- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Tam, kde prodejny potravin ve školách přežily, zavedly tzv. dělení, kdy se děti musí prokázat například studijním průkazem, že jim je patnáct let. A protože máme děti přemýšlivé, tak ty starší si žádané potraviny nakoupí a těm mladším je pak prodají. Kritéria, která ministerstvo nastavilo, jsou tak důsledná, že jim prakticky neodpovídá většina sýrů, jogurtů a dokonce ani balené mléko. Samozřejmě rodiče i kantoři souhlasí, že by se děti měly stravovat zdravě. Jenže tzv. nezdravé potraviny si děti donesou buď z domova nebo si je koupí v některé z prodejen na cestě do školy. O děti se v té základní podobě starají rodiče a na nich především je, jaké návyky si děti osvojí. Rozhodně však rodiče nechtějí, aby jejich dítě jedlo špatně. Lze pochopit, že ze škol zmizely nápojové automaty či energetické nápoje. Mnozí z nás ale nevidí žádný reálný důvod, aby dítě nesmělo jíst jogurt nebo sýr. Každý jistě z domu víme, že děti milují párky, a tak párek v rohlíku byl jedním z těch, který šel velmi na odbyt. Jak jinak, vyhláška jej také zakázala. Bufety však nechybí jenom žákům, ale i učitelům. Bylo by dobré se zamyslet, zda necháme vynalézavost na patnáctiletých dětech, které se tak snaží pomoci svým mladším spolužákům, a „učí“ se obchodovat v takto raném věku, nebo zauvažujeme nad tím, že přeci není možné, aby všechny potraviny, které běžně konzumujeme doma, byly ve škole označeny jako zdravotně nevhodné.
Další články autora |