Z královny Popelkou, za peníze...

O tom, že atletika je "královnou sportu", asi nikdo nepochybuje. Rozmanitost disciplín, tvrdý trénink, pohybový základ snad pro všechy ostatní sporty s výjimkou šachů a esportů, absence simulantů...

  O tom, že atletika je "královnou sportu", asi nikdo nepochybuje. Rozmanitost disciplín, tvrdý trénink, pohybový základ snad pro všechy ostatní sporty s výjimkou šachů a esportů, absence simulantů, kteří ochotně padají ve vápně, snaha o překonávání rekordů... To jsou jen některé z aspektů, které z atletiky dělají jeden z nejsledovanějších sportů po celém světě.

   V posledních letech a s nástupem Sebastiana Coa na post prezidenta IAAF se atletika snaží přicházet stále s něčím novým, přizpůsobovat se změnám ve společnosti a opouštět tradiční hodnoty. Řada těchto novinek určitě atletiku ještě víc přiblížila sportovnímu publiku, zatraktivnila soutěže (např. smíšené štafety, omezení pokusů v technických disciplínách, nové formáty soutěží). Na druhou stranu se najde spousta věcí, které atletiku sportovnímu publiku pomalu ale jistě odcizují. Kromě dopingu je to jednoznačně pořádání významných světových akcí v částech světa, kde o ně není zájem.

   Někdo by sice mohl namítnout, že právě tohle ji má všem přiblížit. Zářným příkladem toho, jak se ale z královny stává Popelka je právě probíhající MS v katarském Doha. Doha chtělo MS uspořádat již v roce 2017. Tehdy naštěstí neúspěšně. Bohužel tehdy ale také s heslem "Žádná prázdná sedadla". Nevím, zda na funkcionáře IAAF při další kandidatuře více zapůsobily tučné price money nebo ono heslo z roku 2017. Výsledek je nicméně tristní. Z největšího atletického svátku se stalo pobavení pro pár šejků, kteří štědře zaplatili za to, aby všem na planetě dali jasně najevo, co si mohou dovolit...

- prázdný stadion - ty největší hvězdy sleduje na stadioně sotva pár tisícovek lidí. Víc jich uvítá naše Zlatá tretra v Ostravě.

- noční program - disciplíny probíhají v pozdních večerních a nočních hodinách tamního času.

- vysoké teploty a klima - teploty sahající přes den ke 40°C a vysoká vlhkost nutí pořadatele přesouvat disciplíny, atlety zase ponocovat. Start maratonu o půlnoci a holky při něm padají jako mouchy, je porno.

- pozdní termín - kvůli klimatu se MS odehrává v době, kdy většina atletů již svou sezónu pomalu končí.

- "sterilní hotel" - většina atletů se na stadioně cití jako v hotelovém pokoji s klimatizací. Bára v tom má jasno.

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/atletika/ms/mistrovstvi-sveta-2019/videa-z-ms-v-atletice-2019/nejlepsi-kvalifikacni-pokus-a-ohlasy-barbory-spotakove/5d9235c3fccd259ea4d32626

- kultura - protože Katar je arabskou zemí, platí zde určitá omezení. Atletky je naštěstí dodržovat nemusí, a tak nám mohou ukázat svá těla v "plavkách", včetně svých tetování. Nedovedu si představit, že by sportovaly zahalené.

   Je jasné, že o úspěchu akce se nerozhoduje jen sledovanost na stadioně, ale především u televizních obrazovek. Opravdu ale chceme na MS vidět tohle všechno najednou?

   Věřím, že nechceme. Letos to nějak přežijeme a budeme doufat, že tohle byl první a poslední neúspěšný pokus. že se Popelka zase vzchopí a bude královnou. Předpoklady pro to má. Za dva roky USA, za čtyři Maďarsko. Těšme se.

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Fuka | pondělí 30.9.2019 20:18 | karma článku: 14,07 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Martin Fuka

Kdo dá víc?

27.3.2020 v 9:55 | Karma: 16,25

Martin Fuka

Patnáct na dřevo

26.3.2020 v 17:12 | Karma: 22,49

Martin Fuka

Hon na lišku začíná

9.10.2016 v 14:01 | Karma: 26,14

Martin Fuka

Kdo je oběť?

28.11.2015 v 14:58 | Karma: 36,65