Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

hm .. to je blábol ... asi jako když nacisti vychovávali nadčlověka či bolševici socialistického člověka ... nekontrolované množení jakoukoliv pomoc či empatii spolehlivě ničí

0 0
možnosti
JL

"problém" je v tom , že egoismus nelze odstranit, je to součást existence vědomí - Já jsem - egoismus je také produkt přírodní hmotné existence, je tu proto, abychom mohli v hmotném světě existovat, orientovat se a přežít. Bůh (pokud nás stvořil nějaký Bůh) tak to udělal takto, protože to jinak nešlo. Pomáhají soucit a tolerance, to jsou ale atributy vyšší formy vědomí. A těmi disponuje vždy jen velmi málo lidí. Slyšel jsem, že u přírodně žijících indiánských kmenů v Amazonii, nebo aspoň některých, nejsou téměř vraždy, sebevraždy ani deprese. Nicméně misionáři, jimž táhne v patách civilizace, už jim tyto atributy civilizace donesou.

0 1
možnosti
MS

A to je ten uzavřený kruh. Důkazem jsou zaniklé civilizace. Ať už západořímská po tlakem germánů, tak indiáni, když byli objeveni Španěly. Prostě jeden národ vycítí slabost (soucit a tolerance je vnímáno jako slabost) a zaútočí. V běžné přírodě slabší kusy taky zemřou.

0 0
možnosti
MS

Je to utopie. Musela by být splněna podmínka, že by se tak choval celý svět najednou. Pak by to bylo reálné. Podobně ve starověku zanikla západořímská říše, protože germáni nebyli schopni civilizovanosti( tedy popřít své ego, jak tvrdíte). Ani římská armáda promíchaná germány tu říši nemohla ochránit. Takže co je nevyhnutelné se stejně stane.

0 0
možnosti
PC

Nemusí se tak chovat celý svět najednou. Stačí, když začne každý sám od sebe a bude okolo sebe šířit lásku, která se bude postupně probouzet i v ostatních, a tak se bude pomalu proměňovat i svět. K tomu ovšem nedojde za pár let. Tento proces by vyžadoval minimálně několik století, aby se nakonec tento chaotický, agresivní a nepřátelský svět pomalu začal měnit ve svět, kde agresoři nebudou mít šanci, protože většina obyvatel planety jim to nedovolí.

Nikdy k tomu ale nedojde, pokud budeme hledat štěstí a spásu mimo sebe a sklánět se před "autoritami", o nichž se domníváme, že nám zajistí ráj na zemi.

2 0
možnosti
  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 361x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik