Šíření zvuku, aneb jak je bouře daleko.

Máte strach z bouřky a taky vás zajímá, jak daleko se od vás bouře nachází, když uvidíte blesk. Jak funguje odposlech na dálku? Zde se dovíte zajímavé věci ohledně šíření zvuku. 

Zvuk se ve volném prostranství, teda vzduchem šíří rychlostí zhruba ( záleží na hustotě vzduchu, nadmořské výšce, teplotě, jestli prší ...  )  343 m/s. Takže když uvidíte blesk a začnete počítat sekundy můžete určit jak daleko se bouřka nachází. Teda počet sekund krát 343, a vyjde vám vzdálenost v metrech. Protože světlo se šíří rychlostí přibližně 300 000 km/s, je jasné že blesk vidíme okamžitě a zvuk k nám dorazí znatelně později. 

Odposlech na dálku funguje díky tomu, že když mluvíme, každý materiál, který je kolem nás do jisté míry rezonuje. Zejména okna na domě, nebo bytě rezonují dostatečně dobře na to, aby bylo po namíření toho správného přístroje, možné tohle kmitání zesílit a přeměnit ho na srozumitelnou řeč.        

Rychlost šíření zvuku závisí na mnohých faktorech tlaku, teploty, hustoty a vlhkosti vzduchu. Šíření zvuku v jiných látkách: Voda: 1500 m/s, beton: 1700 m/s, led: 3200 m/s, ocel: 5000 m/s, sklo: 5200 m/s .

    Taky jste v dětství měli tenhle telefon z provazu a kelímků? Je to neuvěřitelný, ale opravdu funguje. Kelímky na koncích fungují jako zesilovače a provaz ( musí být napnutý, aby to fungovalo ) mezi kelímky slouží jako vodič zvuku. Protože čím větší je hustota materiálu, ( v tomhle případě provazu ) tím lépe se zvuk šíří a kelímky tenhle zvuk ještě zvýrazní a zesílí. Jednoduše se zvuk šíří líp, přes provaz než přes vzduch.    

 

 

 

Člověk dokáže vnímat zvuk v rozsahu od 20 Hz až do 20 kHz samozřejmě záleží na individuálních dovednostech člověka. Frekvence nižší než 20 Hz, které může slyšet třeba slon nazýváme infrazvuk a zvuk o frekvenci vyšší než 20 kHz, které můžou slyšet třeba netopýr ( až 150 kHz ) nazýváme ultrazvuk. (zdroj: wikipedie)

všechny zajímavé články jak vytvořit vlastní internetovou stránku zadarmo, jak vyfotit to co se vám pravě zobrazuje na monitore tím samým počítačem nebo nejnebezpečnější zvířata na světě a jak vyčisti stříbro doma levně klik zde jak se podívat do ulic po celým světě přese internet, Chcete si postavit altánek nebo naprojektovat dům?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcel Gábor | pondělí 12.10.2015 11:11 | karma článku: 14,39 | přečteno: 997x