Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RB

První evangelista Marek slyšel jméno Ježíš někdy v roce 42 a své evangelium napsal roku 58 v Římě. O evangelistovi Matoušovi se ví pouze to, že to nebyl Matouš celník - Lévi Alfeův. Evangelista Lukáš slyšel poprvé jméno Ježíš někdy kolem roku 54. Pouze evangelista Jan by měl být Ježíšův učedník "nejmilejší" Jan Zebedeus.

Rozpory mezi jejich evangelii jsou dány tím, že psali svou vlastní "náboženskou filosofii" a není jisté, že svá evangelia psali ve shodě s tím, co Ježíš učil.

0 0
možnosti
Foto

„Současní věřící se dívají na evangelia, jako na něco svatého. Jako na bezvýhradnou autoritu, o které se nediskutuje a o níž nelze pochybovat.“

Nějak mi v těch přepjatých formulacích uniká význam. O čem se ohledně evangelií nediskutuje a o čem nelze pochybovat? Jen neříkejte, že o evangeliích, protože taková formulace je významově zcela bezobsažná, nenese vůbec žádnou myšlenku.

Otázky, které kladete, byly bezpočtukrát zodpovídány; jak vám níže radí V. Fürst, opravdu si přečtěte nějaký úvod do NZ.

0 0
možnosti
VF

Zkuste si něco přečíst, třeba nějaký úvod do Nového zákona nebo něco podobného. Pak možná pochopíte, že nemáte pravdu.

3 0
možnosti
Foto

Vlastimile, tenhle člověk je spíše srandovní.

0 0
možnosti
JS

Aha, takže texty evangelií pro Vás nejsou dost svaté, protože je rukou vlastní nenapsal sám Kristus. Vy vlastně říkáte, že Bůh jaksi nezvládl ohlídat texty, které o něm byly napsány. Zbývá jen položit si otázku, kdo ve skutečnosti nezvládl svůj text - ten, kdo stojí za evangelii, nebo ten, kdo stojí za textem tohoto blogu?

0 0
možnosti
AL

Klasický pohled bez víry...

1 0
možnosti
Foto

Ani přesvědčený atheista, pokud má něco načteno, nebude pokládat takovéto otázky.

1 0
možnosti
  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 360x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik