Jazyk český

Už řadu let inklinuji k básním. Tu a tam si nějakou přečtu. Tu a tam zkusím nějakou napsat.

 

 

       A tak jsem si v knihovně půjčila i básně Josefa Kainara. Tedy - ne poprvé.

       Ale poprvé mě velmi zaujal doslov. Napsal ho Miloš Pohorský. A stojí tam několik takových krásných vět, že ve mně přímo zpívají...

"... Existují doklady, že Kainarova záliba v poezii začala někdy na počátku třicátých let. Pro nového básníka to byla doba snadná i těžká. Byla příhodná proto, že tenkrát vrcholila slavná etapa české lyriky, a dokonce se zdálo, jako by český jazyk básnil sám - tak byl opracovaný v různých stylech a tak poddajný pocitům a touhám, smutkům a radostem, že bylo až obtížné nepodlehnout svodům jeho rýmů, melodií a metafor ..."

       A tak jsem moc ráda, jaký můj rodný jazyk je. Krásný. Je to naše obrovské bohatství. Měli bychom ho chránit zuby nehty. Odborníci dokonce říkají, že má velmi blízko k prastarému sánskrtu duchovních véd.

       Jakkoliv teď "frčí" angličtina (jako vždy - jazyk vítěze...), je dlužno podotknout, že tento jazyk nemá takové výrazové bohatství, tak jemné niance, takovou zvučnost a malebnost jako čeština.

       Národ, který má tak bohatý jazyk jako my, má neobyčejné možnosti vnitřního růstu a vývoje. Ono totiž v tomto ohledu na jazyce velmi záleží! A ne, že ne.

       Takže - máme štěstí. Jenom ho dokázat využít.

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Gabriela Janská | neděle 13.7.2014 23:37 | karma článku: 5,06 | přečteno: 201x