Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

radim36

9. 5. 2012 14:03
Za socíku

byly za prvé vysoké školyx vesměs bez výjimky výběrové pro pár procent obyvatelstva. Tudíž byla kvalita jejich výuky nadstavena na studenty s IQ takových 130 , nebo v náročných oborech možná ještě výš. Člověk s IQ zhruba 115 a níž v podstatě neměl šanci tehdy se na vysoké v denním studiu udržet. Navíc, jak tam bylo tak málo studentů, to byly vesměs drbárny, kde každý věděl o každém. Takže někomu hloupému dát diplom ze známosti byl problém, protože by to vyvolalo všeobecnou pozornost. Maximálně šlo dát zadarmo pár zkoušek, ve kterých zrovna student nevynikal, pokud v ostatních předmětech byl hodně dobrý. Snad možná na VUMLU to šlo jinak.

Za druhé na téměř všechny funkce stačila tehdy střední škola s maturitou. Takže jestli byly tehdy formálně kupované papíry, nebyl to diplom z vysoké. Když už, tak to byla nějaká maturita ze střední školy studované při zaměstnání

0 0
možnosti

oldiess

9. 5. 2012 14:14
Re: Za socíku

máte pravdu, že na VŠ tehdy blbešky nebrali,byť to pochopitelně neznamená, že kdo se tam nedostal byl blbeček, neb byly další vlivy jako politická spolehlivost. Navíc na techniku se celkem nebylo problémem dostat se, a když byl dobrej tak i udržet se. Jinak ovšem se podvody děly taky, když např. brněnští pikolící jako třeba pozdější ředitel hotelu Continental s oblibou za pomoci StB studovali hygienu potravin na brněnské veterině: blíže včetně dokumentů zde:

http://sestak.blog.idnes.cz/c/176899/Hotel-Continental-a-Veterinarni-a-farmaceuticka-univerzita-Brno.html

0 0
možnosti
C

certik_bertik

9. 5. 2012 13:37
je

důležité přece jenom na jak prestiní VŠ jste studovat. Je třeba mít VUL, nebo aspoň Harvard

0 0
možnosti
TV

tomtop

9. 5. 2012 11:58
státní správa

ano, bohužel z jistého procenta nekouká na schopnosti ale na byrokratické požadavky. V soukromé firmě by se to nejspíš asi nestalo, tam totiž jde o efektivitu.

0 0
možnosti
GP

generál Patlay

9. 5. 2012 10:39
kvalita studenta rozhoduje

Student sam je mnohem vyznamnejsi faktor nez skola. Kdo je blby nebo liny tomu nepomuze ani ta sebelepsi instituce, ba ani individualni vyuka, kdo je schopny a motivovany tak se klidne vse nauci samostudiem.

Uplne idealni by bylo kdyby stat zajistoval (poctive) zkousky a to jak ci kde se to clovek nauci by nehralo roli.

0 0
možnosti

mamina2

9. 5. 2012 13:13
Re: kvalita studenta rozhoduje

Když je někdo blbý a líný, tak kvalitní školu nevystuduje. I to je jeden ze znaků dobré školy.

0 0
možnosti
PH

petrph

9. 5. 2012 7:38
jenže je tu ještě třetí fenomén a taky je třeba ho zmínit

Totiž že zvláště ve státní správě,ale i jinde, je VŠ kvalifikace požadována i v profesích, kde se nevyužije. Je to prostě nějaký ukazatel, který dala EU, čím víc vysokoškoláků, tím líp, u soukromých firem je to i na vizitkách, když je někdo Mgr...atd.Tedy, skutečně jde jen o ten titul, aniž by ho nějak pokryla potřeba těch znalostí v práci, tak i tomu odpovídala výše platu.

Takže ani není nutné mít či nemít příslušné kamarády na příslušných místech, úplně stačí když personalista z podaných přihlášek vyřadí ty co nemají VŠ,u těch zbylých na kvalitu školy nehledí (ani se v tom nevyzná),  vyřadí ty co co jsou po škole a nemají zkušenosti pak ty nad 50 co už jsou neperspektivní, a zbytek bude zvát na jakýs pohovor, kde se ho rozhodně na znalosti ze školy ptát nebudou.

0 0
možnosti
RP

radim36

9. 5. 2012 14:07
Re: jenže je tu ještě třetí fenomén a taky je třeba ho zmíni

Ono to je poněkud opačně. Personalista vyřadí ty absolventy, co nemají diplom proto, protože dneska každý trochu chytřejší s IQ nad 90 a schopnější jde na vysokou a udělá ji. Z toho vyplývá, že uchazeč o práci, který nemá diplom, je automaticky podprůměrně inteligentní a neschopný. A o takové lidi firmy nemají zájem.

0 0
možnosti
JB

generál Failure

9. 5. 2012 2:08
Snadné diplomy se dají sehnat všude na světě

"Univerzit", které vám vystaví diplom za poplatek na počkání je všude plno. Ani to není podvod, prostě tak mají stanovené požadavky :-) Zaměstnavatel si musí kvalitu univerzit hlídat. Že je naše státní správa takový chlív, kde uznají jakýkoliv nesmyslný papír za kvalifikaci a dotyčného neschopného flákače přijmou a ještěmu platí, to je ten pravý problém. Místo aby žadatel musel absolvovat mimořádně obtížné zkoušky jako ve staré Číně, tak přijmou kdejakého moulu, který se ohání lejstrem :-( Pak to u nás má s kvalitou úřadů k něčemu vypadat.

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

9. 5. 2012 7:47
Re: Snadné diplomy se dají sehnat všude na světě

Jenže tak finguje státnín správa všude na světě (nebo se mýlím)? Podle FORMÁLNÍCH pravidel. Po desetitisících úřednících nemůžete chtít, aby hlídali KVALITU titulu, když temn titul je stejný. Jak chcete tu kvalitu vymezit, aby ji jednotně hlídalo 10 tisíc úředníků?

Můžete chtít nejvýše po 20 úřednících akreditační komise, aby hlídali kvalitu VŠ a těm udělující tituly neodpovídající znalostem odebírali licenci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1802x
Jeden z těch, co mu není úplně jedno, kam naše malá, chudá a špatně spravovaná zemička směřuje

Seznam rubrik