Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ve své úvaze zapomínáte na to, že ekonomika – to jsou především živí lidé.

Hromada zlata bez lidí má stejnou hodnotu jako hromada jakéhokoli libovolného materiálu, třeba hromada kamení.

Jak zde správně uvedla jedna z diskutující: "výchova další generace je nejproduktivnější oblastí celého národního hospodářství."

Vy děláte tu chybu, že přepočítáváte lidi na "stroje", které něco produkují. Podle Vás jsou děti, mládež, matky s dětmi a zvláště důchodci jakési "odstavené stroje", které sice spotřebovávají energii, ale nic nevyrábějí. To je fatální omyl. Jenže právě kvůli takovým názorům, jako je ten Váš, se stále více klade důraz na výkon měřitelný osobním peněžním příjmem. A to přibližně tímto stylem – ten, kdo má větší výplatu, je výkonější a prospěšnější. Jenže taková přímá úměra ani zdaleka neplatí. V prvovýrobě (těžba, zemědělství…) jsou nejmenší platy, ale největší výkon, protože prvovýroba vytváří základnu pro všechny ostatní zpracovatelské obory. Kadeřnictví a pohřební ústavy nic neprodukují – zrušíme je tedy?

Výchova dítěte vyžaduje od rodičů dlouhodobou investici, která je srovnatelná s investicí do továrny v hodnotě několika milionů. Jenže taková investice se těžko vyčísluje a nedá se s ní obchodovat na burze. Všichni jsme tlačeni ne do investic do dětí, ale do spořicích kont, životních pojištění a investičních komodit. Jenže inflace nebo jakýkoli společenský otřes může udělat z těch computerových číslíček a virutálních hodnot to, čím skutečně jsou – nic. Což názorně dokázala (v malém a něžném) proběhnuvší finanční a následně ekonomická krize. Hodnota peněz je pouze věcí společenské domluvy.

Bát se o to, co bude za třicet let, je nesmysl. Stačí se podívat, co se událo za uplynulých třicet let a zjistíme, že jediné, co za tu dobu neztratilo hodnotu, jsou lidé.

3 0
možnosti

Souhlass vámi, stávající systém není dlouhodobě udržitelný.

Můj návrh:  rozdělit odvody ze mzdy na 2 složky: paušál/rodina  v poměru 50:50 (nebo 60:40, nebo 70:30 ...)

Paušál by odváděl  zaměstnanec automaticky za všech okolností jakosolidární složku- obdoba dněšního 1.pilíře.

Rodina půjde na důchodové účty mých rodičů.  S pohledu důchodce: dostávám pevnoučástku z paušálu, něco jako životní minimum plus onu rodinou část od svýchdětí. Půjde to přes stát, takže mě nebudou moci odvrhnout. Nadělal jsem sihodně ekonomicky činných dětí? Budu semít v důchodu dobře!  Nenadělal jsem si žádné?  Pak budu mít menší důchod, ale zasejsem si během života mohl našetřit, protože jsem nemusel investovat do dětí.

Výhody: systém  vede k zodpovědnosti aprorodiné politice. Když si někdo nadělá hafo budižkničemů, nebude mu to v důchodunic platné.

1 0
možnosti

Hm, kopy/paste z wordu není vhodný způsob psaní příspěvků. Pardon za ta spojená slova.

0 0
možnosti

S Vaším článkem bude určitě pan Kalousek spokojen.

0 0
možnosti

to: Martin Souček

.. průběžný systém nemůže nikdy zbankrotovat ..

CHACHA, ostatně jako ani žádné jiné podobné LETADLO .. !!8-o

0 2
možnosti

Aby průběžný systém zkrachoval musel by nejdříve národ zkolabovat demograficky, což by položilo celou ekonomiku. Takže by to bylo stejně jedno ;-)

1 0
možnosti

Ja bych videl problem trosku jinde. Duchodovy system jde (posunout o 10 let, snizit na polovinu, svazat s vyberem pojisteni, apod.) zmenit skrtnutim pera ze dne na den. Nicmene to nikdo neudela, protoze duchodci jsou silnou volicskou zakladnou. A politici mysli jen v horizontu pristich voleb.

0 0
možnosti

Krátkodobým řešením byste tak zahýbal se společností (např. výpadky poptávky), že proti tomu Vítězný únor byla jen idylka.

0 0
možnosti

Tady místním komančům nedošlo, že komunisti znárodnili a ukradli opravdu vše, včetně důchodových fondů a převedli výplatu důchodů do průběžného systému. To znamená, že současné příspěvky nejdou na žádné spoření na budoucí důchody, ale na současné důchodce. Pokus o zavedení fondů (další důchodový pilíř) naše hloupá levice torpédovala, takže pokud se nezavede spoření, tak v budoucnu nebude dost lidí, kteří na množství důchodců budou přispívat. Takže kdo se nepostará, bude mít minimální důchod a sliby dnešních politiků může brát vážně jen omezenec.

2 2
možnosti

Zapomínáte jaký rozsah pojištění a důchodů byl za 1. republiky a po "vítězství pracujícího lidu". Má babička chtěla za manžela nádražáka nebo pošťáka, protože byli pod penzí. Dále i Klaus přebytky v 90.letech rozpustil a nevím, že by to byl komunista. Samozřejmě systém důchodů chce reformu jak faktickou tak i v myslích lidí, ale nelze tu změnu táhnout  jen zatížením "dolních deseti milionů".

3 0
možnosti

Bože, to je snůška plků! Žena je na mateřské a tudíž pro společnost neproduktivní? Nebylo by teda lepší, kdyby ty ženy namakávaly ve šroubárně a děti se nerodily? Copak si ta žena, která je na mateřské, může vydělat a tudíž naspořit na důchod stejně jako muž, kterému děti pracovní kariéru nenaruší? Vy máte stejně blbý názor, jako měl svého času chytrolín Špidla, který prohlásil, že člověk by měl jít do důchodu v okamžiku, kdy si na něj naspořil. Jak by si měly naspořit ženy, které jsou nejdřív na mateřské a posléze berou i méně placenou práci, jen aby mohly vyzvednout děti ze školky/školy, případně na ně dohlédnout a vychovat je? A neodcházejí do důchodu stejně jako dříve, ale daleko později. Za tolik nenáviděných komunistů odcházely ženy do důchodu v 57 letech, pokud vychovaly 1 dítě, ale třeba i v 56, pokud měly dětí víc. Dneska odcházejí v 62-63, za několik let v 65 letech, bez ohledu na počet vychovaných dětí. Jako ženská Vám můžu říct, že ženám se v tomto stát docela pomstil. Drtivá většina žen totiž doma neležela, ale zase pomáhala další generaci s péčí o děti. Víte, ona ta péče o děti se Vám ve statistice neprojeví, protože ji rodiče vykonávají zadarmo, ale vězte, že výchova další generace je vedle školství nejproduktivnější oblastí celého národního hospodářství.

6 0
možnosti

Madam, po revoluci zlepšením zdravotnictví se prodloužil průměrný věk dožití asi o 6 let, což je evropský rekord, takž zvýšení věku odchodu do důchodu to jen kopíruje. Autor se vyjádřil nešťastně, ale ženy na mateřské opravdu na důchod nepřispívají.

2 2
možnosti

Sice jste neobjevil Ameriku, ale máte 100% pravdu.

2 2
možnosti

Pane Fusku, vy jste ale myslitel. Copak tady byl někdy komunismus? A když jsme u toho rozhazování, tak největší bylo za našich pseudopravicových vlád. Realita, jak vidno, Vás moc nezajímá, nicméně Vám to politicky "správně" myslí :-D

1 0
možnosti

A máte k tomu nějaký argument, nebo jen novinkové kecy?

0 1
možnosti

Máte to nějaké pomícháne. Za prvé platíte do důchodového systému, když si něco platím, mám na něco nárok. To jenom levicová jelita brečí, že sice vybrali, ale už to utratili. Pokud jste povinný platit 40 let na důchodový systém někomu, kdo vám řekl, že vám z něho pak bude vyplácet důchod, je to závazek toho, co Vám to slibil za daných podmínek. Pokud to nechce následně vyplácet, má možnost to nahlas sdělit - nebudu vybírat od vás peníze a Vy ode mne neočekávejte důchod. Jenomže levicové jelita si uvědomují kolik peněz jim takto teče do kasy a proto se vymýšlejí různé výpočty propočty a zdůvodnění a objektivní příčiny apod.

4 1
možnosti

No, pravicová jelita toho také vymyslela dost...

2 1
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1065x
obyčejný pracující člověk, správce domény o vzdělávání a trhu práce www.vzdelavacisluzby.cz

Seznam rubrik