- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Každý člověk co trpí nějakým druhem alergie, moc dobře ví, jak těžké je jít do restaurace, nebo nějakého stravovacího zařízení a vybrat si jídlo, které mu nezpůsobí zdravotní problémy. Naštěstí od 13.12.2014 vešla v platnost nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1169/2011 o poskytovaní informací o potravinách spotřebitelům. Tohle nařízení ukládá povinnost všem restauracím a stravovacím zařízením označovat číslem alergeny, které se v jídle nachází.
Tyto alergeny jsou povinni psát na jídelní lístek v číslech od 1 po 14. Každé číslo značí skupinu alergenů a provozovatelé je většinou označují hned vedle jídla ( viz.obr).
Alergeny od 1 po 14 :
č. 1 : Lepek ( nachází se v téměř každém pečivě ) obsahující obiloviny.
č. 2 : Korýši a všechno co je z nich vyrobeno ( třeba saláty ) .
č. 3 : Vejce a výrobky.
č. 4 : Ryby a všechno z nich vyrobeno.
č. 5 : Arašídy a výrobky z nich ( arašídové máslo ).
č. 6 : Sója a výrobky z ní ( sójové maso ).
č. 7 : Mléko a mléčné výrobky.
č. 8 : Skořápkové plody ( různé ořechy )
č. 9 : Celer a výrobky.
č. 10 : Hořčice a výrobky z ní.
č. 11 : Sezam a výrobky na a v kterých se nachází.
č. 12 : Oxid siřičitý a siřičitany.
č. 13 : Vlčí bob a výrobky. č. 14 : Měkkýši a výrobky z nich. Ilustrační fotky alergenů klik zde
všechny zajímavé články jak vytvořit vlastní internetovou stránku zadarmo, jak vyfotit to co se vám pravě zobrazuje na monitore tím samým počítačem nebo nejnebezpečnější zvířata na světě a jak vyčisti stříbro doma levně klik zde jak se podívat do ulic po celým světě přese internet, Chcete si postavit altánek nebo naprojektovat dům?
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!