Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

janacz

4. 10. 2010 16:46
Kdyby Pán Bůh

stvořil tento svět, neměl by se vůbec čím chlubit. Co je na světě utrpení na to by se nemohl dívat ani On s velkým O. :-(

0 0
možnosti
M

majklblog@volny.cz

25. 8. 2010 0:14
Jsem neznaboh

ale otázkou víry se v myšlenkách zabývám často. S úctou k věřícím, stejně jako ke každému jinému lidskému jedinci s jiným světonázorem, než je ten můj. Proč tedy nevěřím? Z vašeho příspěvku předpokládám, že hovoříte o křesťanech. Ale kde byl výsostně slitovný Bůh během posledních dvou zničujících válek lidského plemene? Jak mohli kněží obou stran žehnat zbraním určených k zabíjení bližního svého porušujíc tak Desatero? Proto taky nikdy nemohu být komunista. Třídní, revoluční a ani jiný boj neuznávám. To není můj slovník. Věřím v lidskost a rozum, i když asi naivně. Obávám se, a nevím komu jsem tuto myšlenku ukradl, že Bůh zemřel v Osvětimi, Lidicích a Oradouru.

Zlo i dobro je dle mého názoru v nás, lidech a jen my můžeme rozhodnout, co s tím. Víra může, alespoň některé z nás, sice posunout ke stránce dobra, ale moc si od toho neslibujme. Přesto nás diskuse s teology a upřímně věřícími může popostrčit, alespoň morálně.

0 0
možnosti
AF

eržabet

25. 8. 2010 13:23
Re: Jsem neznaboh

A jak si představujete využití daru svobody, který nám - lidem - byl daný?...takže byste byl radši, kdyby jsem byli přece jen "omezenější" a neprožili žádné války, utrpení atd...Možná bych to tak taky brala, ale taky bych pak možná byla o to více rozežraná a chtěla překročit pomyslnou hranici "poznání dobrého a zlého" jak už se to dle SZ jednou stalo..Jak si představujete svobodu?

0 0
možnosti
JJ

tenkdomacas

24. 8. 2010 21:14
Já si myslím, že člověk má být tolerantní a pokud

je někdo věřící nebo nevěřící,nechat každému jeho víru ať je jakákoli.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

25. 8. 2010 13:30
Re: Já si myslím, že člověk má být tolerantní a pokud

to bezesporu......krom případů, kdy si ten "co má pravdu" usmyslí, že bude druhého nutit respektovat např. "přirozené křesťanské principy";-)

0 0
možnosti
SA

Saltos Alim

24. 8. 2010 16:17
I závist

Také se mi jeví oprávněnost domněnky, že je dost  těch tzv. ateistů kteří těm věřícím,  prostě a jednoduše řečeno, jejich víru závidí.    8-o

0 0
možnosti
IB

isabell

24. 8. 2010 18:24
Re: I závist

Proč si to myslíte? Zkuste mi prosím vysvětlit, jaký by měli k závisti důvod?

0 0
možnosti
B

BorekzBrna

24. 8. 2010 16:12
Chybí tam to podstatné

Neuvádíte hypotézu existence kterého z bohů zastáváte? Dávám na výběr:

Neptun, Manitou, Svantovít, Mazda, Radegast, Hospodin (slovanský bůh),  Venuše, Zeus, Odin, Perun, Allah,....

Je to důležitá otázka, protože pro hypotézu existence kteréhokoliv z nich jsou zhruba stejně velké odhadované pravděpodobnosti (blíží se nule).

Máte-li nějaký příznak, že jeden z nich, či kterýkoliv jiný se vyznačuje parametry, které zvyšují pravděpodobnost jeho existence - sem s tím.

0 0
možnosti

iceman7

24. 8. 2010 16:34
Re: Chybí tam to podstatné

No nemusíme se snad bavit o tom, že bůh je starý dědeček s dlouhými šedými vousy. Já celou podstatu víry, ať už je postavena na skutečných událostech či ne, vnímam jako takový "návod na život". Bůh by neměl být vnímán jako osoba, ale jako jev, zákonitost vesmíru, nám zatím neznámá.

0 0
možnosti
MK

al325

24. 8. 2010 16:11
podle mého

Podle mého víra by měla být postavena na historichých svědectvích. Pravdivost se pak posuzuje na základně porovnání několika svědectví stejného děje z několika stran. Já věřím proto, ře jsem si postavil vedle sebe čtyři evangelia, jenž popisují stejný příběh, k tomu jsem si přečetl výpovědi dalších - Petra, Pavla atd. a vyšlo mi to, že Ježíš skutečně byl Bohem na Zemi.   Jsou pak svědectví další, buď se ta svědectví popírají nebo  nebo potvrzují, naše chtění by s tím nemělo souviset....

0 0
možnosti

iceman7

24. 8. 2010 15:58
.

Věřících je samozřejmě mnohem více než se zdá. Jen se neztotožňují (můj případ) s bohem tak jak nám ho představuje církev. Mnoho lidí věří v nadpřirozeno, takže svým způsobem "boha" jenom přejmenovává. Lidé vždy věřili a vždy budou věřit, že je ještě "cosi" nad námi. Vždy budou hledat smysl života (nebo nad ním alespoň přemýšlet). Rozdíl je jen vtom, že teď lidé dávají přednost vědeckému vysvětlení, kdež to v dobách minulých, kdy se vysvětlením nedostávalo, jim nezbývalo nic jiného než se spokojit s jednodušší verzí, pro ně pochopitelnější - stvoření světa za 7 dní atd. . Ale i přesto, že je názor věděcký obecně uznávanější, mnoho vědeckých závěrů je podloženo pouze teoriemi. Někdo holt víru potřebuje, někdo ne. Je tu stále plno nevysvětlitelného, co dnes ještě nejsme schopní chápat, jako lanochodci jsme pořád na začátku, pokud je smyslem života poznání, třeba časem pochopíme. :)

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
..prostě Betty..)

Seznam rubrik