Sláva Ústavnímu soudu!

Většina z nás se nechala strhnout emocemi. Já si taky přeji volby co nejdřív, i když je mi jasné, že pokud vyhraje ČSSD nebo ODS, tak budu zase jen pozorovat stejnou beznaděj jako celé ty předchozí roky. Ale takhle ne, pánové. To je vrchol.

Jsem občan neznalý spletitých cest práva, ale jedno chápu jasně. Ústava je souhrn základních práv, povinností a vztahů mezi občany a institucemi. Ústava nás chrání před katastrofickým chováním mocipánů.

Ústavní soud chrání ústavu a tím pádem všechna ta práva,vztahy a povinnosti. Proč by ji měl chránit, říkáte si? Protože by někoho mohlo napadnout, že pokud se ústavním zákonem dá zkrátit mandát, tak podle stejné logiky se může mandát i prodloužit. Na doživotí například.

Nebo jak by se vám líbil nový ústavní zákon obcházející podmínky vyvlastnění? Nebo, že by si zákonodárci odvolávali prezidenta podle libosti?

Myslím si, že Ústavní soud, by měl chránit i proti takovým ústavním zákonům, které jdou proti smyslu a důvodu ústavy.

 Můj vzkaz Ústavnímu soudu: Jsem rád, že děláte svou práci. Nenechte se proboha ovlivnit politickým nátlakem. To by totiž byla skutečná prohra demokracie.

 Můj vzkaz zákonodárcům: Chovejte se už konečně, jak vám velí již domluvený řád věcí. Ústava vám dává možnosti, jak vyvovat přečasné volby. Držte se toho.

Můj vzkaz nám, lidem: Jsem pro bojkot voleb pokud budou vyvolané obcházením ústavy a politickým nátlakem na Ústavní soud. Proboha. Já nechci žít v potilické totalitě!

Autor: Karel Garcia | středa 2.9.2009 13:50 | karma článku: 18,87 | přečteno: 869x