Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mám dotaz. Ono ty lineární odvody neplatí pro všechny zaměstnance, že ano? Existuje strop na zdravotní a sociální  pojištění. Tedy nejproduktivnější zaměstnanci jsou nejlacinějšími.,

Zvýšil se podstatně podíl a hlavně počet těchto zaměstnanců od té doby, co se ty stropy zavedly?

0 0
možnosti
MS

Četl jsem nedávno na webových stránkách jednoho podnikatele v zemědělství:

"TOP09 mi zvedla DPH, náklady na zdravotní, sociální, obchodem se už ani nestíhám zabývat, protože neřeším nic jiného, než buzeraci státu. Svých 5 zaměstnanců propouštíma zavírám. Abych se honil od nevidim do nevidim a živil hyeny jako Kalousek, to si raději zajdu měsíčně na pracák a budu dělat načerno Takže všem inteligentním voličům TOP09 přeji šťastný život." Parafrázoval jsem, ale ten člověk byl hodně rozčilen.

Já se mu nedivím.

Najímám si na projekty vysoce specializované odborníky a kdybych měl státu odvádět za ně odvádět jako za zaměstnance, tak nic neprodám a mohu to zabalit.

2 0
možnosti
PK

Pane blogere,

nehlejde hlavní příčinu ve zdanění mzdy (včetně odvodů). Spočítejte si třeba kolik pracovník z průměrné mzdy odvede na důchod za ideálních 40 let práce a pak 15 let bere důchod (u žen ještě déle, protože je netrápíme tak jako ony nás). A to je ideální případ, žádní nezaměstnaní, žádní invalidové atd. Příčiny jsou jinde, ale nejsou jednuduše řešitelné. Nemáme západní produktivitu, nemáme vysokovědomostní ekonomiku, v montovnách děláme za náklady a smetanu lížou jiní, asi se zde víc krade, velký aparát atd.

0 2
možnosti
MS

Vy asi budete mít hodně podnikatelských zkušeností, pane Kuchto. Mohl byste nám sdělit, kolik zaměstnáváte lidí?

1 0
možnosti
PK

Panu Matějů

Větší demagogii jsem v poslední době nečetl. To, že "platí" zaměstnavatel za zaměstnance  zdravotní a sociální pojištění a odvádí daň z jeho příjmu - je jen technický postup. Hodnota mzdy "dělníka" je superhrubá mzda. Tu kdyby dělník teoreticky dostával, tak by si z ní mohl zaplatit veškeré zákonné  platby. Bohužel se to tak praktikuje a proto se jako zdá, že ten těžce zkoušený kapitalista musí "cálovat" dělňasovi a až budou Svobodní u vesla, tak to skončí.

Je pravda, že celkové procentní pojištění u německého zaměstnance je o něco nižší než u nás - ale když vezmete brutto plat 25 a proti tomu 100 tis. Kč, tak fakt se nemáme o čem bavit.

0 2
možnosti
AK

Mám pocit, že autor jako by tu v posledních 7 letech nežil.

Daň ze zisku se snížila firmám na 19% (to je nejnižší sazba za poslední 24 roky u nás a i třeba ve srovnání s Německem, kde je 30-33% (v závislosti na živnostenské dani), je vážně nízká) a snižovaly se i odvody firmám.

Kdekoliv byl v dosahu 10 m mikrofon, hlásal do něj p. ministr Kalousek, že musíme mít lineární daň z příjmu fyzických osob, abychom "netrestali úspěšné". A tak ji máme (kromě nás ještě Rusko a pobaltské státy).

Když použiji nesmyslnou rétoriku p. ministra, že daně jsou trest, nezbývá mi než potrestat chudé, protože nikdo jiný už mi do rozpočtu nepřispěje. A tak zvýším sazby DPH.

Myslím, že právem získal p. ministr ocenění a pověst člověka, který skvěle hájil zájmy 1% nejbohatších občanů a zahraničních investorů. Ze stejného soudku byl i poslední návrh tohoto Mao-ce-tunga tuzemské permanentní daňové revoluce na zrušení daně z dividend - typického příjmu těch nejbohatších.

Takže firmám a bohatým jsem ulevil a chudé jsem vzal u huby (a tím je motivoval k intenzivnější pracovní činnosti). Přesto nezaměstnanost vzrostla. Že by to bylo v něčem jiném?

1 4
možnosti
DM

Peknej elaborat, jen asi patri pod jiny clanek. Tady se mluvi o nakladech zamestnavatelu na zamestnance. K tomu neco mate?

2 0
možnosti
AK

Tak jestli je lidská práce drahá, je možné místo ní jinak zdaňovat kapitál.

Když vezmu v úvahu že přidaná hodnota se vždy rozdělí mezi práci (mzdy) a kapitál (majitele firmy), tak jiná možnost není.

0 0
možnosti
Foto

Autor je víc než jen trošku demagog.

1 3
možnosti
ZK

Z44d67e39n53a 83K91o14č15í

24. 2. 2014 10:07

Autore, jste trošku demagog.!! ČSSD a KSČM taky nemám ráda, ale princip odvodů z mezd nezměnila ani ODS a TOP. 

Jestliže ceny hromadné výroby a energií jsou v celé Evropě do značné míry stejné, tak ve mzdách mají naši podnikatelé dosud velkou výhodu. Náklady na mzdy jsou vysoké všude. U nás se ale platí lidem cca čtvrtina toho, co ve zbytku Evropy.

2 2
možnosti
Foto

I15v88o 89C27i79l21i97c25h

24. 2. 2014 10:46

ODS a TOP byli pravicovými jen per huba, jejich praktická politika byla také sociálně demokratická.

3 1
možnosti
VH

1. No - naše mzdy jsou jedny z nejnižších. Jenže mj. i proto, že v nich nejsou započteny platby, placené za zaměstnance.  Všude jinde je mzdou to, co jsme u nás nazvali supehrubou mzdou. Srovnávejte tyto náklady. Případně hrubou mzdu v ostatních státech a platby pojistného v těchto státech. Rozdíl v daních.

2. Jak jste přišel na to, že když je hrubá mzda 10 tisíc, stojí zaměstnanec 20 tisíc?  Já vím jen o 13.400 Kč.  Můžete vysvětlit?

3. Jen hlupák si myslí (a superdarebácký politik ho o tom přesvědčuje), že jakoukoliv daň zaplatí někdo jiný, než občan. Jen hlupák neví, že každý sektor upraví své příjmy o onu zvýšenou daňovou zátěž. To jen plitici nechtějí říct, že moc rádi rozdávají - většinou těm, kterým peníze před tím ukradli.

1 0
možnosti
JT

2. asi myslel cistou mzdu plus naklady na dovolenou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1065x
obyčejný pracující člověk, správce domény o vzdělávání a trhu práce www.vzdelavacisluzby.cz

Seznam rubrik