Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SL

Ono je to zajímavé, jaké kouzla dovede mozek vyčarovat ;-D.

Když jsem začínal se ZENovou meditací, seděl jsem nad schodištěm a čekal na rozhovory (dotazy, otázky a odpovědi). Viděl jsem, jak okolo mě přešel mistr. Sranda je, že ho neviděl nikdo jiný a fyzicky tam prostě nebyl.

Na můj dotaz - co to bylo , měl jednoduchou odpověď: to jsi mě chtěl vidět? Tak ti to mysl dopřála ;-D;-D;-D. Nevěř všemu co vidíš a slyšíš! Vždy by to mělo být v rovnováze - rozum a cit.

A dávej si bacha na falešné mistry a proroky! Můžou tě tahat za nos nebo si z tebe střílet ;-D:-P;-D.

0 0
možnosti
JL

Materialisti a idealisti se zatím nedohodli. Styčné pole je kvantová mechanika. Ta dává šance, že se materialisté začnou dívat na lidskou existenci a vnímání trochu jinak. Čili posune se paradigma. Zatím se posunulo jen jemně. Vědci ovšem určité věci zjistit z principu vědy nemohou - chtějí, aby věci byly měřitelné, aby hypotézy byly ověřitelné. Leč kvantová realita jim klade rafinované nástrahy. Taky vesmír si s lidskou vědou lehce zahrává - znáte to: temná hmota, temná energie big bang....lidský mozek má samozřejmě své limity. A ostatně existence homo sapiens zdá se chýlí k závěru, což říkají sami vědci.

0 0
možnosti
Foto

Připomenutí zasluhuje Platon a jeho ideje – Spravedlivost, Pravda a Krása – které inspirovaly i ateistu A. Einsteina: „Ideály, které přede mnou zářily a znovu a znovu mě naplňovaly radostnou životní odvahou, byly pravda, dobro a krása.“

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=736601

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane Skopale, doufám, že z některých komentářů nejste příliš zklamán. Myslím, že je třeba mít vždy na paměti možnost projevů postretardační desorientace (dále jen PRD). Ta postihla po nástupu Klementa Gottwalda tisíce lidí. Přenos tohoto omezení kognitivních schopností výchovou na další generace je logickým důsledkem. Pokud je pravda, že K. Gottwald zemřel na syfilis, je možné, že i toto jeho onemocnění ovlivnilo míru urputnosti, s níž jmenovaný jako smyslů zbavený bojoval v paranoidním vytržení proti všemu jemu neznámému a neuchopitelnému.

Váš článek nevnímám jako náboženské výmysly. Spíše bych zde poznamenal, že výše zmíněná nedostatečnost (PRD) produkuje argumenty, které je možné vystihnout stejnou zkratkou. Pokud byste nabyl dojmu, že některá hodnocení Vašeho textu jsou na samé hranici elementární slušnosti, pak vězte, že to má svoji vnitřní logiku, protože PRD nutně musí výrazně ovlivnit výchdiska, z nichž pramení následné závěry. Když uvážíte, že PRD je původcem obsahů formulovaných závěrů, není už žádnou záhadou, jaké myšlenkové obsahy jsou v takových případech na samém počátku procesu odehrávajícího se v těch, řečeno slovy Hercul Poirota, malých šedých buňkách mozkových.

0 0
možnosti
Foto

Je-li vše z hlediska kvantové fyziky jen nějaká projekce, tak asi ani neexistuje hmota, natož hmotný důkaz. A tudíž i duchovno je nějaká kvantová projekce, která tudíž nemůže mít hmotný základ. A tudíž nelze vyloučit, že se nějaké to duchovní kvantum někomu nepromítne do projekce hmoty, takže teoreticky naopak může hmatatelný důkaz existovat.

Vaše starosti na moji hlavu. ;-(

0 0
možnosti

M18a97r80t52i89n 54Š88u24l98c

19. 11. 2020 18:27

Mluvit o nějaké Pravdě v souvislosti s duchovnem je naprostý nesmysl. Duchovno je zcela subjektivní záležitostí..

Ten to cítí tak, ten zase jinak.. ten jako někdo druhý, jiný zase jen zcela po svém.. A všichni dohromady vlastně neví nic, jen si něco myslí, něco cítí, něčemu věří.. Ale pravdu nemá nikdo... resp. každý má tu svoji a žádná univerzální duchovní pravda neexistuje.

2 0
možnosti
MR

Cit k určité bezčasovosti, lásce, k duchovnu, kreativitě, vnímání v hlubších souvztažnostech pramení z pravé mozkové hemisféry, ke které tíhnou ženy a ženské duchovno je o lásce, harmonii, vztazích ..., levá mozková hemisféra zde, je tah pro realitu, autoritu, řád, čas, formu, stav a k té inklinují zase muži a mužské duchovno je vlastně autoritativní, má řád, hierarchii, rituály a zde je to od náboženství až k hermetickým naukám. To je vlastně duální duchovno, tím že člověk díky pohlaví má aktivnější jednu mozkovou hemisféru. Pak je tu vlastně nový fenomén, jež se začal rozvíjet od dob Osvícenství, kdy člověk přestal být něčím majetkem a dostal přístup ke vzdělání a informacím, což v poslední době má velký tlak na neuronovou síť a duální rozdělení mozku, které směřuje k postupnému spojení mozkových hemisfér, podobně jako v páru máme oči a uši, tedy schopnost se orientovat v prostoru. Vzniká postupně prostorová inteligence, schopnost vnímat věci děje z více stran a vrstev, což má následný duševní projev a chápání, což je vlastně nový fenomén, jež se bude dále rozvíjet a lze to připodobnit, kdy duální vnímání a inteligence je němý film, tak prostorová inteligence je už zvukový barevný film a jakou dává hudba dynamiku ději ... Duchovnost zde zaniká ztrácí opodstatnění neboť, ta vychází z principu duálního rozdělní mozku na mužský a ženský projev, či spíše inklinaci k určité mozkové hemisféře v daném procentu. To je vlastně i primární lidská cesta jež udržuje lidský druh na planetě a je živočišná, pak je tu druhá latentní cesta a to duševní kde se rozvíjí prostorové a následně časoprostorové vnímání a inteligence., což stojí i za dějem v naší společnosti a počíná tzv. duševní pubertou, hledáním hlubšího smyslu anebo revoltě k lidským hodnotám a cestě ... Tím chci říci že je potřeba nejdříve poznat jak se stvoří a co tvoří naše vědomí a lidský a generační vývoj.

0 0
možnosti
JT

J36i38r58i 11T89i22c45h10y

19. 11. 2020 17:21

Stacilo mi precist si titulek. Nabozenske vymysly vskutku zadnou logiku nemaji.

3 1
možnosti
KT

Něco takového ovšem říká i čert Ivanu Karamazovovi.

1 0
možnosti
MB

Na to máme poměrně trefné přísloví: "Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí". Na druhou stranu - jak vím z Bible, člověk pozná Boha (a to je duchovní bytost) tím, když přemýšlí, resp. když je člověk ochoten rozumově zvážit množství (i materiálních) důkazů Boha.

0 4
možnosti
  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik