- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Souhlasím s tím, že je třeba změnit náturu a začít kupovat české potraviny.
Pouze dodám: kvalitní české potraviny, vyráběné se stejnými dotacemi jako ty zahraniční.
Žádná "revoluce peněženkou", žádné vyhánění zahraničních řetězců nás nespasí. Někdo s velkou mediální silou v této zemi zasel a podporuje averzi vůči zahraničním firmám, přitom je jedno kdo firmu vlastní, ale důležité je v jakém prostředí podniká a co si může dovolit. Zásadní je otázka, proč firmy působící v ČR (české z zahraniční) si mohou dovolit dovážet a vyrábět šmejdy a prodávat je dráž než kvalitní zboží za hranicemi, proč se nenajde ani jeden větší hráč, který doveze, nebo vyrobí kvalitní zboží a prodává ho levněji. Venku to jde, u nás to nejde a přitom je to jasná konkurenční výhoda, ostatní by hravě převálcoval. A tady jsme u jádra pudla, evidentně u nás funguje potravinový kartel, dokonce několik, už od výroby, zpracování až po prodej. Pěkně se to zakonzervovalo a nejde s tím hnout, už mají i tolik arogance, že nám konzumování drahých blafů chtějí nařídit zákonem. (Piti Piti Pa) Co asi dělá ÚHOS v této věci? No, nic. Proč nedělá nic? Protože součástí kartelu jsou i naši papaláši, tak proč si dělat zlou krev.
Jediná možnost jak tomu z místa občana čelit, je jezdit na nákupy za hranice. Pravda, v této době je to těžší, ale Polsko funguje normálně.
Mám jen malou připomínku.
Měli jsme po revoluci dostatek vlastních českých obchodních řetězců a velkoobchodů, které 10 let neměli žádnou zahraniční konkurenci a mohly nabídnout obyvatelstvu i obchodníkům své perfektní služby tak, že by si zahraniční obchodní řetězce ani neškrtly.
Nestalo se tak.
Jo, krámky byly, neměli jsme ale obchodníky, jen šmelináře.