Teta Kateřina pátrá, radí, deformuje

Už se vám stalo, že z vás nečekaně vypadlo nějaké to lidové moudro? Tedy hlavně v situaci, kdy nikdo z potrefených na vaše „zlatá slova“ nebyl zvědavý? Já to u sebe pozoruji!  Poslední dobou začínám „kateřinovatět“. Jirotkova Saturnina máme doufám všichni přečteného nejednou a tak snad nemusím dlouze definovat, jakou zbraní hromadného naštvání je taková rozšafná osoba středního až staršího věku, která má vždy připraven nějaký ten komentář.  Myslí to s námi vždycky dobře, mluví jako kniha, ale nejraději byste ji…

 

Po celé věky, jak říká Jirotkův doktor Vlach, pro nás naši předkové chystali zásobu přísloví, pořekadel, úsloví a konverzačních obratů.  Předkové by se divili, co z nich udělali jejich pravnuci. A tak určitě dobře míněné přísloví dnešní dravá doba trochu pozměnila na „s poctivostí nejdál dojdeš, ale ti co kradou, tam budou dřív!“. Vcelku nevinné „všude dobře, doma nejlíp“,  už 25 let  zní trochu jinak „všude dobře, tak co doma!“ Nemluvě o opravdu nekorektní verzi téhož: „všude dobře, doma manželka“!

Z dob socialistických pochází  notoricky známé: „kdo nekrade, okrádá svou rodinu“ a žertovné „ranní ptáče bez lahváče moc daleko nedoskáče!“.

Po zkušenostech s „křišťálově čistými“ výpověďmi našich současných poctivě „odklánějících“poslanců a  členů vlád, zkuste některému z nich říct na veřejnosti dříve oblíbené: „Kdo lže, ten krade, do pekla se hrabe… „ a hned čelíte trestnímu oznámení! Doba je prostě jiná, s moudrostí předků si už nevystačíme, spíše se se zlou potážeme a teta Kateřina (a já) by s ní byla už jenom pro smích.

Proto jsem se rozhodla vám pro pobavení předložit několik notoricky známých přísloví – trošku „zdeformovaných“ – tedy v modernějším, vědečtějším hávu  –  jiná forma, stejný obsah… Pokud je hned nepoznáte, najdete na konci nápovědu.  To víte „chytrému napověz, hloupého trkni!“

1. Donace individua rodu Equus   neopravňuje  akceptora k vizuální percepci dentální soustavy tohoto jedince.

2. Druhá mocnina tří profesí se jeví jako ekonomická nedostatečnost v pořadí prvního dvojčíslí dekadické soustavy.

3. Chemická sloučenina vodíku s kyslíkem, jež produkuje minimálně bellů, působí erozí na vrstvy hornin, uložených podél její trajektorie.

4. Ztráta prostorového vnímání není na závadu suverenitě nad osobami touto ztrátou ještě více postiženými.

5. Číslo, jímž můžeš vyjádřit svou lingvistickou potenci, se rovná číslu, jímž znásobuješ své vlastní ego.

6. Při poklesu produktivity práce na nulu projeví se totální nedostatek kruhového pečiva, působícího obezitu obyvatelstva.

7. Počínaje překročením 48. hodiny po zahájení pobytu mimo obvyklý okruh svého životního prostředí generují jak vodomilní obratlovci, tak jedinci druhu Homo sapiens těkavé organické látky, jež jsou čichovým ústrojím specificky detekovány a centrální nervovou soustavou hrubě nepříznivě hodnoceny.

8. Občan záměrně poskytující klamné informace současně neoprávněně, což je axioma, převádí do svého vlastnictví majetek spoluobčanů, popřípadě společnosti.

9. Podmínkou koexistence jedince druhu Homo sapiens a společenství druhu Canis lupus je sjednocení akustické signální soustavy.

10. U závodů na zpracování obilí, řízených mytologickými bytostmi je poměrně nízká produktivita práce vyvážena naprostou spolehlivostí.

 

Nápověda:

1. Darovanému koni na zuby nekoukej.

2. Devatero řemesel – desátá bída.

3. Tichá voda břehy bere.

4. Jednooký mezi slepými králem.

5. Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem.

6. Bez práce, nejsou koláče.

7. Ryba i host třetí den smrdí.

8. Kdo lže, ten krade.

9. Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti.

10. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

 

(S laskavým přispěním kolegy bloggera  Muscatela, který o tom nejspíš neví, ale „co oko nevidí, to srdce nebolí!“)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Franzová | středa 19.11.2014 9:36 | karma článku: 11,87 | přečteno: 696x