Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Vždy jde o peníze. V tom to případě jde o megabyznys v hodnotě x miliard dolarů, samozřejmě v prospěch USA. Před vstupem do EU jsme měli každodenní chvalozpěvnou mediální  masáž. Proč není v tomto případě, když je smlouva údajně pro všechny neuvěřitelně výhodná? Pořád nic??

0 0
možnosti
Foto

Jak tak čtu Vaše blogy, tak bych nebyl proti tomu, že některé naše občany by neškodilo geneticky upravit. Aby své  myšlenkové zauzleniny nepředávali dalším generacím.

2 0
možnosti
PV

P26a25v32e85l 67V45é74b48r

26. 9. 2014 11:30

To nám chcete, dámo, tvrdit, že přejímáme genetickou informaci z potravin, které pojídáme? I když ... jak tak na vás koukám, tak přemýšlím, co futrovali vaši předci.

4 0
možnosti
Foto

Článek je brutálně demagogický. Boj proti GMO iniciuí a financijí především chemické koncerny, viz např. smutná historie GMO projektu zlatá rýže (milá autorko, račte si prosím vygooglit, to je krystalicky čistý případ). Jsem ale potěšen touto diskusí, děkuji všem, kteří se dovedou podobným blafům zdravě postavit.

3 0
možnosti
SB

Přesně tak. Sluníčkové lidé se však vyznačují tím, že bojují za nějakou myšlenku, kterou prohlásí za ušlechtilou, a v rámci boje za ní jsou ochotni napáchat mnohem věší zlo než to, proti kterému bojují. Viz třeba to, že pustí z klece zvíře, které podle nic má právo na svobodný život, ale nekladou si otázku, jak podle nic má takový lev chodit centrem Varšavy (to se před léty skutečně stalo).

Geneticky upravit rostlinu, aby byla odolná vůči tomu či onomu plísňovému parazitu nebo hmyzímu škůdci je v podstatě neškodné a navíc se tím eliminuje nutnost používat chemické přípravky, které opravdu potom jdou do půdy a spodních vod. Ale poukazovat na škodlivost chemických látek je natolik banální, že to není dostatečně intelektuální, protože všichni víme, že pesticidy nesmíme pít jako, limonádu. A co vědí všichni, to už nemůže být považováno za intelektuální vyspělost. Avšak bojovat proti genetické modifikaci, to už takovému sluníčkovému člověku připadá jako intelektuálně na úrovni.

Aby bylo jasné, já nejsem proti používání postřiků v rozumné míře, ale jestliže se jim můžeme vyhnout genetickou modifikací pěstovaných rostlin, tak tím lépe. To, že v rozumné míře jsou nezbytné, nemění nic na věci, že jejich omezení je ještě lepší než jejich rozumné využívání.

Ale to jsou ti sluníčkoví lidičkové: Ať to či ono je sebevětším nesmyslem, ať to vede třeba do pekla (viz multikuturalismus), hlavně když ta myšlenka vypadá na první pohled vnešeně!

1 0
možnosti
ML

Opravdu upřímně Vás prosím - než budete šířit alarmistické o studiích, nejprve si prohlédněte onu studii samotnou. je volně k dispozici, stačí zadat do googlu "Seralini Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize" 

Ta studie je volně k dispozici a když si těch pár krátkých stránek přečtete, zjistíte, že ona sama k žádným velkým závěrům nevede a vlastně je dost o ničem.

2 1
možnosti
MP

Je přinejmenším zarážející, proč se o této mimořádně důležité smlouvě vůbec nemluví. Inu, co je šeptem, to je čertem.

1 3
možnosti
BT

kdyby se o ní nemluvilo tak o ní nevíte

2 1
možnosti
SB

To jste prostě Vy, sluníčkoví lidé.

Něco si vyberete, to povýšíte na ideál mravnosti a ctnosti a za to bojujete, přestože o tom nic nevíte.

Bojíte se geneticky modifikovaných potravina vůbec nevíte, co to je.

Přitom v kterékoli vteřině může kdekoli na planetě zmutovat jeden jediný mikroorganismus, který díky tomu, že se začne množit geometrickou řadou, může způsobit celoplanetární epidemii, proti které budou události let 1347-1352 pouze nevinným infekčním nachlazením.

5 0
možnosti
OK

Existují v podstatě tři druhy genetické modifikace: přirozená, kteroužto modifikací jsme se vyvinuli i my, lidé, pak umělá pomocí šlechtění, ta byla aplikována na prakticky všechny dostupné potraviny i na pejska, co má paní v bytě, o kytičkách na okně nemluvě, a nakonec moderní modifikace přímou změnou genetického kódu, která je oproti těm předchozím nejrychlejší, ale pořád jde jen v principu o totéž.

4 0
možnosti
SB

Všichni budeme jíst jenom naprosto čisté biopotraviny, ale těch vyrobíme tolik, že na planetě bude moci přibývat miliard obyvatel neomezeně, budeme se mít všichni rádi, dohodneme se, že nebudeme páchat trestné činy, budeme si navzájem tolerovat náboženství  apod..

Krásné myšlenky!

Moc za ně děkuji!

Ještě bych prosil návrh na to, jak je realizovat! Já ve své intelektuální nedostatečnosti považuji za základ výroby potravin fotosyntézu, která je na nějakých humanistických cítěních zcela nezávislá.

1 0
možnosti
OK

Četl jsem kdysi jeden politicky nekorektní vědecký text ve Vesmíru o biopotravinách. Představte si dvě pole třeba pšenice, které jsou nedaleko od sebe. Jedno pole je normální, druhé je bio. Na tom normálním se díky vlhkému počasí objeví plísně. Přijede postřikovač a postříká pšenici fungicidem (dříve to bylo letadlo, které fungicidem postříkalo občas i něco jiného, než jen to pole ;-)). Plísně zmizí, v obilí však zůstanu nepatrné stopy fungicidu.

Biopole pochopitelně plísně zasáhnou také, neb plísně nerozlišují co je a co není bio. Zde ovšem žádný fungicid k radosti plísní aplikován nebude, a tak plísně nezmizí.

Jaký bude výsledek? Z normálního pole bude pšenice s nepatrnou hodnotou fungicidů, které budou zcela určitě hluboko pod limitem (byly-li užity předepsaným způsobem). Z biopole bude pšenice bez měřitelných stop fungicidu, zato však bude obsahovat měřitelné množství vysoce toxických a mnohdy karcinogenních produktů plísní.

1 0
možnosti
OK

Geneticky modifikované potraviny jsou prakticky všechny, které konzumujete. Z divokých trav vzniklo šlechtěním, tedy pozvolnou genetickou změnou obilí, z divokých turů domácí krávy, podobně prasata, drůbež... Vše je šlechtěno, tedy geneticky modifikováno oproti původním druhům.

Současná laboratorní genetická modifikace, na rozdíl od konzervativního šlechtitelství, pouze proces šlechtění urychluje, protože s genetickou informací pracuje přímo.

1 0
možnosti