Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP

Lukáš Pop

13. 5. 2008 14:29
Proč nefunguje nevidetelná ruka trhu

Neviditelná ruka trhu nefunguje, protože konkurenční prostředí je zmršené kvantem regulací, dotací, subvencí a kvót, které prosadily v zájmu svých zisků různé lobyistické skupiny. Řešením je naopak posílení fungování trhu, a ne jeho další prznění, což prosadili v Sovětském svazu a fašistickém Německu, a myslím, že je to dostatečně důrazným varováním.

0 0
možnosti
NB

j@ck

12. 5. 2008 21:51
-

Ja jsem po nekolika diskuzich se zastanci ideologie volneho trhu dospel k nazoru, ze ti lide nemaji o skutecnem fungovani spolecnosti a ekonomie ani paru. Nicim neomezovany volny trh je utopicky a nerealny mytus vymysleny nekolika z reality vytrzenymi intelektualy, ktery nema zadne empiricke opodstatneni. Nicim neomezovany volny trh = anarchie. Stat i statni regulace jsou v urcite mire potreba. Pro optimalni fungovani spolecnosti je nezbytna vzajemna souhra volneho trhu a regulaci tohoto trhu v oblastech, kde trh neresi potreby spolecnosti optimalne - zakonodarstvi, zakladni vyzkum, policie, soudnictvi, ekologie. Myslim ze kdo to nechape, tak je hloupy, a diskuze s nim je ztratou casu.:-P

0 0
možnosti
ML

m. l.

12. 5. 2008 22:20
Re: -

Zřejmě chápete námitky svých oponentů poněkud nepřesně :-) Pak je snadné s nimi polemizovat, když je považujete za anarchii. Já jako zastánce volného trhu ale například po anarchii nevolám. Nějaké formy chování a konání je nutné vymezit a definovat.

Obecně je jednodušší když například prohlásím, že jsem společnost s ručením omezeným a že bych s vámi rád uzavřel smlouvu dle obchodního zákoníku a vy (i já) budeme mít jistotu, že pokud smlouvu nedodržím, budete si moci její plnění soudně vynutit. V anarchii byste si musel zaplatit nájemného vraha a doufat, že já jej nepřeplatím :-)

Regulovaný trh jsou ale třeba všechny dotace. Podle mě nenajdete příklad, kdy by dotace přispívaly k celkové prosperitě společnosti - vždy pomohou jen určité skupině která si je vydupala a vylobbovala a společnost jako celek v důsledku poškodí. Schválně, zkuste uvést protipříklad kdy dotace celé společnosti víc pomohla než uškodila.

0 0
možnosti
F

franta_straka_unban

12. 5. 2008 21:31
ale on plati

jen je treba zabranit tomu co ten trh deformuje tj ruzne monopoly oligopoly korupce nekdy spatna informovanost obyvatel/spotrebitelu vetsina dotaci apod

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

12. 5. 2008 13:49
Nemám pocit

Nemám pocit, že bych si nemohl vybrat v sortimentu potravin i průmyslového zboží výrobky méně kvalitní až nekvalitní (levné) nebo výrobky kvalitní (drahé). A už vůbec si nejsem jist, že pokud by super(hyper)markety neexistovali, tak by bylo v malých obchodech levněji. Vidím to spíše naopak.

0 0
možnosti
NU

Lessfax

12. 5. 2008 12:14
Rozhodně

Antimonopolní úřad, ČOI hygiena apod. jsou důležité v jakémkoli rozumném tržním systému a nikdo po jejich zrušení nevolá.

To neznamená, že bychom dlouhodobě neměli chtít snížování regulací.

0 0
možnosti
A

arivista

12. 5. 2008 21:23
Re: Rozhodně

No, nevolá... třeba v Americe se odpůrci protimonopolního zákonodráství začínají objevovat, a třeba český Liberální institut je v tom v zásadě podporuje (aspoň vydáváním literatury). Je ovšem na další dikskuzi, jak rozdílná jsou specifika českého a amerického protimonopolního zákonodárství.

0 0
možnosti
ML

m. l.

12. 5. 2008 11:59
Opravy oprav

Spousta vládních zásahů představuje jen takové opravy dřívějších a také nepovedených pokusů o opravu. Navíc opravu toho co fungovalo. Třeba právní úpravy a postihy za zneužívání subvencí a subvencovaných služeb :-) Klasický argument vyznavačů silné role státu v životě lidí. Ale kdyby neexistovaly subvence, nikdo by nemusel kontrolovat jejich zneužití, že.

Jen vzpomeňte na bolševiky - pořád říkali, že pro zlepšení ekonomiky je nutné posílit úlohu centrálního plánování. A ejhle - centrální plánování šlo do háje a ekonomika se zlepšila sama od sebe. A to tak že hodně :-)

0 0
možnosti
F

Fruhbauer

12. 5. 2008 12:12
Re: Opravy oprav

Jen si nemyslete, že všechny zásahy pravicových vlád jsou, nebo byly dobré. A pokud jde o subvence, ty existují i v tzv. západních demokraciích.

0 0
možnosti
LH

xhorl33

12. 5. 2008 11:10
Antimonopolní úřad

Zmiňujete Antimonopolní úřad. Už Adam Smith ve svém Bohatství národů tvrdil, že role státu je v ekonomice nezastupitelná a spočívá zejména ve vytváření pravidel pro podporu konkurenceschopnosti a k jejich ochraně. Takže Vámi zmiňovaný Antimonopolní úřad je naprosto v souladu s "neviditelnou rukou trhu".

0 0
možnosti
F

Fruhbauer

12. 5. 2008 11:49
Re: Antimonopolní úřad

Já jsem o Antimonopolním úřadu psal jen to, že je nutný a ne jestli je dobrý, nebo špatný. A nemusím mít doktorát z ekonomie, ani znát Adama Smitha, stačil mi na to selský rozum. Takže díky za potvrzení mých slov.

0 0
možnosti
TF

Tomáš Fiala

12. 5. 2008 10:58
Stále stejný omyl

Dopouštíte se všichni odpírači trhu jednoho velikánského omylu. On totiž trh jako takový, sám o sobě, opravdu nevyřeší vůbec nic. Trh je prostředí ve kterém řeší své potřeby LIDI. Prostředí samo nic řešit nemůže. Prostředí, ve kterém se pohybujeme si buď chráníme nebo ho przníme.

Možná by stálo za úvahu to, jestli čirou náhodou za existencí superhypermegaobchodních řetězců nestojí ona sprzněnost tržního prostředí, kdy pouze velká firma, která je schopna platit si hejno právníků, může v neprostupné houštině dotací, kvót, regulací a deregulací obstát.

0 0
možnosti
S

stormon

12. 5. 2008 11:45
Re: Stále stejný omyl

R^Zajímavé. Slovně jste řekl pravý opak než já o příspěvek níž a přitom si troufám tvrdit, že jsme v naprosté shodě. :-) Je to nedokonalost jazyka obecně neb jenom mého vyjadřování?

0 0
možnosti
S

stormon

12. 5. 2008 10:29
Pletete všechno dohromady.

Možnost úspěšného universálního použití tržních mechanismů nepopírá anii jedna ekonomická teorie včetně marxistické. Ekonomové se liší v tom, do jaké míry je ze sociálních či jiných důvodů správné tržní mechanismy uměle omezit. Pravicoví chtějí takové zásahy minimalizovat. Ti, co jsou blízcí vám, chtějí zase tržní principy omezit, kde se dá. Bohužel takový spor se nerozhoduje v laboratořích jako ve fyzice či chemii, ale rozhodují jej politici, kteří používají metody různé, např. lež, demagogii či podkuřování voličům jako jste vy.

0 0
možnosti
F

Fruhbauer

12. 5. 2008 11:56
Re: Pletete všechno dohromady.

Vy jste také volič, i na Vás působí demagogie, lež a podkuřování politiků.

0 0
možnosti
PF

Pasingr Fr.

12. 5. 2008 10:24
regulace a dotace EU

Nebylo by lepší zrušit ty regulace a dotace než zavádět další úřady na umělé vytváření pseudotrhu?

0 0
možnosti
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1032x
dělník,ročník 1955,rád čtu,sportuji a sleduji život kolem sebe

Seznam rubrik