Logos

Moje babička Cila říkávala: "Órkaf, SLOVO není drveno.." Ano, fyzicky praštit neumí, ale stejně, co vše dokáže jedno SLOVO. Umí ublížit, tít do živého, druhého ponížit, vytočit...pohladit, uklidnit, vykouzlit úsměv na tváři, dokonce uzdravit.

Kolik SLOV každý z nás denně vysloví? Kolik SLOV denně slyšíme, přijímáme? Kolik z nich je pozitivně míněno, kolik negativně? V naší době internetu, facebooku, televize, rádia, smskování...nepřeberného množství časopisů, knih odborných i neodborných..v době, kdy si doslova užíváme "plkání" o ničem skrze masmédia..zaplavení reklamou..sliby politiků a obchodníků..v neposlední řadě blogů.

Už před mnoha a mnoha lety věděli, že: "Jako zlatá jablka se stříbrnými ozdobami je vhodně pronesené SLOVO." (Bible, Přísloví 25,11)

A o "pár" let později chodil po Zemi Někdo, kdo dokázal SLOVEM uzdravit: "Řekl mu: Vstaň a jdi, tvá víra tě zachránila." (Bible, Lukáš 17,19)

O dalších "několik" let později zde žil člověk, který smysl života nalézal ve triádě hodnot: hodnotě činu, hodnotě prožitku a hodnotě postoje. Razil myšlenky logoterapie - vůle ke smyslu, hledal, odkud se berou pocity existencionální prázdnoty, aby mohl lidem pomáhat v hledání smyslu bytí.

Asi ne náhodou původní význam řeckého významu "logos" není pouze "SLOVO", ale bývá užíváno také ve významech: smysl, rozum, význam, číslo, poměr, příběh. Hodně široký záběr jednoho SLOVA.:o)

"Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh. To bylo na počátku u Boha. Všechno povstalo skrze ně a bez něho nepovstalo nic, co jest. V něm byl život a život byl světlo lidí. To světlo svítí a tma je nepohltila." (Bible, Jan 1,1- 5)

Zkouším si hrát: " Na počátku byl Smysl, ten Smysl byl u Boha, ten Smysl byl Bůh..." anebo "Na počátku byl Rozum, ten Rozum byl u Boha"..."Na počátku bylo Číslo, to Číslo bylo u Boha.." ale "Příběh byl Bůh.." je taky dobrý..

Těžko představitelné v rámci možností našeho lidského rozumu. Jak je možné, že se stále všichni točíme kolem jednoho SLOVA a přitom si vzájemně ubližujeme z nedostatku porozumění?

 

 

 

Autor: Alzbeta Furstova | pátek 2.9.2011 15:12 | karma článku: 7,28 | přečteno: 655x
  • Další články autora

Alzbeta Furstova

Něco k rodině 1

15.8.2019 v 21:25 | Karma: 8,44

Alzbeta Furstova

Manželství pro všechny?

10.7.2018 v 22:40 | Karma: 32,66

Alzbeta Furstova

Podprsenková náhoda?

6.11.2016 v 16:21 | Karma: 23,57

Alzbeta Furstova

Absurdní poplatky..

23.1.2014 v 12:40 | Karma: 16,34

Alzbeta Furstova

"Money, money, money..."

26.7.2013 v 20:03 | Karma: 12,86