Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Shrnuto: Všechno špatné, co o křesťanství víte, je způsobeno nedostatkem dobrého, co jsme udělali, ale vy to ignorujete.

Moje reakce:

;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

1 1
možnosti
MS

Dobře napsáno. Prvních 300 let bylo křesťanství pronásledováno, takže o spojení s pozemskou mocí se dá těžko mluvit. Dělení na temný a světlý proud není tak jednoznačné (oficiální versus neoficiální), jak píšete, hranice probíhá především uvnitř každého člověka. Ale veliké osobnosti byly často alespoň zpočátku nepochopeny a nejednou pronásledovány - Jan od Kříže, Pater Pio aj.

.

Mám poznámku k úryvku ze staršího článku Kolik máme pozemských životů...

"Křesťané tvrdí, že máme k dispozici jeden jediný život a v něm musíme završit celý svůj duchovní vývoj. Pokud to zvládneme, půjdeme do ráje a pokud to nezvládneme, půjdeme do zatracení. Tento názor je ale chybný, protože prostě není možné, aby každý člověk splnil vysoká kritéria pro vstup do království nebeského během jediného pozemského života."

Zdroj: https://frantisekskopal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=674700

Evangelia v tomto směru mluví dost odlišně. Lotrovi na kříži stačí jediný úkon, o splnění vysokých kritérií nelze mluvit. V podobenství o dělnících na vinici dostávají všichni stejnou mzdu bez ohledu na délku práce. Rozhodující je Boží aktivita, u člověka je důležité, zda ji odmítne nebo ne.

3 0
možnosti
SM

Dala by som karmu, ale prečítajte si, prosím, znovu svoju prvú vetu. Vyplýva z nej, že islamu prekáža islamská invázia do Európy.

0 0
možnosti
SN

:-).......Dobrý článek ! R^R^R^

2 0
možnosti
VV

Tradicnim nepritelem krestanstvi neni isalam. Tradicnim nepritelem krestanstvi je komunismus. I v zemich kde je islam vladni stranou nenicili kostely krestanu, ani v nich nechovali dobytek.

Toho byli schopni jen komuniste. To rozstrileni kostelu ceskoslovenskou armadou v pohranici nema ve svete obdoby.

1 2
možnosti
SM

Jasné, nikdy neboli krížové výpravy na znovudobytie Kristovho hrobu a Konštantínopolu z rúk moslimov. Nikdy sa nepokúšali dobyť Európu, nikdy nebola reconquista, keď ich vyhnali katolícki králi Španielska. Nikdy s nimi nebojoval Karol Martel a Karol Veľký, nikdy nebránili Viedeň Eugen Savojsky a Ján Sobieski, nikdy nenatahovali paprče po Balkáne, nikdy nerabovali, ani neznasilnovali v Maďarsku, na Slovensku, na južnej Morave. Nikdy! To všetko komunisti! No fuj, ničia Európu už vyše tisíc rokov!

1 0
možnosti

R^

Ano! Křesťanů následujících Ježíše Krista je méně, většina křesťanů k tomu nemá odvahu. Většině křesťanů stačí formovat své náboženství dle katechismu bez hlubšího přístupu k Ježíši Kristu.

Ale jsou mezi námi, kterým to nestačí, kteří se snaží zajet na hlubinu. Prvním z nich je papež František. Jeho důvěra Bohu, ale i důvěra k člověku, jeho láska k Bohu i každému člověku, jeho touha po svobodě a spravedlnosti, jsou následováním Ježíše Krista.

Následovníků Ježíše Krista je mnohem více. Příkladem může být Tomáš Halík, který jde za exaktní náboženskou pravdou zcela bezhlavě, zcela bez ohledu na konzervativní křesťany. Exaktní teologická pravda má přednost před uchováváním vratké katechismové víry. Dál budu jmenovat salesiána Ladislava Heryána.

A můžeme znát desítky, stovky křesťanů poctivě hledajících Ježíše Krista. Jen tito chlapci a taková děvčata jsou opravdovým kvasem naší společnosti. Važme si jich!

:-)

1 1
možnosti
Foto

není to módní trend ale spíše reakce na to, jak vehementně se dnes znovuprosazuje a lživě zastírá své předchozí omyly:-/

3 3
možnosti
JL

Problém křesťanství může být v tom, že jeho hlavní mluvčí zatím jaksi nereflektovali, co to tady jejich církve prováděly a provádí tak asi 1000 let - a to myslím tady na Zemi, tedy všude, kam přišli misionáři. Namísto reflexe a sebereflexe například čeští politici se rozhodli zaplavit české církve nemovitostmi a miliardami. Politici snad netuší, že Ježíš hlásal chudobu, anebo jim je to jedno - takoví Kalousek a Nečas se hlásí ke křesťanství, tak to vědí, ale je jim to jedno. Církve, tedy jejich důstojníci, to samozřejmě vědí, vždyť študují roky každé písmenko Ježíšovo, ale vůbec jim to nevadí a berou všechno i s úroky, aspoň v Česku. Od jedné příbuzné jsem se dozvěděl, že ji moravském venkově v kostelíčku roztomilém jako dítě zneužíval tamní farář - nikdy to samozřejmě veřejně nevyslovila. Takových lidí tu budou tisíce, odhaduji. Zajímá to někoho? Těžko. Například prof.Halíka hlavně vzrušují migranti a "něcismus", u toho je vždy excitovaný, o zneužívání dětí u nás, že by se zajímal, jsem si nevšiml. PS: To jen tak na okraj, proč asi lidem některým může vadit křesťanství.

3 1
možnosti

Rv

Takovému pojetí křesťanství nás učili naši komunisti. A kdo tomu uvěřil, nehledá pravdu. Nemá tuto potřebu.

Od církví většinou chceme péči o sirotky, o stařečky, o bezdomovce, o kulturu, o vyučování našich dětí, o kulturní památky. Pokud možno zadarmo! Mají být bez peněz! Mají být chudí! A nikoho nezajímá, zda se dá pečovat o sirotky, o děti, o stařečky, o kulturu a kulturní památky bez peněz. Hlavně ty peníze jim nedávejte!

Když myslíte pane Libeňský...

Aspoň nepomlouvejte Tomáše Halíka a nemyslete si, že teologii rozumíte lépe než on.

Ano, jako v každé lidské společnosti, tak i mezi klérem se najdou zvrhlí jedinci. Jan Pavel II. i František se snaží otevírat pravdě dveře. Ale chvíli to trvá...

Nesmíme s vyléváním vyničky vylévat i dítě! Ježíš Kristus si naši úctu zaslouží!

:-)

2 1
možnosti
MJ

Co tak odsouzeni krestanstvi z pohledu zdraveho rozumu? To se obhajuje mnohem hur nez porovnanim se stejnou, jen jinou ideologii :-)

Ale souhlasim, ze krestanstvi neni duvodem vseho zla a jeho odstranenim niceho nedosahneme.

Krestanstvi jako i vsechny ostatni ideologie jsou budovany na moralce jejich vyznavacu. Tedy ne obracene.

Tak jak se meni moralka a hodnoty vyznavacu, tak se meni i jejich nabozenstvi.

Komunismus je prikladem nahrazeni krestanske ideologie ateistickou. V zasade se nic nezmenilo... Snad i zhorsilo jak jeden lidsky zivot stratil hodnotu ke prospechu spolecnosti.

Bible se za 1000 let zmenila jenom nepatrne, no nase chapani toho co je moralni se zmenilo dramaticky. Nevolnictvi, otroctvi, trest smrti, telesne tresty... Na to vsechno mame dnes uplne jiny pohled a pritom vsechno to bylo obhajitelne bibli v kazdem veku.

Proto v bibli etiku a moralni hodnoty nenajdeme. To my vkladame nase moralni hodnoty do bible.

1 2
možnosti

Rv Trochu v tom máte guláš. Polemikou s vámi Vás nebudu obtěžovat! Máte tam hodně nepravdy! ještě dlouho máte co hledat... :-)

1 1
možnosti