Zvýší se daňová zátěž kvůli důchodům?

Některá média poněkud zkresleně informovala o údajné změně postoje ODS ke zvyšování  daní. Konkrétně se jedná o podporu návrhu Bezděkovy komise sjednotit sazby DPH na 19 %, kterou vyjádřil budoucí premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Obávám se, že například vyznění článku Hospodářských novin (Musíme zvýšit daně) poněkud neodpovídá skutečnosti. ODS se vždy bránila úmyslnému zvyšování daňové zátěže, kterou nejlépe reprezentuje ukazatel s názvem „složená daňová kvóta“. Bez ohledu na různé názory na nedávný rozsudek Ústavního soudu si musíme uvědomit, že i sociální pojištění patří do této kvóty. To znamená, že změny ve struktuře složené daňové kvóty nesmíme zaměňovat s jejím růstem, což evokuje nadpis „musíme zvýšit daně.“

Bezděkova expertní skupina totiž navrhuje zvýšeným výnosem z DPH pokrýt výpadek sociálního pojištění, které by se mělo snížit o pět procentních bodů. V této souvislosti musíme připomenout, že právě sociální pojištění je u nás jedno z nejvyšších v Evropě, kde můžeme směle soutěžit i se skandinávskými státy. Na nevhodnou strukturu naší daňové kvóty dlouhodobě poukazovali nejen ekonomové, ale i renomované mezinárodní instituce. Na tyto výtky brala ohled již Topolánkova vláda, která kladla důraz na zdanění spotřeby a naopak snížila zdanění pracovní aktivity.

Není proto důvod, aby ODS pokračování v tomto trendu nadále neprosazovala. Celkové daňové zatížení by se tímto krokem podle modelových výpočtů zvýšit nemělo, ale měla by se změnit jeho struktura směrem ke zvýšení konkurenceschopnosti české pracovní síly i zaměstnavatelů. O těchto opatřeních nás však ještě čeká důkladná diskuse.     

Autor: Ivan Fuksa | pondělí 21.6.2010 10:05 | karma článku: 16,60 | přečteno: 1525x