Nejodolnější zvířata na naši planetě

Věděli jste o tom, že na naší planetě žijí organizmy, které odolají i vroucí vodě, teplotám nad 150 stupňů, nebo i vakuu a můžou se vrátit, třeba do svého dětství? Zde se dovíte o těch nejodolnějších zvířatech na naši planetě.  

    Turritopsis dohrnii je medúza, která se dokáže vrátit ze stádia dospělosti, spět k stádiu polypu, což je cyklus její dospívání. Proto je taky označována jako nesmrtelná. Díky tyhle vlastnosti, se dokázala rozšířit po všech světových oceánech. Když se Turritopsis dostane do krizové situace ( hladovění ...) je tahle medúza schopna proměnit všechny svoje buňky do mladšího stádia. Svalové buňky se mohou stát nervovými, nebo i spermatickými a díky nepohlavnímu rozmnožování může tímto způsobem vzniknout  kolonie téměř identických jedinců. nejodolnější zvířata na světě klik zde  ( zdroj: wikipedie )

   Tardigrada ( Želvuška ) jejich velikost nedosahuje víc než 1 mm, mají válcovitý tvar těla se čtyřmi páry parapódií, které mají na koncích pazourky. Jejich potravou je rostlinná epidermis. Tardigrady žijí ve vodě a hlavně ve vlhkomilní vegetaci a různých druzích mechu. Při vyschnutí vody se stáhnou do kuličky a upadají do anabiózy. V tomhle stádiu se stávají nejodolnějším živočichem naší planety.( Nejodolnější živočichy na naší planetě klik zde ) Vědci zkoumali jejich odolnost v tekutém vzduchu, při teplotě -190 °Ca pak je drželi několik ve vzduch ohřátém na 150 °C.  Po přenesení do vody s pokojovou teplotou o několik hodin ožili. Několik minut vydrží dokonce i teplotu -272 stupňů. V roce 2007 vědci zkoušeli odolnost Tardigrad i ve vakuu a tak je nechali 10 dní v otevřeném kosmu. Zjistili, že jich 68% přežilo. ( zdroj: wikipedie ) 

všechny zajímavé články jak vytvořit vlastní internetovou stránku zadarmo, jak vyfotit to co se vám pravě zobrazuje na monitore tím samým počítačem nebo nejnebezpečnější zvířata na světě a jak vyčisti stříbro doma levně klik zde jak se podívat do ulic po celým světě přese internet, Chcete si postavit altánek nebo naprojektovat dům? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcel Gábor | neděle 25.10.2015 10:59 | karma článku: 11,86 | přečteno: 915x