Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krize úcty k autoritě v současném školství

   Po letech socialistického zřízení k nám zavítala svoboda. Velké problémy v různých oblastech společenského života však způsobuje pokřivené chápání tohoto pojmu, který si mnozí zaměnili za svévolnost. Za možnost dělat si co chci.

   No a žel, takové nezralé a nesprávné uchopení pojmu svoboda se velmi negativním způsobem promítlo také do celkové atmosféry na našich školách a projevilo se úbytkem úcty a respektu k autoritě učitele, vychovatele, ale i rodiče.

   Pojem svobody, osobní nezralostí překroucený ve svévoli a nezdravý demokratismus má u mládeže všech věkových kategorií za následek vzrůst neuctivosti, ba někdy až arogance k dospělým, kteří by pro ně měli být vždy určitou přirozenou autoritou.

   S dospívající mládeží bývaly samozřejmě problémy stále, v každém společenském systému, avšak dnes, z hlediska výše uvedených, negativních faktorů se situace stává téměř neúnosnou. Projevuje se to tak, že vyučování ve vyšších ročnících základních škol se pro mnohé učitele stává doslova utrpením. Rušitele pořádku a disciplíny jsou si totiž velmi dobře vědomi své beztrestnosti a nepostižitelnosti, a tito jedinci strhnou svým špatným příkladem mnohdy i slušné žáky. Ti potom dělají věci, jaké by sami od sebe nikdy nedělali. Na školách roste agresivita, arogance, neuctivost a nepřístojné chování žáků, kteří někdy doslova terorizují učitele. Jde o jev, který před takovými dvaceti, nebo třiceti lety vůbec neexistoval. V těch dobách to bylo něco nemyslitelné.

   Žel, honba rodičů i celé společnosti pouze za penězi a hmotným prospěchem, různé nevhodné modely společenského chování s tímto fenoménem související, které děti vidí a vnímají v každodenním životě, nevhodné vzory a celkový, prázdný, povrchní a konzumní způsob života, který je jim podsouván ve filmech, na internetu, v reklamě a podobně, toto vše spolu udělalo své a velmi negativním způsobem se odrazilo na chování mladé generace.

   Chybí pozitivní vzory, chybí výchova k odpovědnosti - dětem se až příliš mluví o jejich právech, ale už méně o jejich povinnostech, chybí výchova k přirozené úctě k autoritě dospělého, kterou zpochybnila nezdravá demokratizace, chybí vysoké hodnoty a ušlechtilé cíle, ke kterým mají být děti vedeny, jednostranně se klade důraz pouze na rozvoj vzdělanosti, přičemž se zapomíná na odpovídající rozvoj citově emocionálního rozměru osobnosti dítěte, a tak dále a tak dále.

   Jaké kroky je třeba učinit ke zlepšení této situace? Jak na děti správným způsobem výchovně působit tak, aby se staly opět dětmi, spontánně projevujícími úctu k autoritě dospělého - k autoritě rodiče, učitele a vychovatele?

   Děti musí být vedeny a vychovávány v duchu pravé lásky! No a největší částí pravé lásky je přísnost.

   Pravá láska nedbá na to, co se druhému líbí, co je mu příjemné a co mu způsobuje radost, ale bude se řídit jen podle toho, co mu prospívá. Nezáleží tedy, zda to druhému udělá radost, nebo ne. To je pravá láska a služba.

   A pokud někdo nemůže dojít jinak k rozpoznání správného od nesprávného, třeba ho i pokárat! Tím mu prokážeme službu. Jen při tom musí vládnout spravedlnost a ne svévolnost, protože pravou lásku nelze oddělit od spravedlnosti.

   Nemístná ústupnost totiž způsobuje pěstování chyb a další klesání po šikmé ploše. Je takové něco opravdu láskou?

   Uplatňování spravedlivého principu pravé lásky, která je také přísná a také kárá, pokud je to nezbytné, tak právě tento princip by se měl stát základním kamenem na cestě ke zdravému a správnému formování osobností dětí, a to nejen na našich školách, ale samozřejmě v první řadě a především v rodinách.

   Jednoduchý vzorec pro správnou výchovu dětí a mládeže tedy zní: Pravá láska + pravé hodnoty = pravý člověk.

   Z tohoto vzorce vyplývá, že pokud rodiče, učitelé a vychovatelé s dětmi nejednají v pravé lásce a sami nevědí, jaké jsou pravé hodnoty, tyto hodnoty nerespektují a děti k nim nevedou, pak je výsledek právě takový žalostný a ubohý, jaký nám ukazuje chování dnešní mladé generace.

   Ano, je to tak, právě v chování děti a mládeže můžeme jako v zrcadle spatřit svou vlastní tvář. Tvář nás rodičů, učitelů a vychovatelů, tvář celé naší společnosti, která nežije ve skutečné, spravedlivé lásce lidí k lidem, neví co jsou pravé hodnoty, ani o ně neusiluje. Pokud se to však nezmění, bude naše mládež stále horší a stále méně zvládnutelná, protože ona je a vždy bude jenom obrazem a zrcadlem nás samotných.

Autor: František Skopal | pátek 16.11.2018 13:54 | karma článku: 22,41 | přečteno: 693x
  • Další články autora

František Skopal

Cesta vzhůru, ukázaná Buddhou

Život lze prožít dvojím způsobem. Správně, prostřednictvím skutečných hodnot, a nesprávně, prostřednictvím hodnot domnělých. Domnělými hodnotami jsou ty, které se navenek jako hodnoty tváří, ale ve skutečnosti jimi nejsou.

10.5.2022 v 16:17 | Karma: 9,72 | Přečteno: 175x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Mediální monopol pravdy o Ukrajině zpochybněn podobenstvím Krista!

I lidé nepříliš znalí Ježíšova učení znají známé podobenství o dvou cestách. O cestě široké, vedoucí do zatracení, po které kráčí většina, a o cestě úzké, vedoucí ke spáse, kterou nacházejí jen nemnozí.

5.5.2022 v 16:22 | Karma: 7,83 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Odkaz mrtvého ...

Před nedávnem jsem měl sen. Potkal jsem v něm jednoho známého, který je již delší dobu mrtvý. Když jsem od něj odcházel, ještě na mě z dálky zavolal:

28.4.2022 v 16:18 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Neznámé skutečnosti o lidské sexualitě

O články, zabývající se lidskou sexualitu bývá vždy velký čtenářský zájem, protože jde o něco, co mimořádným způsobem ovlivňuje celý náš život.

22.4.2022 v 16:30 | Karma: 10,89 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Kristus byl vzkříšen jinak, než věří křesťané!

Pokud lidé vnímají určité zásadní věci nesprávně a podle toho se pak ve svém životě řídí, musí nutně kráčet nesprávnou cestou, na jejímž konci je čeká tragédie.

13.4.2022 v 16:21 | Karma: 11,92 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik