapr.

29.7.2019 v 19:06 | Karma: 40,84

Ivo Gardavský

Prague pride - kontroverzní téma

24.7.2019 v 19:34 | Karma: 41,29