Fotbal nebo ragby?

Dnes večer, pátek 18.9., odstartuje v Londýně největší letošní sportovní akce roku - osmé mistrovství světa v ragby.

Proč největší? Ragby společně s fotbalem patří mezi nejsledovanější sporty planety a šampionát sice začíná už dnes, ale vítěze se dozvíme až 31. října. Tedy za šest týdnů. Pokud bych se měl rozhodnout, kterému z těchto dvou sportů dám hlas, je to rozhodování jednoznačné... RAGBY!

Ragby je, narozdíl od fotbalu, sportem gentlemanů. Hráči se mezi sebou zbytečně nedohadují, nedělají si naschvály. V ragbyovém týmu nenajdete herce s ambicemi získat sošku Oskara, který teatrálně padne jenom proto, aby rozhodčí fouknul do píšťalky a soupeř dostal trest. Ragby je také mnohem měkčí než fotbal. Protože, jak jinak si vysvětlit, že zranění nejsou odnášeni zřízenci na nosítkách, ale v případě potřeby jsou ošetřeni přímo na ploše během hry? No, a v neposlední řadě tu po hřišti neběhají voňavky a modní ikony s mastnou hlavou. Prostě hra pro opravdové chlapy!

Ragby je, narozdíl od fotbalu, progresivním sportem. To, čemu se fotbalové asociace brání, ragby směle využívá. Divák tak může být vtažen mnohem lépe do utkání. Rozhodčí má nejen silnou píšťalku, ale také mikrofon a každé své rozhodnutí zdůvodní. Hráči s ním nediskutují, má autoritu a jeho rozhodnutí je svaté. Pokud přeci jenom jsou nějaké pochyby, nastupuje videorozhodčí. Podle záznamu lze také zpětně hodnotit přestupky. Ragby jde dokonce tak daleko, že se rozhodlo snížit počet hráčů na sedm, aby mohlo být součástí olympijského programu. Čtrnáct kluků se dá snadno dohromady. Tohle všechno přispívá k jeho roztoucí popularitě.

Popularitu ragby si uvědomuje i Česká televize a znovu po čtyřech letech nabídne sportovním fandům porci tří desítek utkání. Bude to paráda! Po téměř čtvrtstoletí se šampionát vrací do kolébky ragby, do Anglie, což znamená, že domácí mají o motivaci získat pohár Williama

Webba Elisse postaráno a budou chtít uspět stůj, co stůj. Nejlepší ragbyové týmy světa obsadí ty nejtradičnější fotbalové svatostánky a Anglii teď bude vládnou šiška. Takže se připravte a startujeme!

Autor: Martin Fuka | pátek 18.9.2015 15:59 | karma článku: 13,44 | přečteno: 351x
  • Další články autora

Martin Fuka

Kdo dá víc?

27.3.2020 v 9:55 | Karma: 16,25

Martin Fuka

Patnáct na dřevo

26.3.2020 v 17:12 | Karma: 22,49

Martin Fuka

Z královny Popelkou, za peníze...

30.9.2019 v 20:18 | Karma: 14,07

Martin Fuka

Hon na lišku začíná

9.10.2016 v 14:01 | Karma: 26,14