Diskuse

Nový článek

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Samozřejmě karma.

Přesto drobná poznámečka: Evropa evidentně celá desetiletí "rostla"  - n a   d l u h .   A dluh nelze zvyšovat do nekonečna.  A bez dalšího dluhu se ukáže, že ta ekonomika (nikde) není až zas tak skvělá.  Kdybychom neměly starý dluh, usadila by se ekonomika rychleji. Jenže my, kromě běžných nákladů musíme splácet úrok.  Ten splatíme jedině tak, že klesneme ještě o něco níže.

   Je to o tom (a nic na tom nezmění nechuť většiny si to přiznat), že desetiletí jsme žili nad poměry.

0 0
možnosti
AK

Mluvte radši v téhle věci jen za sebe.

Jestli jste si žil nad poměry, dobrá, platí to.

Ale já ani spousta jiných jsme si nad poměry nežili.

Jak vy, tak autor máte sklon o krizi uvažovat stejně metafyzicky jako kancléřka Merkelová - krize je trestem za minulé hříchy a je třeba se bičovat fiskální konsolidací, abychom to odčinili.

Jak ona tak vy nerozlišujete mezi domácností a státem. Pokud chce šetřit jedna domácnost, může se jí to podařit.

Ale pokud se rozhodnou spořit všechny domácnosti a nebo dokonce stát, změní se tím celkové ekonomické prostředí natolik, že se může stát, že neušetří nic a jejich celková ekonomická úroveň se začne propadat. To přece věděl už Keynes a popsal to jako paradox spořivosti. Místo úspor se začne zvyšovat úroveň dluhu, kterou další úspory (spíš "úspory"), vedoucí k propadu HDP, jen  navyšují.

0 0
možnosti
Foto

R54o59m82a15n 71K31o68z84e72l

17. 5. 2013 11:41

Pan Kalousek tvrdil, že zvyšování daní by mohlo poškodit ekonomiku a pak daně zvyšoval...že by chtěl škodit?

1 0
možnosti
AK

Jemu ale přece poškozování ekonomiky vůbec nevadí.

Naopak, díky dole popsaném mechanismu ho dokonce může přivítat, protože zase pomůže jeho současné politice...

0 0
možnosti
AK

Dopady „fiskální konsolidace“ a la Kalousek, která nemůžou vést k ničemu jinému než je zvyšování podílu dluhu na HDP. I když to na první pohled tak nevypadá, pravici se podařilo vytvořit ideální perpetum mobile: růst dluhu si vyžádá další škrty – další části veřejného sektoru s touto argumentací předáme vybraným částem soukromé sféry a zajistíme si tak a) rentu do dalšího období b) financování volební kampaně c) obojí – další růst dluhu budeme krýt vydáváním dalších dluhopisů – finanční trhy a ratingové agentury naši „zodpovědnou“ škrtací politiku, při které si taky přijdou na své, ocení vysokým ratingem, kterým budeme své oponenty mlátit po hlavě.

Bohatým skupinám nabídneme koupi českého veřejného dluhu. Ty části obyvatelstva, které již dnes neplatí žádné daně a hromadně přesídlují do daňových rájů, se mohou těšit na úroky, na které se jim bude skládat zbytek (chudšího) obyvatelstva. Jako věřitelé se v případě koncentrace dluhopisů u několika osob či firem stávají i mocenskou pákou.

1 0
možnosti
VH

On ten kruh existuje. Vždy a všude.  Jen si ho nevšímáme, když díky enormnímu zadlužování roste HDP a "životní úroveň".

   Nadávat jste měl na ty, kteří se zadlužovali v době hojnosti!!  To jste pravděpodobně ani netušil, že vás má dluh, HDP či rozpočet zajímat.

0 0
možnosti
MZ

M59a41r47e39k 85Z71a24c72h

17. 5. 2013 11:14

Pane Fusku, ač máte správný názor, že není dobře zadlužovat naše děti, z článku je zřejmé, že jste důvod propadu HDP nepochopil správně a mluvíte o jiných úsporách než které propad způsobily. Jde totiž o úspory domácností, které nejsou ochotny utrácet, nikoliv vládní úspory. Ty by naopak mohly nastartovat ekonomický růst, pokud by byl p. Kalousek a celá vláda ve škrtech razantnější a mohli tak snižovat daňovou zátěž jak občanů, tak firem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1065x
obyčejný pracující člověk, správce domény o vzdělávání a trhu práce www.vzdelavacisluzby.cz

Seznam rubrik