Nejjedovatější hadi světa

Nemají nohy, přes to někteří dokážou vyvinout na krátkou vzdálenost rychlost až 20 km/h a někteří z nich vám dokonce můžou způsobit bolestivou smrt. Tady sou některé z přibližně 410 druhů, z těch nejjedovatějších na světě. 

     Kobra Královská dosahuje délky 3 až 5 metrů, váží 6 kilogramů a umí skvěle plavat. V ohrožení zvedne jednu třetinu svého těla do výšky 1.5 metrů a vyrazí kupředu. Specializuje se na lov jiných hadů najme užovek, pytonů, kober. Hlodavce a ptáky loví jen ojediněle. Její jed je neurotoxin takže způsobuje paralýzu nervového systému. Při uštknutí většinou nevypouští jed, ale když to udělá v 50%-60% způsobují člověku smrt.

 

      Taipan dorůstá něco přes 3 metry patří mezi nejjedovatější a nejnebezpečnější hadi na světě. Bez podaného protijedu má uštknutí téměř 100% smrtelný účinek. Naštěstí existuje účinné sérum, které ale musí být včas podané. 

 

 

 

 

      Zmije obecná se nachází i v našich zeměpisných šířkách, je nejrozšířenějším hadem vůbec. Její jed je hodně účinný na malé hlodavce a pro člověka není život ohrožujíce leda že by byl alergikem. Píšu ho sem protože se s ním můžeme setkat i u nás, bohužel je v ČR na pokraji vyhynutí. 

 Nejedovatější hadi na světě klik zde

 Nejjedovatější pavouky na světě klik zde

 Nejstarší stromy na světě klik zde

 

Autor: Marcel Gábor | čtvrtek 28.5.2015 23:13 | karma článku: 13,70 | přečteno: 1572x