Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vesnice = nuda?

Je život na vesnici nuda? Často se setkávám s názory, že na vsi "chcíp pes", "není do čeho píchnout", "není kam jít" apod. Už delší dobu přemýšlím nad tím, jestli to spíš není tím, že si tu NUDU z života na vesnici dělají právě ti, kteří si na ni tak stěžují.

Sama žiji ve větší vesnici, ve Chvalčově. I tady potkávám místní, kteří mají "uremcané" řeči o tom, že kromě hospody, se tady "nedá nic podniknout". Jenomže ono to není zase až tak pravda.

Když pominu nedávno tradiční sešup plesové sezony, která co víkend plnila místní "kulturák", Hody, jež se každoročně odehrávají v rámci připomenutí památky Cyrila a Metoděje a Jana Husa, posléze akce organizované místní ZŠ a MŠ (např. pořádání Filipojakubovské noci, Pernikového odpoledne atd.), aktivity místních zahrádkářů, dobrovolných hasičů, Tělovýchovnou jednotou, Kulturní komisí (ať už se jedná o prodejní výstavu Adventní inspirace či Velikonoční prodejní výstavu Šmigrust atd.), a spousty dalších...ráda bych se zmínila o společenském dění posledních čtyř dnů, právě ve Chvalčově.

Ve čtvrtek 18.března měli nejen místní, ale i lidé z okolí,  možnost využít příležitost a zúčastnit se akce "Host do křesla" aneb komorní křtiny knihy Srdce v písku, jež se konala v salonku hotelu Říka. Pozvání přijala autorka knihy, v současnosti úspěšná, mladá spisovatelka, Klára Janečková. Role kmotra se ujal starosta Chvalčova pan Ing. Antonín Stodůlka. Podvečerní akce se nesla v přátelském, příjemném ovzduší, které zpečetilo i přiťuknutí pověstnou starostovic slivovicí na další úspěchy paní Janečkové nejen v jejím profesním ale i soukromém životě.

V pátek 19. března jsme u nás měli možnost pro změnu přivítat studenty pěveckého oddělení Konzervatoře P. J. Vejvanovského v Kroměříži. V místním kulturním domě nám ukázali kus svého umu - hráli a zpívali kus Orfeus v podsvětí (J. Offenbach) v modernějším pojetí. Nutno dodat, že celé představení bylo velice vtipné a originální. Je to jedna z cest, jak mladší generace vtáhnout do děje operety, aniž by měly pocit, že opereta je přece "pro staré". Ještě jednou děkuji, že studenti, jejich hudební doprovod i pedagogové vážili cestu až k nám na vesnici, a uskutečnili pro nás obohacující a povzbuzující představení.

V sobotu 20. března měla přichystanou aktivitu místní ZŠ s MŠ ve spolupráci s Klubem rodičů. Jednalo se o tzv. Jarní tvořeníčko určené především dětem s rodiči. Přijít však mohl každý a aspoň mrknout, jak dětem výroba různých, nejen velikonočních, předmětů jde hezky od ruky, když se najdou ochotní lidé věnující dětem svoji pozornost, milý přístup a trpělivost.

No, a v neděli 21.března se odehrálo již tradiční Otvírání studánek, jmenovitě u studánky Sklenářky, o kterou se celoročně s láskou a péčí stará chvalčovský starousedlík pan Sklenář. Ten nás všechny zúčastněné na akci mile přivítal, nabízel koláčky i slivovici, dal prostor vodním vílám, aby "odčarovaly" pramen a my z něj mohli opět další rok pít zdravou a čistou vodu z Hostýna. Přítomní měli možnost si zanotovat nejednu valašskou píseň s místním pěveckým sdružením Paseky. Celou akci opět zastřešil svojí přitomností náš pan starosta s chotí.

Tak. A teď mi řekněte, jestli tady nějaký ten "pes chcíp". Možná tak myš, a to ještě u nás ve sklepě, kde odpočívají staré zemáky.

Ano, nejedná se o žádné megalomanské akce, o volby Miss či předvolební mítinky. Ale ti z nás, kteří se rádi setkávají s druhými lidmi, bez spěchu a stresu, si ten čas na (spolu)účast při podobných "malých akcích" udělají.

A jak to chodí u vás?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alzbeta Furstova | pondělí 22.3.2010 10:30 | karma článku: 12,68 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Alzbeta Furstova

Něco k rodině 1

Přemýšlím nad klady a zápory současné společnosti co do podpory rodinného života. Přece – rodina je základ státu...Nebo se posouváme ve vývoji k časům „postrodinným“?

15.8.2019 v 21:25 | Karma: 8,44 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Alzbeta Furstova

Manželství pro všechny?

...každý má přece mít právo vybrat si, co mu vyhovuje...přece musíme být asertivní, politicky korektní, slušní, hodní...

10.7.2018 v 22:40 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ona

Alzbeta Furstova

Podprsenková náhoda?

Před pár týdny jsem si řekla, že bych po x letech mohla vyrazit a koupit si novou podprsenku, páč mi začly zbývající schopné dosluhovat...

6.11.2016 v 16:21 | Karma: 23,57 | Přečteno: 1800x | Diskuse| Osobní

Alzbeta Furstova

Absurdní poplatky..

..o těch se psalo, píše a bude psát jistě stále dosti. Minimálně do té doby, dokud se dříve pojímána lichva a půjčování peněz za "nekřesťanský" úrok mezi Židy (za kým chodili "Nežidé" půjčovat si..?) bude praktikovat v modernějším provedení v bankovním sektoru s požehnáním vládních garnitur. A to asi hned tak neskončí.

23.1.2014 v 12:40 | Karma: 16,34 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Alzbeta Furstova

"Money, money, money..."

Díky biblickému příběhu z Nového zákona o Ananiáši a Safiře (Skutky apoštolů 5.kapitola) jsme se během jedné studijní skupiny dostali k tématu peněz, jejich vnímání v našich životech. Je zajímavé zjištění, že v naší společnosti je vlastně mluvení o penězích na veřejnosti svým způsobem tabu.

26.7.2013 v 20:03 | Karma: 12,86 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
..prostě Betty..)

Seznam rubrik