Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trochu jiná zpráva

Pochybuji, že v sobotu 10. listopadu roku tohoto, byly televizní obrazovky slepé a hluché; kdo nemohl nebo nechtěl jít do pražských ulic, seděl u nich, aby mu nic neušlo. Výročí křišťálové noci. Páni! V akci budou náckové, anarchisti, policajti, čekají se bitky, násilí, horor, toho máme v televizi  málo, tak  teď ještě něco z domácí dílny! A dočkali se: srážky obou extremistů, zkrvavená tvář robustního mladíka,   další raněný, na hlouček extremistů se řítí těžkooděnci, střety na Náměstí Republiky, v Pařížské, ve Vysočanech... Já ale z toho všeho neviděla nic.

Čekala jsem na syna v  podloubí filozofické fakulty. Volal, že sjede do parkingu  u Rudolfina, leč on pořád nikde a mobil mlčí. Pletu se pod nohy stovkám mladých lidí a starších manželů  - všichni se hotoví jít do Josefova, starého židovského města. Pobízejí se, že v Meislovce už začala bohoslužba, kolik tam asi bude lidí, hoďte sebou, Libore, Vašku, Zdeno Mládenci zrychlí krok, ale já přešlapuji dál. Jsem zmrzlá a trochu ve strachu, jestli, nedejbože, nehavaroval? Ne, konečně! Přijel metrem, mohl zaparkovat až na Náměstí Míru. A teď mě žene jako vítr. To je dobré, trochu jsem se zahřála. Pak víc v mase lidí  v Meiselově ulici. Pořádková služba tam vpouští přicházející jen z levé strany a po jednom, tak je tam  nacpáno. Kontrola: „Máte zbraň,“ ptal se policista studentíka přede mnou. „To nemám, bohužel,“ odpověděl mu ten hoch jakoby s omluvou. Cpu se za ním k panelům rozestavěným po straně chodníku. Výňatky ze Starého zákona informují o dějinách židů. Proderu se jen k jedné vývěsce, k 141. Davidovu Žalmu.

Je zima, poprchává. Lidé mají kapuce a čepice na uši, židé jen jarmulky. Poslouchám projevy, když si všimnu, že okolostojící mají na kabátech žlutou  Davidovu hvězdu s nápisem Jude, přesně takovou, jakou Hitler židům přikázal nosit, jakou nosily mé kamarádky, jejich rodiče a prarodiče, kteří se z průmyslového vraždění v Osvětimi či Treblince nevrátili. Kde se tu vzalo tolik židů?? Á, už to vidím! Davidovu hvězdu, která se dala nalepit na kabát, rozdává každému, kdo si o ni řekne, mladý muž. Beru jednu sobě, jednu synovi, protože ten se vydal do Břehové. Prodírám se  za ním s hvězdou.

V Pařížské za útvary policistů davy, občané všeho věku, caparti sedí tátům „na koni“ a mají tak z nás ze všech jistě ten nejlepší rozhled, uprostřed vozovky zaujal obranné postavení demonstrant-vozíčkář. Nemáme zprávy, kde teď ti neonacisti jsou, odkud se vynoří; a přesto ve mně sílí jistota – dnes projít nemohou!

Setkáváme se až na Staroměstském náměstí u skupinky historických šermířů, kteří s přilbami na hlavách, opásáni brněním třímají štít, na němž mají také nalepenu Davidovu hvězdu.

„Odkud jste, páni rytíři?“

„Tak porůznu, ze všech částí Prahy,“ odpovídají.

„Zrovna moc vás není.“ Okolo nich se motá hlouček jejich kamarádů, kteří jim se středověkou výstrojí pomáhají. Dnešní pážata mají na sobě džíny, volkmeny a smysl pro humor. „Tak, hotovo a už jděte na ně,“smějí se  a přijímají veselé souhlasy od sem tam putujících demonstrantů proti oživování křišťálové noci. „No nejsou báječní?,“ slyším z hloučku dospělých. Jsou, fakt.

Při každém větším zastavení leze zima až pod kůži. Záchranou jsou kavárny a čajovny. Lidé zhltnout ten horký mok a pak zpět na náměstí a do ulic. Zdravíme se úsměvy i slovem. Jsme svoji, to je nádhera. Ale já jsem smutná a vzteklá. Na sebe. Tolik lidí na mně chtělo Davidovu hvězdu, s kterou jsem ulicemi putovala plná truchlivých vzpomínek na válku. Já, slůně malovaný, napadá  mě Werichovo sebepeskování, proč jsem si jich nevzala aspoň deset, dvacet?! Co by ti pohrobci židobijců dělali, napadá mne,  kdyby se místo policie proti nim postavili,  beze zbraně, všichni tihle lidé s Davidovou hvězdou na kabátě, ti, kteří  našim masmediím na rozdíl od extremistů za pozornost tolik nestojí?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Garcia | neděle 25.7.2010 20:31 | karma článku: 9,26 | přečteno: 791x
  • Další články autora

Karel Garcia

Americko-australští těžaři riskují zničení české zásoby pitné vody

Není to tak dlouho, co přijeli Obamovi lobbisté, aby zahájili s naší vládou námluvy ohledně těžby břidlicového plynu v naší Republice. A ta jim jde bohužel bezostyšně na ruku. Poklad v podobě kvalitní pitné vody kolem Náchodska, Trutnovska, Broumovska je v ohrožení. Jestli je sůl nad zlato, je i pitná voda nad plyn?

23.2.2012 v 13:20 | Karma: 22,07 | Přečteno: 910x | Ostatní

Karel Garcia

Totální okupace internetu - aneb mozek vám vymejem

Představte si, že si povídáte na ulici se skupinkou známých. Vesele diskutujete o věcech, které vás zajímají a baví, když tu najednou zničehonic vás obestoupí špiclové. Řeknete slovo Tesco a v tu ránu se zjeví člověk z Tesca a bude si dělat zápisky o všem, co jste řekli, proč jste to řekli a kdo z vás to řekl. Řeknete slovo iPhone a objeví se další špicl a práskač. Kdykoli zmíníte firmu, značku, tak se zhmotní další a další udavači. A kéž by jen poslouchali, zapisovali a analyzovali. Oni vám drze vstoupí do diskuze a vyzvrací svoje naučené věty, které mají za úkol usměrnit vaši diskuzi. Zakázal jsem diskuze pod svým blogem. Protože přesně tohle se děje.

29.11.2011 v 14:10 | Karma: 17,58 | Přečteno: 1153x | Ostatní

Karel Garcia

28. říjen a francouzská zrada

Když naši vlastenci opustili rusofilství a znejistěli ze zakořeněné ruské rozpínavosti, obrátili svou naději k Rakousku-Uhersku. Rusofilství vlastenci opustili na základě svého pobytu v Rusku a vůbec se jim nedivím. Ideál se rozplynul a vznikla myšlenka, že Rusku musíme čelit. Čelit společně s Rakouskem. A Rakousko naši vizi nejen odmítlo, ale dál pokračovalo v našem útlaku. Nezbylo nám než si vytvořit stát vlastní. Po úžasném rozletu v době První republiky přišla zrada největší. Francie a Anglie nás předhodila Hitlerovi jako kus kosti a dodnes neseme následky jejich projevu zbabělosti. Rakousko, Rakousko...kéž bys nás tehdy poslechlo.

28.10.2011 v 15:16 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1735x | Ostatní

Karel Garcia

Muži u porodu? A k čemu je to dobré?

Jestli má být muž u porodu? To poznáte až po prožitku samém. Obecně totiž nelze říct, jestli ano nebo ne. Záleží hlavně na ženě a na našem vztahu k ní. Když mě žena poprosila, abych ji během porodu doprovázel, uklouzlo mi hloupé: “Já?“. A zachvátila mě panika. O překot jsem začal drmolit tisíce důvodů, proč bych tam vůbec neměl být. Její smutné oči mě ale donutili celou věc přehodnotit a tak jsem začal hledat důvody, proč bych tam naopak být měl. A dneska? Nelituju. I když, drahé dámy, muži by u porodu opravdu být neměli.

20.10.2011 v 10:11 | Karma: 43,67 | Přečteno: 7346x | Ostatní

Karel Garcia

TOP09 jde cestou autoritativní pravice?

Kampak kráčíš TOPko? Jdeš skutečne po cestě liberálního konzervatismu? Nebo pod rouškou mamonu skrýváš tvář odpornou? Tvář autoritativní pravice.

13.9.2011 v 12:06 | Karma: 17,53 | Přečteno: 806x | Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael chystá úder na Rafáh, evakuace tisíců lidí má zatlačit na Hamás

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  18:26

Město Rafáh na jihu Pásma Gazy začali v pondělí ráno opouštět první palestinští civilisté....

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  18:26

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráři předčasně opustili jednání s vládou a svolávají velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:22

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:19

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Člověk jako vy, žijící v ukvapené době všedních záhad. Narozen v Latinské Americe českým rodičům, dívám se na svět přes okraj máty a slunce (pokud v Čechách svítí).