Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

sims

24. 2. 2008 17:28
Stejně se nic nového

neprosadí, už vidím ty malé křiklouny a vyděrače.:-(

0 0
možnosti

czechian

24. 2. 2008 16:53
Srovnání se sportem

A proč to například nesrovnávat s běžeckým lyžováním, kde vítěz získává určitý náskok do dalšího závodu? Nebo mě napadá Formule 1, kde s každým pořadím roste bodové ohodnocení o jeden bod a první dvě místa mají zvýhodnění o 2 body. Bonus pro vítěze voleb je celkem přijatelný v době, kdy každou vládu vydírá KDU-ČSL a nově i SZ. Představitelé ČSSD sice tento návrh torpédují, ale hned jak jim bude hrát do karet, tak to bude velmi konstruktivní institut.

0 0
možnosti

autor

25. 2. 2008 15:31
Re: Srovnání se sportem

Při běhu na lyžích se ten náskok získá tehdy, když se běží oběma styly, pak se startuje v rozestupech podle času, který lyžař získal v první části závodu. Pak tu je závod sdružený, skok na lyžích plus běh a tam se startuje podle bodů za skok a rozdíly jsou přepočítány na čas. V F1 je v těch bodech vlastně započítán bonus o kterém tu mluvíme, ujetá kola a dosažený čas přece nikdo nemění. Takže zůstaneme-li u sportovní terminologie, minul jste branku.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

24. 2. 2008 10:04
Ideální systém

Australský volební systém. Jenže ten tady nikdo nikdy nezavede.

0 0
možnosti
JV

Josef

24. 2. 2008 0:32
Vetsinovy system.

Neni to nahodou ten, kde kazdy volebni obvod vysila do parlamentu jen jedinneho poslance? A vitezem voleb pak je strana, ktera ma nejvice poslancu ve snemovne?

0 0
možnosti
JV

Josef

24. 2. 2008 0:26
Vetsinovy system ...

ma nekolik variant. Ta nejbeznejsi varianta je zpusob, kde v kazdem volebnim obvode muze byt zvolen pouze jeden poslanec. Jiny kandidat muze mit pouze o 1% hlasu mene a jeho strane to neprinese vubec nic. Je to take nespravedlive. Vitez bere vse. Muze se take stat, ze strana ktera ziskala ve state nejvice hlasu, nema v parlamentu nejvice poslancu (vyhravala v pocetnych obvodech). Velkou vyhodou tohoto systemu je, ze se strany opravdu snazi mit jen ty nejlepsi kandidaty. Procenta v tomhle klani neznamenaji vubec nic! Dulezite je jen, kym jsou obsazeny zidle v parlamentu. Takhle to funguje v nekolika desitkach zemi.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

23. 2. 2008 23:59
Volební bonusy jsou běžnou věcí

Pane Frühbauere, já to naopak vítám. Podobný bonus pro vítěze mají v Itálii nebo v Řecku - tam je bonus 40 poslanců pro vítěze (300 členný jednokomorový parlament).

Než jej v Řecku zavedli, byl problém - 2 vyrovnané nejsilnější strany -  jedna bez druhé nebyly schopny většinově vládnout. Tuším že okolo roku 1991 byly v Řecku kvůli nemožnosti sestavit vládu s důvěrou troje volby během 12 měsíců! Pak zavedli bonus pro vítěze a od té doby je klid - vítěz i poražený mají v Řecku vždy okolo 40% hlasů - to s bonusem stačí na většinu - tzn. stabilní jednobarevná vláda s plnou odpovědností. Volič má tak možnost kontrolovat vládnoucí stranu, zda plní volební program - žádné výmluvy na koaliční partnery, nutnost přeběhlictví apod. jako u nás.

Věřte, že systém se tam za 10 let osvědčil a osvědčí se i u nás.

Je to pořád lepší než většinový systém , tak jak ho chtěli Klaus se Zemanem. Naštěstí  jim ho Ústavní soud vyhnal z jejich "jedinečných" "vyvolených" hlaviček!

0 0
možnosti
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1032x
dělník,ročník 1955,rád čtu,sportuji a sleduji život kolem sebe

Seznam rubrik