Adventní meditace jedné ateistky

Mrazík – kreativec přes noc vytvořil na mělkých kalužích svá křehká dílka. Dnes ráno opatrně našlapuji pěšinkou v polích, užívám si tu malou soukromou vernisáž. Tenký bílý led podobá se obláčkům,    

pak zase přísným protínajícím se liniím. Na další louži obdivuji dokonalé hvězdičky, jinde se mistr abstraktně rozmáchnul a já žasnu nad jeho fantazií.

 Včera jsme po koncertě procházeli vánočně přizdobeným městem. Na náměstích se vše lesklo a zářilo, vonělo sladce skořicí, vánoční strom hýřil světly a obrázky z našeho dětství. Letošní advent je ve znamení českých Ladových Vánoc. Kromě koled znějí na náměstích i písně z dob nedávných…Mladík v kulichu prokřehlými prsty vystřihnul na klávesách beatlesáckou „Let it be…“ Jeho posluchači všech generací se na sebe s porozuměním usmívají, děti hodí pár korun do klobouku. Nic neruší tu správnou předvánoční pohodu.

Pod tenkým ledem blížících se svátků se možná skrývá rok plný zklamání, rozchodů, rodinných rozepří, existenčních problémů, strachu z budoucnosti, ale my v tuto chvíli chceme vidět jen ty hvězdičky a cítit tu povědomou vůni hořících svící a vanilkových rohlíčků…

Chtěla jsem psát o tom, co vidím pod vrstvičkou ledu. Že stačí jeden neopatrný krok a ta křehká krása zmizí ve zvířeném bahně hodně nepříjemných událostí. Nebudu!  V hlavě mi stále zní refrén písně, kterou složil Paul McCartney a ke které ho inspiroval sen. Sen o jeho matce Mary, která zemřela, když mu bylo pouhých čtrnáct let.

Přestávám myslet na to, co nám přinese rok příští. Jsme spolu v tuto chvíli, prožijme si ji a ostatní nechme být!

And when the night is cloudy,
There is still a light that shines on me,
Shine on until tomorrow, let it be.
I wake up to the sound of music
Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be.
Let it be, let it be.
There will be an answer, let it be.
Let it be, let it be,
Whisper words of wisdom, let it be

https://www.youtube.com/watch?v=ajCYQL8ouqw

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Franzová | úterý 15.12.2015 8:43 | karma článku: 9,44 | přečteno: 253x