Je meditace blaho?

Tak jsem dnes byla v obchodě s čaji, tyčinkami, a všelijakou alternativní léčbou. Koukám - péče o zdraví je kšeft, a ne jen tak ledajaký! Je výnosný!!! A asi bude čím dál víc...

 

       Řekla bych - meditujte! Je to zadarmo. Ale ono to zdaleka zadarmo není a nebude.

       Stojí to čas. Stojí to úsilí a askezi. Je spousta moderních autorů, kteří vám řeknou, jaké to je blaho; blaho, a nic víc. Není to pravda, cesta přetékající pouhým blahem neexistuje. Rozlučme se s tím.

       Tak třeba Rajinder Singh; nakladatelství Pragma vydalo jeho knihu "Vnitřní a vnější mír cestou meditace". Našla jsem tam nádherné myšlenky, to jo; ale zdůrazňuje tam příliš často na můj vkus, že meditace je extáze... Chyba, autore, možná, že jedeš na ego, a čekáš ohlasy čtenářů. Běž se s tím vycpat. 

       Kdekdo může být zklamaný, další lidi si nějakou "extázi" vymyslí, a stane se jim duchovní nehoda. K extázi je dosti daleko pro toho, kdo právě začíná. Pekelně daleko. Motiv k meditaci musí být tudíž jiný, než že si užiju "extáze"! 

       Proto nemohu říct, že meditace je levnější než to zboží "pro zdraví". (A že jsou tam i všelijaké šmejdy, prostě cetky, co se snaží nějak nás oblbnout.)

       Takže - kdo začne, uvidí. 

       Fakt je, že když se věc podaří, po alternativní medicíně už meditující člověk ani nevzdechne... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Gabriela Janská | středa 5.2.2014 22:36 | karma článku: 5,68 | přečteno: 270x