Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaký je smysl života?

  Přestože si všichni velmi dobře uvědomujeme pomíjivost svého pozemského těla, v nejhlubším koutku duše doutná přece jen v každém z nás neuhasitelná touha po věčném životě.

   Tato touha nemůže být zrealizována v hmotném těle, což jistě každý chápe, ale naše nejhlubší já jakoby cítilo, že jde o cosi, co se přece jen dá někde a nějakou formou uskutečnit.

   Rozum se samozřejmě bude stavět proti, předkládajíc tisíce argumentů o nemožnosti něčeho podobného, ale zmíněný, tichý vnitřní hlas nelze umlčet po celý život. Ba právě naopak, čím bude člověk starší, tím zřetelněji se bude ozývat. A je to právě tento vnitřní hlas, který nám přes veškerou logiku rozumu, hovoří o skutečném smyslu života, kterým je ... dosažení výsady smět žít věčně.

   Ten tichý hlas v nás totiž ví, že existuje sféra bytí mimo hmotnost, která je skutečným cílem našeho putování. Ale na to, abychom se tam dostali a získali pro sebe dar věčného bytí, musíme splnit určitá kritéria, protože říše Světlého, věčného a radostného tvoření se zachvívá pouze v bezpodmínečném souladu se Zákony stvoření. A jen člověk, který je poznal, naučil se je respektovat a podle nich žít, se může stát jejím obyvatelem.

   No a právě život na zemi je školou, v níž se to máme naučit. Vyučování probíhá ve sledu mnoha pozemských životů, takže každý z nás dostává mnoho příležitostí k dokonalému osvojení si požadovaných kritérií a k postupnému dozrávání k úspěšnému absolvování "závěrečné" zkoušky.

   Učební látka, čili znalost Zákonů stvoření, byla lidstvu dávána vždy znovu a znovu, v různých formách a podobách, dokonale přizpůsobena zralosti a chápavosti lidí různých historických období a geografických oblastí. A proto také v dnešní době přichází ke každému otevřenému člověku poznání o požadavcích, která musí splnit, pokud si chce pro sebe vydobýt výsadu věčného bytí.

   Na závěr je však třeba zmínit jednu závažnou skutečnost: Čas výuky není nekonečný, protože naše "škola", čili hmotnost, podléhá vzniku a zániku. Tato zákonitost platí pro pozemské tělo, pro každou jednotlivou planetu, pro celou sluneční soustavu i pro celý vesmír. Čas naší výuky je tedy podmíněn dobou trvání hmotnosti.

   Kdo však v sledu mnoha pozemských životů dozraje odpovídajícím způsobem a je schopen sladit svůj život se Zákony stvoření, ten se nemusí ničeho obávat, protože bude schopen osvobodit se včas z dosahu hmoty a vstoupit do bezpečí věčné říše Ducha.

   Kdo ale své životy promrhává a nevěnuje  pozornost svému "vzdělávání se", ten zůstává svázaný s hmotou, s kterou musí být potom zákonitě strhnutý do rozkladu všeho hmotného. A to je pak jeho definitivní záhuba.

   V železném a neměnitelná chodu stvoření máme tedy pouze dvě cesty. Jednu nahoru, k věčnému bytí a k naplnění skutečného smyslu našeho života, nebo druhou cestu, cestu ignorování pravého smyslu lidského života, která je však jistou cestou do záhuby.

   Namáhejme jsme proto poznávat Zákonitosti ve stvoření a upravovat svůj život do souladu s nimi. Vše totiž stojí nějaké úsilí. Ať už chceme skončit školu, našetřit si na auto, postavit dům, jet na dovolenou, vše toto stojí nemalou míru našeho snažení.

   A je snad možné naivně doufat, že to nejcennější, co vůbec může člověk získat, nám spadne do klína samo od sebe a zcela bez námahy? Určitě ne! Zaměřme proto naše snažení tím jediným správným směrem a nepromrhejme svůj život na něco, co je ve srovnání se zmíněným vysokým cílem - darem smět žít věčně, zcela nicotné. Neboť času, který nám k tomu zůstává, už nemáme nazbyt.

Autor: František Skopal | čtvrtek 21.5.2020 16:01 | karma článku: 5,51 | přečteno: 214x
  • Další články autora

František Skopal

Přetrvávající duchovní bezvědomí je již dále nepřípustné

Máme léto a s ním letní odpočinek, doprovázený úplným vypnutím a letní nevázaností. Po delší době se zdá být vše v naprostém pořádku. Zdá se to být takové, jaké bylo dříve.

18.7.2022 v 16:00 | Karma: 15,66 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O věcech prvořadých a druhořadých. Nezaměňujme je!

Jaký je vztah většiny lidí k vyšším hodnotám? K hodnotám morálním a duchovním? Jaký je jejich názor na to, že právě tyto hodnoty by měly stát na prvním místě?

13.7.2022 v 16:23 | Karma: 8,04 | Přečteno: 134x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Co nám chce sdělit extrémní sucho? Duchovní symbolika

Tento text vznikl jako reakce na zprávy o extrémním suchu v Evropě. V Itálii je například takové sucho, jaké nebylo už několik desetiletí.

6.7.2022 v 16:22 | Karma: 8,30 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O životní potřebě důvěry ve dnech zoufalství

Před staletími předpovězená velká očista nastala! Všechno, co na nás v poslední době dopadá, je toho svědectvím. Dění na zemi prudce sevřelo jako voda v hrnci. A sevřelo proto, že naši planetu zasahuje zvýšená záře Pánova Světla.

1.7.2022 v 16:17 | Karma: 6,79 | Přečteno: 159x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Proč se děje to, co se děje? A jak se správně zachovat?

Málokdo tuší, že všechno to dosud nevídané, co se děje a co po sobě následuje v rychlém sledu, počínaje pandemií, válkou a inflací, je způsobeno zvýšeným tlakem Božího Světla.

20.6.2022 v 16:34 | Karma: 8,07 | Přečteno: 185x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik