Nemám haranténu ani prdom, jen nabírám korosádlo!

Nejen jazykovědci si všimli, že současná pandemie obohatila český jazyk o spoustu novotvarů, na fejsbuku i mezi lidmi občas zahlédneme či zaslechneme nějakou tu koroperlu. Můj den tedy hezky česky (a brněnsky) probíhá asi takto:

Ráno si nasadím „držkovku“ (ústenku) a cestou do „koroniálu“ hraju se sousedy „rouškovanou“. Nakupuji zásadně u Vietnamky, známé to „roušičky“, ovšem před vstupem si dopřeji trochu „špricuňku na klepeta“ (dezinfekce na ruce). Nejsem žádný „kovidiot“ takže nenakupuji kvanta toaletních papírů a vepřového ve vlastní šťávě do zásoby.  Moji peněženku naštěstí ještě nenapadl „korunavirus“ a tak si mohu dopřát i nějakou tu lahvinku  „antiviru“.

Cestou domů si nedbale elegantně nahodím roušku „na babiše“, rozvázané tkalouny ať za mnou vlají… Jako důchodce jsem osvobozena od „prdomu“ (home office) a vlastním jen děti škole odrostlé, takže mi nehrozí, že by zůstaly doma na „koroňákách“ , nebo bychom byli všichni odsouzeni k povinné společné „haranténě“!

Pustím si TV, abych byla na výši momentální „koronahysterie“, se zájmem si vyslechnu další tiskovku, kde „koronáčelník“ nám sdělí,  jaká jsou poslední vládní opatření – zkrátka další „prymulex. V brněnském hantecu odborně zvaná „brajgl“. Na jak dlouho nás asi „zaprymulují“  doma? Doufám, že z toho nebudu „deprymulovaná“!

Pokud ano, pomůže nějaká ta dobrota a sklenka antiviru. Jen si nejsem jista, zda se v létě vejdu do „trojdílných plavek“ = bikiny + rouška. „Korosádla“ se asi budu těžko zbavovat. Pořád lepší trávit dny doma s TV a lehkou obezitou či kocovinou, než se venku potkat s nějakým tím „koroušem“ nebo „koviďákem“, to bych se musela podrobit „koronoskopii“. Sice jsem uvažovala, že se zúčastním plošného testovaní = „pruba na plné kotel“ po brněnsku, ale předběhly mě davy důchodců, co nejspíš prodělaly jakousi chřipku a měly podezření, ale byl to nejspíš jen „skoronavirus“.

Mezi střídavým sledováním obrazovky a monitoru počítače vařím „rouškovku“ (vyvařuji roušky). Musím sebou hodit, do rána mi musí uschnout, rozhodně nehodlám vyrazit do ulic jen tak „na adama“ (jít s odhaleným obličejem).  Takže zítra zase nahodím „dekl na sandál“ (roušku) a cestou do „koroniálu“ hraju se sousedy „rouškovanou“ a tak dále a tak dále…

(S použitím článku „Koronáčelník nás zaprymuloval do karantény. O novotvarech s jazykovědkyní“ na iDnes.cz z 3.5.2020 a lidové tvořivosti na facebooku)

Autor: Martina Franzová | pondělí 4.5.2020 8:22 | karma článku: 23,54 | přečteno: 660x